Колко време се пие Ноотропил? Странични ефекти, мнения

За какво се използва Ноотропил 1200. Мнения, странични ефекти. Колко време се пие Пирацетам? Кавинтон по-добър ли е? Заедно с Бетасерк. Сермион и др. заместители

Ноотропил е представител на група лекарства за подкрепа на мозъчната дейност.

Ноотропите са създадени, за да подобрят метаболизма, да укрепят съдовете, да активизират и регулират мозъчното кръвообращение, да подхранят мозъка. Така те ускоряват възстановяването му след инсулт и травма, подобряват паметта и вниманието.

За какво се използва Ноотропил?

Ноотропил е специфично лекарство, което помага за възстановяване на функциите на мозъка след инциденти от рода на кислороден глад, инсулт и отравяне. Не е психостимулатор и не оказва седативно действие.

колко време се пие ноотропил

Ноотропил се изписва не само при съдови инциденти като инсулт, но и при нервозност и панически атаки, за паметта, при аутизъм, дислексия, шизофрения и алкохолизъм. Повече подробности за случаите, в които се пие, и как точно се пие ще дадем по-долу в този материал. Но преди това нека засегнем въпроса, който постоянно ни се задава:

Колко време се пие Ноотропил?

Ноотропил е лекарство, което изисква известно време, за да прояви своето пълно действие. При лечение на хронични заболявания обикновено са необходими между 6 и 12 седмици, за да се постигне оптимален ефект.

Продължителността на лечението с Ноотропил зависи от конкретното заболяване и индивидуалното повлияване на пациента. Лекарят определя колко дълго да продължи терапията, като се съобразява с характера на болестта и подобрението в състоянието на пациента. При някои състояния, като например кортикален миоклонус, лечението може да продължи докато е налице основното мозъчно заболяване. В такива случаи се препоръчва на всеки 6 месеца да се правят опити за намаляване на дозата или спиране на лечението.

Колко време може да се пие? Може ли всеки ден?

Ноотропил може да се приема ежедневно за продължителни периоди от време, ако това е предписано от лекуващия лекар. Няма конкретни ограничения за максималната продължителност на употреба, стига пациентът да се наблюдава редовно от лекар. Важно е обаче да се следи за възможни нежелани реакции, особено при по-дълготрайна употреба. Ако се появят странични ефекти, лекарят може да коригира дозата или да прецени дали да продължи лечението.

Симптоми, които насочват към нуждата от Ноотропил са:

 • снижение на паметта, разсеяност, невнимателност, объркано съзнание;
 • ускорено настъпване на умора, обща слабост, световъртеж;
 • усещане за пустота и нисък тонус;
 • главоболие.

Какви таблетки да изберем – от 400, 800 или 1200 мг?

Ноотропил се използва вече над 50 г. Действието на пирацетам – това е лечебната съставка, е отлично изучено в лабораториите и в практиката. Наричат го „когнитивен усилвател“. Но има и недоволни пациенти. Защо?

nootropil-01

Десетки фармацентични компании произвеждат лекарства с пирацетам. Ноотропил е едно от търговските наименования

Въздействието на Ноотропил тясно зависи от правилната дозировка. Ако се даде прекалено ниска доза, очакваният ефект няма да настъпи. Ако дозата е завишена, възникват главоболие, нервозност и стомашни проблеми.

Ноотропил се продава в няколко концентрации, за да може да се подбере по-прецизно необходимото за пациента и да се установи удобен за него прием.

Ноотропил 400

Обичайно лечението започва с доза от 4.8 г на ден, разпределени на 2 до 4 приема. След няколко седмици дневната доза се намалява до 2.4 г за 24 ч., отново разделени на няколко удобни приема.

Пирацетам от 400 мг – най-малката таблетка на Ноотропил, не е удобна за старт на лечението. Тя е отлична възможност за прецизиране на дозата, когато тя бъде намалена. За начало на терапията и в съответствие с нуждите на пациента се избира някой от другите варианти – от 800 или 1200 мг.

Ноотропил 800

Таблетките с 800 мг пирацетам са удобни за стартова доза и в случаите, които се приемат по-високи дневни дози от лекарството.

Ноотропил 1200

Това е таблетката с най-много пирацетам в една бройка – 1200 мг. За по-високи дози се минава на друга форма – саше.

От финансова гледна точка има смисъл да се купи таблетка с по-голямо съдържание на пирацетам, защото тя излиза по-евтино. При начална доза от 4.8 г на ден и няколко дневни приема, без проблем се дозира и с Ноотропил 1200, а лечението ще бъде с най-ниска стойност.

Важно: дозата Ноотропил трябва да се разпредели на части и да се приема през равни интервали. Действието на този препарат е относително кратко – само 2-3 часа. След изтичането им е необходимо да се подаде нова доза, за да се поддържа еднакъв режим от сутринта до вечерта.

Мнение №1: Започнах с Ноотропил и се прехвърлих към билки
Ивелин Райков от Смолян

Ивелин Райков от Смолян

Забравяне и трудна концентрация – започнах с това. Отначало беше слабо, но скоро заприлича на болест. Прибавиха се апатия, никаква мотивация дори да стана от леглото. Лекарите казаха, че тези нарушения имат психичен произход, но ще се оправят чрез подхранване на мозъка и подобряване на кръвообращението. Изписаха ми 4 Х 1 таблетка Ноотропил 1200, като трябваше да ги пия на абсолютно равни периоди.

Много бързо получих подобрение. Усещането беше като идване на себе си. Скоро намалиха дневната ми доза на 4 Х 1 таблетка Ноотропил 800, а после взех и от най-малките Ноотропил 400.

В един момент осъзнах, че съм стигнал до предела за лекарството и няма смисъл да се тровя повече с химии. Потърсих билкова алтернатива и така попаднах на Демир бозан. Намерих билки, които активизират кръвообращението, поддържат съдовете, мозъка и психиката. Все едно билков еквивалент на лекарството, само че по-лек и безопасен.

Състоянието ми позволяваше да мина на фитолечение и лекарите одобриха. Пия Демир бозан на курсове, вече правя дълги почивки дори от чая и съм супер. Апатията и демотивацията напълно изчезнаха, а мозъкът ми работи както преди.

Ивелин Райков от Смолян

Саше, сироп или ампула?

Ноотропил се отличава с разнообразните си форми. Лекарството се произвежда не само на таблетки, но и в три вида течни форми:

 1. на прах (саше) и гранули за изготвяне на разтвор за пиене;
 2. на готов за пиене сироп;
 3. ампула за венозно въвеждане – чрез инфузия или инжекция.

Течните форми се предпочитат при затруднено гълтане и за пациенти в безсъзнание. Ампули и инфузионен разтвор се поставят само в болнични условия.

Ноотропил на саше

Ноотропил се приема по-лесно, когато се разтвори във вода или сок. Това е възможно, когато се закупи саше или гранули за разтваряне. Имаме две възможности.

Ноотропил 2400

Ноотропил 2400 мг се намират само на саше, което позволява съвсем точното дозиране. Това е най-голямата дозировка на лекарството. Тук помощното вещество е манитол, известно с разхлабващия си ефект. Ще го усетим, ако взимаме повече от 6.5 г пирацетам за деня.

Ноотропил, сироп

Ноотропил 20 % е перорален (значи: който се пие) разтвор. Сред помощните вещества има глицерол, който във високо дози причинява диария, болки в главата и стомаха, както и разстройство. Други две помощно вещества: метил- и пропил- парахидроксибензоат, рискуват алергичен отговор. Приемайте гранулите винаги правилно дозирани, както са изписани.

Ноотропил, ампула
nootropil-02

Произвеждат се ампули с 1 и 3 г пирацетам, както и много по-силен инфузионен разтвор

Ноотропил се прилага венозно при спешни състояния. Тогава дозите са много високи. Затова се продават ампули с 1 и 3 г от активното вещество, както и разтвор за инфузия с 12 г пирацетам.

При венозно поставяне на Ноотропил се отбелязва видимо подобрение за кратък срок от порядъка на няколко дни.

Ноотропил се влива при исхемия и други съдови инциденти. Той бързо помага за възстановяване на мозъчното оросяване. Венозната форма е показана още при неуправляеми мускулни съкращения и в лечението на вертиго. Ползва се и за овладяване на дислексия при малки пациенти.

Как се приема, за какво се пие?

Пирацетам – активният компонент на Ноотропил, се пие за възстановяване на клетъчните мембрани и нервните пътища в мозъка. Той подобрява храненето и оттам – на функционирането на мозъка. По т. начин се съхранява паметта, подобряват се концентрирането и умствената активност. Повлиява при състояние на дефицит поради кислороден глад, кръвоизлив в мозъка или заболявания на мозъка.

Освен това пирацетам подобрява пластичността на еритроцитите – червени кр. телца, предотвратява формирането на тромби и свиването на кръвоносните стени, което се случва при сърповидно-клетъчна анемия.

При деменция

От лечението се очаква да забави разрушаването на мозъчните клетки, да подобри функционирането на мозъка и да намали интензивността на симптомите. При по-младите пациенти целта е да се прекрати деградацията на мозъка, а при по-възрастните – да се удължи и подобри животът им.

Ноотропите се използват за подобряване на състоянието на ЦНС. Те бързо проникват в мозъка и добре се усвояват. Забавят развитието на деменцията и подпомагат съхраняването на паметта, вниманието, речта и други интелектуални функции. С помощта на Ноотропил болните разсъждават по-добре и се ориентират в пространството.

От друга страна пациентите с деменция страдат от нарушения на паметта. Те се нуждаят от контрол при приемането на лекарства, за да не се допуска предозиране или пропускане.

При инсулт

Ноотропил успешно поддържа мозъчното кръвообращение. Той е подходящо средство за профилактика на инсулт при пациенти от групата на високия риск.

Ако ваш близък вече е прекарал инсулт, вие познавате признаците и разпознавате започването на пореден инцидент.

Подходящо е да дадете Ноотропил, докато очаквате линейка.

За това приложение на Ноотропил има противоречиви мнения, но лекарството се приема за универсално средство за подобряване на мозъчн. клетки и отрегулиране на мозъчното кръвообращение.

При мигрена

Мигрената е пристъп на интензивна и остра болка, причинена от съдови нарушения. Тази болка никога не се причинява от кръвно или стрес. Мигрената е тясно свързана с лошо кръвообращение, главно на мозъка.

В началните стадии лошото оросяване на мозъка не дава ярки симптоми. Причинява дисбаланс и огнищно отмиране на неврони. Главоболието обаче е основен симптом, като има тенденция за влошаване на пристъпите. Често се съпровожда от болка в очите, гадене, световъртеж.

Ноотропил се изписва при болки, провокирани от нарушения в мозъчното кръвообращение. Битува мнението, че помагат спазмолитици като Но-шпа. Но тези лекарства са безполезни, защото болката е причинена от разширяване на съдовете (и намалено кръвоснабдяване), а не от свиването им (спазъм). Ето защо с мигрената се справят по-добре съдовите препарати, които подобряват кръвообращението.

Отзива за Ноотропил по-долу, както и другите в статията, получихме след запитване в групата ни във Фейсбук „Тайни и загадки, билки и лечение“. Дойдоха много отговори и помолихме авторите на по-интересните от тях да ни ги изпратят по-подробно развити и със снимка. Някои от тях се съгласиха.

Мнение №2: Отказах се от лекарствата заради уртикария
Радослава Тончева от Бургас

Радослава Тончева от Бургас

От години трудно изкарвам есента и зимата. Щом се застуди, задължително се влошавам. Започва ме главоболие – и често, и силно. Разконцентрирам се. Картината пред очите ми стои леко замазана, сякаш живея на забавен каданс.

Преди две зими кризите се засилиха. Станаха толкова дълги и чести, че направо се сливаха. Даваха ми ден-два почивка и пак. По онова време си мислих, че имам тумор в мозъка. Направихме ЕЕГ и ЯМР – не, нямах. Но се видя лоша мозъчна проводимост. Изписаха ми съдови препарати за подобряване на кръвообращението.

Следващата есен изкарах на Ноотропил. Всички симптоми изчезнаха – нито главоболие, нито замазано зрение. Гаденето и световъртежът спряха от раз. Едва тогава разбрах защо аналгетиците не ми помагат. Трябвало е да пия съвсем други лекарства.

Всичко беше супер, но Ноотропил си показа рогата (тоест негативите). Разбърка ми се стомаха и на няколко пъти получих уртикария. Излекувах я с Телфаст, но другият ефект остана – ужасно напълнях.

Тогава реших и категорично спрях лекарствата. Взех билки за пречистване на кръвта и за мозъчно кръвообращение – Демир бозан (избрах го и защото има отслабващ ефект). Не знам дали чаят от 6 билки е наистина толкова силен, но симптомите не се върнаха. Страничните ефекти отшумяха. Засега пия по 2 чая Демир бозан профилактично. Тази зима не съм имала кризи и се надявам да остане така.

Радослава Тончева от Бургас

При шум в ушите

Завиване на свят и шум в ушите, съпроводени или не с разстроено равновесие. Ето едно от официалните приложения на Ноотропил. Препоръчителната дн. доза варира от 2,4 до 4.8 г, разпределени на 2 или 3 приема през равни участъци от денонощието. Дължината на терапията се фиксира от специалист.

При приемане на Ноотропил много скоро настъпва подобряване на кръвообращението. Шумът в ушите изчезва, както и другите съпътстващи прояви. Но в такива случаи не бързайте сами да спирате приемането на лекарството. За устойчив ефект обичайно са нужни 6 до 12 седмици приемане на препарата.

При депресия

Ноотропил, както и други лекарства от ноотропната група, са често използвани при депресивни състояния, тревога и панически атаки. Ноотропил постига по-стабилно емоционалното състояние и неутрализира липсата на мотивация. Това се случва чрез активизиране на работата на мозъка.

Внимание: като странична реакция е възможно да се появят емоционално и физическо пренапрежение, хиперактивност.

Ноотропите като Ноотропил, Луцетам и Пирацетам се привличат като участници в комплексното лекуване на шизофрения.

Дозирането е индивидуално, като обичайната дн. доза е 1200 – 1600 мг.

Още за справянето с хроничната депресия имаме писано ТУК!

При шийна остеохондроза и световъртеж

При тази болест се деформират и разрушават междупрешленните дискове и костната тъкан. Това непосредствено повлиява работата на мозъка – притискат и прищипват се съдове, нарушава се кръвният поток, което води до силни болки в главата, световъртеж и повишаване на кръвното.

За да предотвратят исхемични атаки, развитие на вертебробазиларен синдром и инсулт, невролозите изписват медикаменти, сред които и Ноотропил за по-добро оросяване на мозъка.

Пирацетам се смята за един от най-ефективните при шийна остеохондроза. Той активизира кръвния поток, регенерира увредените тъкани, подобрява умствените способности. Подобрява метаболитн. процеси в нервните клетки. Влияе на гъстотата на кръвта.

При шийна остеохондроза Ноотропил се прилага на таблетки и чрез инжектиране.

Още за премахването на постоянен или периодичен световъртежа ще откриете ТУК!

При алкохолизъм и махмурлук

Ноотропил възстановява нормалните възприятия след приемането на големи количества алкохол. Обичайното състояние на махмурлук също е показание за ползване на пирацетам. Медикаментът подобрява работата на нервните клетки, оптимизира нервните пътища в мозъка и балансира кръвообращението. Спасява от типичното в момента главоболие.

Внимание: Ноотропил не се приема в качеството на спешна помощ след еднократно напиване. То е средство за неутрализиране на махмурлука в терапия на алкохолизъм.nootropil-03

Странични ефекти и противопоказания

Ноотропил няма токсично въздействие върху човека и с него е невъзможно да се отровим. Засечена е смъртоносна доза от 10 г пирацетам на 1 кг тегло – количество, което на практика е невъзможно да се изпие.

Противопоказания за лекарството: при вътрешни и външни кръвоизливи, неправилно съсирване на кръвта, бъбречна недостатъчност, повишена възбудимост и безпокойство.

Странични ефекти: те се проявяват рядко, но са възможни. Отбелязват се нарушения в кръвообращението и кръвоизливи по кожата, слабост, нервозност и превъзбуда, безсъние, напълняване, повръщане, болки в стомаха, халюцинации, уртикария и алергичен оток. Причинява също засилено сексуално желание. По-често го виждаме при възрастни пациенти, на които са изписани високи дози – над 4.8 г на ден.

За премахване на страничните ефекти е достатъчно да се намали дн. доза.

Как се спира?

При прекратяване на приема на ноотропи е възможно да се развие синдром на спирането. Този синдром представлява усилване на симптомите, заради които е било приемано лекарството. В отделни случаи се проявяват и нови симптоми, които по-рано не са били отбелязвани.

Синдром на спирането се получава в следните случаи:

 1. При прекалено дълъг срок на пиене на лекарството;
 2. При рядкото му спиране;
 3. Заради индивидуални особености на пациента.

Синдромът на спирането се избягва като…

 1. Лекарството се приема по точно дадената от лекаря схема;
 2. Не се увеличават и намаляват самостоятелно дозите;
 3. Лекарството се спира постепенно, а не рязко.

Ноотропил се спира постепенно по схема, предписана от лекар.

Заместители на Ноотропил

Най-популярните аналози на ноотропното лекарство са Пирацетам, Луцетам, Кавинтон, Актовегин, Церебрамин, Танакан.

Пирацетам

Всяко лекарство с пирацетам е пълен аналог на Ноотропил. Пирацетам се предлага в подобни дозировки и форми като Ноотропил.

Разликата е, че има AL табл. от 1200 мг, тоест такива с удължено освобождаване. Удълженото освобождаване е много полезно при това лекарство, защото въздействието му отшумява бързо – едва за 2-3 часа, и забавянето на последваща  доза веднага се отразява.

Луцетам

Луцетам и друго търговско наименование, зад което се крие лекарството пирацетам. Действа точно като Ноотропил и Пирацетам, като оптимизира паметта, концентрирането и поддържането на внимание.

Луцетам се предлага на таблетки по 400, 800 и 1200 мг, както е стандартно за пирацетам. Освен това има и ампули по 3 г, но няма саше и сироп.

Бетасерк

Ноотропил и Бетасерк не бива да се приемат като аналози. Те имат съвпадение в използването само по отношение на шум в ушите и световъртеж. Бетасерк въздейства на кръвообращението като Ноотропил, но го прави само във вътрешното ухо, докато ноотропът го прави по отношение на мозъка.

Двете лекарства са съвместими и могат да се приемат съвместно в лечение на шум в ушите.

Още за особеностите и приложението на Бетасерк ще намерите ТУК!

Кавинтон

Кавинтон съществува на таблетки и течно –  на ампули. Той се дава при болезнени състояния, причинени от влошаване на мозъчното кръвообращение. Това влияе върху зрението и слуха, които са свързани с кръвния поток през мозъка.

Кавинтон се изписва още за контрол върху неврологични и психически симптоми, свързани с посочените нарушения. Лекарството е подходящо при съдово-вегетативни проблеми при менопауза. Но не бива да се изписва при сърдечни патологии.

Препоръчителната доза е 3 Х 1-2 таблетки, без корекция за пациенти с болен ч. дроб и бъбреци.

Още информация и източници на английски: За какво се ползва Ноотропил? * Кога трябва да предпочета Пирацетам? * Ползи и странични ефекти от Ноотропила (Пирацетам).

Винпоцетин

Активната съставка в Кавинтон е винпоцетин. Със същата съставка се произвеждат и други лекарства, вкл. Винпоцетин. Основната му функция за облекчи циркулацията на кръв в мозъчните съдове. Освен това помага в лечението на възпалителни процеси, гърч, спазъм, хиперпония.

За разлика от други аналози, Винпоцетин се назначава при съдово понижение на слуха, при заболявания на съдовата обвивка на окото, при вегетативно-съдова дистония в периода на менопаузата.

Танакан

Танакан се приема за аналог на Ноотропил, доколкото подобрява мозъчната функция. Но същността му е доста различна – той е растителен препарат, извлек от гинко билоба. В какво е преимуществото на Танакан? Като растителен препарат, Танакан въздейства по-меко върху организма и няма противопоказания. Той често се изписва на малки деца, заради максималната си безопасност.

Танакан се счита за прогресивен препарат, който активно се използва. Негов недостатък е високата му стойност, но тя се компенсира от скоростта на действие на препарата.

Мнение №3: Какво постигнах с Ноотропил и защо му търся заместител
Борис Костов от Русе

Борис Костов от Русе

Приемам Ноотропил против главоболие и за повишаване на умствената и физическата ми активност. Беше ми назначен в доза 1.6 г. В началото купувах по 400 мг, 2 Х 2, но ги спряха. Сега минималната таблетка е 800 мг и взимам 2 Х 1. Има и по 1200, но 800-милиграмовата ми е по-удобна.

Започнах Ноотропил заради постоянно главоболие, безсъние, разсеяност и лоша памет. Около месец след началото на лечението симптомите избледняха. Главоболието почти спря, сънят ми се нормализира. Преди не можех да заспя до 2 ч. и се събуждат в 5, а сега спокойно заспивам в 10 вечерта и непробудно изкарвам до 7 часа.

Да кажа и за паметта. Изненадах се, че започнах да запомням дреболии, които преди въобще не забелязвах. Даже ми е плашещо на моменти, психо. Някак започнах да се концентрирам върху дреболиите, вместо да гледам цялата картина. Този ефект на лекарството доста ме плаши, затова съм решен да го спра. Но не искам да е изведнъж, защото се получавал обратен ефект.

Взех растителен еквивалент на Ноотропил – Танакан и чай Демир бозан. Пия всичко заедно, като постепенно увеличавам билките и намалявам хапчетата. Хубавото е, че Демир бозан действа успокоително и също подобрява кръвообращението.

Лекарят одобри схемата. Той твърди, че не трябва да спирам с поддържката на мозъка. Това би трябвало да прави всеки след 45 г. Но няма проблеми да го правя с билки и чай като Демир бозан, щом симптомите са овладени и нямам проблеми. Препоръча ми да мина Глицин, защото е в пъти по-слаб от Ноотропил, но аз предпочитам да заложа на билките. Засега с Танакан и Демир бозан съм супер. Те са моето спасение.

Борис Костов от Русе

Излекувах се от шум в ушите с бабини рецепти, ефикасни лекарства

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 3.8]

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Колко време се пие Ноотропил? Странични ефекти, мнения

 1. Аз съм диабетик от 35 г. Ако не беще ноотропил, нямаше да пиша сега. Сумати време съм го пил, пил съм и други лекарства. Изпитах яко някои странични ефекти на ноотропил, но поне помага.

 2. Може ли да се пие ноотропил 1200 2х1 и кавинтон 3х1 ра нарушения на речта?

 3. Ноотропил е хубаво лекарство. На мен ми понесе, пих го за световъртеж и остеохондроза. Освен това си промених ежедневието – много ходене, пеш по планините, в парковете. Няма вълшебно хапче и няма оздравяване, ако сами не се захванем.

 4. Брат ми прекара инсулт. Много му помогнаха Ноотропил и Церебролизин. Помня, че трябваше да минем на Ноотропил 800, а той се оказа по-евтин и удобен.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *