Най-ефикасно лекарство за подагра. 10+ идеи

Кои са най-ефикасните нови лекарства за подагра. Топ 10+ хапчета, българско, немско и турско. Болкоуспокояващи. Мнения и отзиви за Фебуксостат, Колхицин, Аденурик и заместители.

Лекарства за подагра: темата интересува всеки, който страда от тази мъчителна патология – или има близък с болестта. За онези, които не знаят за какво става дума: касае се за отклонения в химията на организма, с превишени стойности на пикочната киселина в кръвта и урината; с отлагане на киселинните соли в тъканите.

Това причинява болезнени състояния: острата болка е локализирана в ставите и мускулите; следва зачервяване на кожата в засегнатите от възпалителна криза зони; локално повишение на температурата, оток.

Необходими са лекарства за подагра – комбинирана терапия, с чиято помощ да се овладеят симптомите и причината за видимо възпалителния процес.

Ефикасни лекарства за подагра, приложение и цени

Лечението на подагра изисква комплексен подход: започва се със спазването на стриктна диета, но се налага и прилагането на медикаменти. Ето какви:

  • Аналгетици; противовъзпалителни, обезболяващи;
  • Коректори за метаболизма на пикочната киселина;
  • Глюкокортикостероиди.

Някои от медикаментите се приемат перорално, други – инжекционно. Обикновено инжекционната форма е предпочитана при остри състояния и цели бързо овладяване на болката и възпалението. Най-често така се въвеждат нестероидни противовъзпалителни или глюкокортикостероидни продукти.

При подагра лекарят препоръчва специфична комбинация от медикаменти за всеки пациент

Специфичните продукти, назначавани при подагра, действат в два плана: стимулират изхвърлянето на пикочната киселина от организма, и потискат синтеза на нови количества от нея в организма.

Вижте сравнителна таблица на някои от най-често препоръчваните лекарства за подагра:

Медикамент                                                  Действие Цена
Аденурик Блокира синтеза на пикочната киселина чрез активната съставка фебуксостат (друнилер); поддържа ниските й нива чрез прием веднъж дневно; ограничава образуването и отлагането на киселинни кристали 38 лв за 28 таблетки по 120 мг
Милурит Продукт тип „алопуринол“; забавя синтеза на пикочната киселина, ограничава стойностите й в кръвта и урината. Добър и за профилактика 3.00 лв за 30 таблетки по 100 мг
Лодирик Алопуринолов продукт за профилактика на подагра; контролира синтеза на пикочната киселина; прилага се при група бъбречни патологии 3.00 лв за 30 таблетки по 100 мг
Алодагра Ензимен инхибитор тип „алопуринол“; ограничава синтеза на пикочна киселина; добър като средство за профилактика и долекуване след остри състояния 3.00 лв за 50 таблетки по 100 мг
Канефрон Хомеопатичен препарат на билкова основа; препоръчван при поддържащи терапии срещу възпалителни процеси в отделителната система 20 лв за  60 таблетки
Колхикум Хомеопатичен монопродукт на основата на есенен минзухар; подходящ за поддържащо лечение – противодейства на възпаления в отделителната система и ставите 9.00 лв за 10 г пилули D1000
Роватинекс Меки капсули с композиция от натурални компоненти; за профилактика и поддържащи терапии при възпаления, свързани с отлагане на камъни и песъчинки в бъбреците; има болкоуспокояващо действие 5.00 лв за  30 капсули
Уралит-У Алкален цитрат; предотвратява образуването на отлагания в зони на отделителната система и ставите – включително кристални соли на пикочната киселина; за профилактика 40 лв за 280 г гранули
Фитолизин Серия билкови продукти – паста и капсули, с противовъзпалително действие; става за профилактика и комплексна поддържаща терапия 18 лв за 30 капсули
Цистон Билкови таблетки от Хималая – действат противовъзпалително и обезболяващо; добавка към поддържаща терапия 4.00 лв за  60 таблетки

Турско лекарство за подагра

Форумите за подкрепа на хора с различни здравословни проблеми коментират не от вчера снабдяването с лекарства от съседните страни – Турция, Гърция, Северна Македония. Така и за страдащите от подагра често е сочен като продукт с отлични качества  URIKOLIZ 300 MG.

Лекарството всъщност е един от алопуриноловите генерици, подобен на милурит. Между другото – има мнения, че продаваният в нашите аптеки милурит действа слабо и не особено успешно контролира нивата на пикочната киселина в кръвта и урината. Може би е важно това, че „турският алопуринол“ уриколиз е препарат с по-висока концентрация на активния компонент – 300 мг.

Мнения, отзиви и форум, пишете ни и вие!

Истории с подагра: не е смешно! Не са малко хората, които имат този проблем и които търсят своето решение в битката с болестта. Понякога мнението на „събрат“ по неволя дава друга посока на терапията – разбира се, след консултация със специалист. Вижте някои признания на пациенти, които имат своите малки победи благодарение на лекарствата и на Демир бозан. Техните разкази получихме след допитване в групата си във Фейсбук „Живот и здраве“. Пишете ни ТУК!, ако имате подобен опит или искате съвет по темата!

Мнение №1: Комбинирах Подагрол и Демир бозан!

Калоян 03 лекарства при подагра

Калоян Николов от Хасково

От години страдам от подагра; въпреки добрите медикаменти не съм опазена от кризи. Признавам, че това обикновено се случва, когато наруша диетата! Неотдавна ми препоръчаха чая Демир бозан; четох в интернет добри отзиви за него и започнах да го пия редовно. Уверявам заинтересованите, че има полза! Особено ако се съчетае с капките Подагрол. Двата продукта в комбинация действат обезболяващо и противовъзпалително, чудесни са като ефект и могат да се пият не само при кризи, а и дълго време за поддържане.

Калоян Николов от Хасково

Къде се намира прочутото лекарство за подагра от Турция?

Коментираният продукт – както и други, не само лекарства за подагра, най-често се пазаруват в Одрин. Купуват се от местните аптеки, могат да се намерят дежурни и през уикенда. В част от тях аптекарите говорят български и английски.

Защо го предпочитат и кои го ползват?

Няма да направим откритие с простото заключение, че аптечният туризъм се развива по две причини: дефицит на медикаменти и цени. Лекарствата за подагра едва ли могат да се определят като дефицитни, но цените им в Турция са значително по-ниски. Така коментираният Уриколиз от 300 мг в левове е около 5 лв за 50 хапчета. Сравними с него медикаменти в нашите аптеки: Милурит от 300 мг – 7 лв за 30 таблетки; за Колхицин се твърди, че в Турция цената му е три пъти по-ниска от тази у нас.

Това ли е търсеният лек против подагра?

Поносимостта на различните лекарства за подагра е индивидуална; коментираният продукт е предназначен за продължителен прием и се понася добре. Има значение и специфичният „ореол“ на продукта, определян от потребителите като ефективен.

Други турски лекарства

Турският аптечен пазар предлага доста продукти с активна съставка фебуксостат или алопуринол. Водещо в търсенето на един или друг медикамент е вярването, че така се набавя по-качествен продукт на по-поносима цена. Важно е все пак съобразяването с потребностите на всеки конкретен пациент: дали се касае за продукт, необходим при кризи или за профилактика и поддържащо лечение; има ли противопоказания, за които потребителят не е наясно при самодейния избор на ефикасен за други хора продукт.

С две думи – от цялото богатство на хапчета за подагра в Турция би трябвало да търсим само онези, които са точните за нас. Консултацията с лекар е най-добрият начин да изберем.

Хапчета за подагра от Гърция

По-ниските цени на лекарствата са причина за „аптечен туризъм“ и към Гърция. Сред медикаментите за подагра популярност има тамошният вариант на алопуринола – ZILAPOUR 300 MG. Лекарственото презгранично трасе е особено популярно за родопчани, които се самоорганизират и си поделят пътните за избран от тях снабдител. Човекът пазарува по списък и се отчита с касовите бележки  от аптеките. В медийни публикации такъв пълномощник твърди, че популярно и у нас лекарство за подагра може да се купи за 68 лева, а „близнакът“ му в Гърция струва само 1.40 евро.

Кое немско лекарство за подагра се ползва?

Популярно лекарство за подагра от Германия е БЕНЗБРОМАРОН (Benzbromaron). То е сред най-обсъжданите във форуми, ориентирани към споделяне на проблеми около заболяването. Медикаментът е подходящ за лечение на хронична подагра; намалява стойностите на пикочната киселина в организма и потиска синтеза на пурини. Счита се за чист продукт, чиито странични ефекти са изразени повече в началния етап на приема – има информация за усилване на ставните болки и бъбречните смущения. В някои случаи причинява алергични реакции и диария.

Мнозина поръчват този медикамент директно в Германия, за да са сигурни в качествата му

Не може да се приема при бременност и кърмене; не е подходящ за лечение на деца. Противопоказан при камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност. Прилагането изисква прием на много течности.

Къде се намират хапчета за подагра от Германия?

Хапчетата Бензбромарон  могат да се поръчат директно в Германия на близки; друг вариант на доставка е формирането на солидарна група, за която пътува и пазарува един човек.

С този медикамент се търгува и онлайн; продават го както специализирани в подобна търговия сайтове, така и добре познатите OLX и Bazar.bg. Цените варират между 12 и 20 лв за блистер, или 52-80 за цяла опаковка с пет блистера.

Стандартните лекарства в България

Немалко специалисти биха коментирали лекарствения пазар с уверението, че достатъчно добри продукти за лечение на подагра има и в българската аптечна мрежа. Контролът върху това заболяване изисква дългосрочно и стриктно спазване на медицински указания, съчетано с диета. Като спомагателни компоненти в комплексната терапия се използват санаториалното лечение, методите на физиотерапията, народната медицина. Чудесно допълващо средство към лекарствата се оказва и билковата композиция, чаят Демир бозан.

  • Защо все пак е за предпочитане да се набавят лекарства от българските аптеки? На първо място – за да се предпазим от случаен избор. Да се самолекуваме с продукт, който е бил ефикасен за друг човек – но не е ясно дали ще има същия ефект и при нас. На място по-лесно бихме направили и корекция на първоначалния избор, ако посоченият продукт не се възприема добре от организма ни. При този избор специалистът винаги може да отчете и фазата на болестта, и общото състояние на пациента, и начина, по който лекарството въздейства.
 Бензбромарон

Немският продукт Бензбромарон, който бе коментиран по-рано, няма разпространение в нашата аптечна мрежа. Авторитетният сайт medicine.bg сочи бензбромарон като активна съставка, заедно с алопуринол, в продукта Харпагин. Ефектът от действието на комбинирания продукт е потискане продукцията на пикочна киселина – един от вариантите за контрол върху подаграта в хронична форма.

Аденурик, Фебуксостат

Фебуксостат е един от продуктите, прилаган за поддържане ниски нива на пикочната киселина в кръвта. Освен при подагра се прилага и при пациенти, подложени на химиотерапия. Таблетките се приемат веднъж дневно – така се предотвратява образуването на уратни кристали в тъканите, което именно е причина за болезнените състояния с отоци и обездвижване.

У нас се предлагат варианти на пероралните таблетки  от 80 и 120 мг; дневната доза и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекар.

Цените на опаковките от този медикамент варират в зависимост от производителя и количествата; медикаментът се внася от Ирландия, Унгария и Кипър. Медикаментите на Mylan – Ирландия, са с по-висока цена: опаковка от 14 таблетки е с обявена цена около 23-25 лв за варианти 80/120 мг, докато доставените от Кипър хапчета са по 30 лв за 28 бройки.

Аденурик е търговско наименование на Фебуксостат, произвеждан във Франция и Германия. Цената на опаковка от 28 таблетки по 80 мг е приблизително 38 лв, такава е и на хапчетата по 120 мг.

Вижте и ТОВА:

Компреси при подагра

Колхицин

Таблетките Колхицин се препоръчват както при остри състояния на подагра, така и за поддържаща терапия и профилактика. Активната съставка се извлича от семената на есенен минзухар. Опаковка с 25 таблетки от 0.5 мг струва приблизително 15 лв.

Първа задача на лечението при подагра е да спаси пациента от болката

Продуктът има мощен противовъзпалителен ефект; ограничава стойностите на пикочната киселина в кръвта и блокира образуването на кристали. Действа бързо – ефектът се усеща след не повече от 12 часа.

Използва се много внимателно, тъй като дразни лигавиците на стомашно-чревния тракт.това е опасно, ако пациентът страда от стомашно заболяване или в същото време приема нестероидни противовъзпалителни. Освен това колхицинът влошава усвояването на витамин В12 и усилва токсичния ефект от паралелно приемани лекарства като аналгетиците.

Алопуринол

Базовият продукт алопуринол е познат на българския аптечен пазар под няколко търговски имена като Милурит, Лодорик, Алодагра.

Терапевтичният ефект от приема на този тип продукти е свързан с блокиращото въздействие върху ферментите, трансформиращи други компоненти в пикочна киселина. След приема на таблетките концентрацията на киселината в кръвната плазма и урината намалява. Намалява и рискът от отлагане на солни кристали в стави и меки тъкани, а вече формираните се разграждат. Така се неутрализира основната причина за подагрични възпаления.

Това лекарство обаче не трябва да се приема при остра форма на заболяването, както и при бъбречна недостатъчност. Подходящо е за пациенти с хиперпродукция на пикочна киселина при ферментативни нарушения.

Мнение №2: Демир бозан и Подагралин – може ли заедно?

Найден 02 лекарства при подагра

Найден Тодоров от Русе

Двата продукта представляват билкови комбинации, които са добри за допълващо лечение при подагра. Хвощът например присъства в състава и на Демир бозан, и на Подагрилин. Все си мисля, че няма да е прекалено, ако използвам и двата – може би с редуване? Разчитам на билките, за да намаля други медикаменти и да приемам само специалните за подагра. Харесва ми, че и Демир бозан, както Подагралин, спасява от болка и възпаление.

Найден Тодоров от Русе

Капките за пиене Подагрол

Подагрол е тип хранителна добавка, която подпомага разтварянето на вече формирани кристали на пикочната киселина; същевременно възпира образуването на нови в меките тъкани и ставите. Така се неутрализират основни симптоми на подаграта.

Капките са с бързо обезболяващо действие и са подходящи както за кризи, така и за продължителна терапия при хронични форми на подаграта. Комбинират се без проблеми с други медикаменти за лечение на подагра. Насърчават възстановяването на тъканите, снемат отока и вапрежението в засегнатите зони.

При кризи се приематпо 20 капки в чаша вода, до 5 пъти дневно; приемът е половин-един час преди хранене. Като поддържаща терапия се практикува прием на 20 капки с вода веднъж дневно. Флакон от 50 мл се купува срещу 30 лв.

Подагралин

Подагралин е суха билкова смес, композирана по рецепта на Петър Димков. Предназначена е за приготвяне на чай, който може да се пие от възрастни и деца над 7 години. Употребата на продукта пречиства кръвта от наднормените стойности на пикочна киселина, оптимизира метаболизма и предотвратява образуването на пагубните кристали.

  • Сместа съдържа сухи съставки от 13 билки, сред които някои са добре познати – мечо грозде, мента, бял равнец, троскот, глухарче и др. Част от билките се съдържат и в друг уникален продукт в помощ на страдащите от подагра – чаят Демир бозан.

Подагралин се предлага в дозирани пакетчета от по 40 г; цялата опаковка съдържа 7 такива пакетчета и е достатъчна за цяла седмица. Цената й е около 8 лв. приготвянето на лечебния чай не е трудно: съдържанието на едно пакетче от 40 г се сипва в 700 мл гореща вода и се вари кротко десетина минути. След това се прецежда и е готово за употреба. Пият се по 200 г, три пъти дневно, около 20 минути преди хранене.

Избор на болкоуспокояващо при подагра

При лечението на подагра, особено на острите форми, неизбежно възниква въпросът за избор на обезболяващо. По принцип терапията е ориентирана към пордукти, които са едновременно болкоуспокояващи и противовъзпалителни – като най-лесен се счита достъпът до нестероидните обезболяващи. Те не лекуват самата подагра, но помагат да се овладеят най-мъчителните й симптоми.

Когато хапчетата не са достатъчни, на помощ иде Демир бозан

Тази група лекарства е доста богата, но сред многото продукти обикновено се търсят тези с бърз обезболяващ ефект като напроксен, кетопрофен, ибупрофен, диклофенак, индометацин. Повечето продукти от този вид имат и форми за локално външно приложение – гелове и унгвенти, кремове. Дозите се определят индивидуално, а лечението с обезболяващи обикновено продължава седмица – до две, според случая.

По-тежките състояния понякога налагат и прилагането на хормонални препарати като Бетаметазон или Метилпреднизолон, но с тях трябва да се внимава.

Нови лекарства за подагра

Прилагането на някои от познатите лекарства за подагра понякога е невъзможно или заради някакъв страничен ефект, или заради алергични реакции. Затова постоянно се търсят нови продукти, подходящи за противодействие на подаграта.

При новите лекарства стремежът е да се постига комплексно въздействие: продуктът не само да намалява стойностите на пикочната киселина в организма, но и едновременно с това да овладява болката и възпалението.

Един от новите продукти в лечението на подагра е Лосартан. Всъщност той е предназначен за терапия на хипертония, но неотдавна е установено, че с приема му се решава още един проблем – намалява съдържанието на пикочна киселина в кръвта.

Сред новите препарати специалистите споменават Аркоксия и шведския Анакинра. Наблюдават се и продукти с активна съставка канакинумаб, ориентирани към лечението на рак и инфаркт. Смята се, че могат да играят роля и при лечението на подагра.

Топ 5+ билки за прочистване на пикочна киселина, билки и лекарства

Инжекции

Инжекционната форма е добра за постигането на бърз обезболяващ и противовъзпалителен ефект; подходяща е и в случаите, когато по някаква причина пациентът не е в състояние да приема медикаменти перорално.

При остър пристъп може да помогне инжекция с хормоналния продукт Бетаметазон, обикновено една или две инжекции са достатъчни за овладяването на криза. Ако заболяването е засегнало големи стави – тазобедрена, колянна, могат да се направят инжекции с Дипроспан.

Освен тези медикаменти, които са вид хормонални препарати, инжекционно се въвеждат и някои нестероидни противовъзпалителни, например Мовалис.

Неоренал при подагра

Неоренал е хранителна добавка; действа на базата на екстракт от брезови листа. Препоръчва се при възпалителни заболявания на отделителната система, камъни в бъбреците и подагра. Особена е ползата на съдържащия се в растителната съставка кверцетин; благодарение на него пикочната киселина активно се изхвърля с урината; редуцира се и присъствието й в кръвта.

Препоръката е дневната доза да бъде консултирана с лекар – лимитът е  три пъти по една до три таблетки. Колко точно, зависи от проблема, възрастта и телесното тегло на пациента.

Цената на опаковка с 30 таблетки е 15 лв.

Още информация и източници на английски: Лечение на подагра и лекарства за намаляване на пикочната киселина; * Списък и сравнение на 10 от най-добрите лекарства за подагра; * Лечение на пристъпите на подагра. Топ лекарства.

Други лекарства

Споменахме, че нестероидните противовъзпалителни са групата лекарства, прилагани при остри състояния с нетърпими болки и оток от подагра. Една важна подробност: от тях се изключва аспиринът! Макар да помагат осезаемо, тези продукти могат да предизвикат стомашни неразположения и по-сериозни здравословни проблеми като гастрит и язва.

Бетаметазон, метилпреднизолон и кетазон пък са стероидните продукти, които лекуващият може да препоръча за краткотрайна терапия. Често прилагането им е в инжекционна форма, което спестява негативните въздействия върху стомашно-чревния тракт.

Обезболяване може да се постигне и чрез инжектиране на мовалис или волтарен. В някои случаи е добро решение в комплексната терапия да се включат и хомеопатични продукти от рода на  Уртика уренс, Сарсапарила, Колхикум аутумнале, Урикум ацидум и др.

Няма как да отминем и факта, че допълнителен положителен ефект могат да постигнат билките с рецепти от народната медицина. Особено важно е да се спомене доброто въздействие на чая Демир бозан.

Как помага Демир бозан при подагра?

Билковата композиция Демир Бозан включва 6 билки, за които народната медицина има немалко ефективни рецепти. Те са  царевична свила, хвощ, великденче, блатен тъжник, глог и котешка стъпка.

Билките помагат на болния от подагра като насърчават очистването на организма – включително от наднормени количества пикочна киселина,  оптимизират функциите на всички системи, включително отделителната; регулират метаболизма.  Редовният прием на чай Демир бозан подкрепя и емоционалните нагласи на засегнатия човек, който със сигурност преживява тежки дни заради болестта си.

Изчистване при подагра с чай. Демир бозан и др. Как се открива?

Засилване на действието на лекарствата с Демир бозан

Билковият „букет“ се включва хармонично в комплексната терапия при подагра; действието на част от билките е в същата посока, каквато имат обичайните медикаменти за това заболяване. При това наслагване се получава по-ефективно въздействие и овладяване на симптоматиката.

Можем да се предпазим от това, ако вземаме подходящите хапчета, спазваме диета и пием Демир бозан!

Освен това Демир бозан неутрализира някои от страничните ефекти на хапчетата, което прави участието му в лечението на подагра още по-желано.

Мнение №3: Колхицин или Демир бозан

Радослав 01 лекарства при подагра

Радослав Цеков от Ямбол

Приемах известно време заради подагра – профилактично – Колхицин. Продуктът е на растителна основа, доста ефикасен, но се оказа, че е с някои странични ефекти; не го понесох. Започнах да търся алтернатива: продукт, който да допълва медикаментозното ми лечение, но да няма неприятните странични ефекти и с негова помощ да контролирам подаграта. И го намерих в Демир бозан. Уверявам ви, че този билков букет наистина е помощник за хората с подагра, с него болестта по-лесно се контролира!

Радослав Цеков от Ямбол

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Най-ефикасно лекарство за подагра. 10+ идеи

  1. Аз също страдам от подагра.В годината получавам 4-5 кризи,че чак не мога да вървя от болка.Докато един фелдшер един път не ме видя и ме попита защо ходя като патка.Казах му ,че е от подаграта,а той ме прати до аптеката да си
    купя 2 ампули Дексаметазон,2 ампули Мовалис,2 спринцовки от 5 мл.и 2 игли.Това е за 2 дни,ако не изчезнат болките от първата инжекция.Помогна ми след окло 10 часа,втората инжекция не се наложи да я поставям.Помогнало е на много познати.На всичко отгоре не е скъпо за 2 дни окло 5 лева.ВНИМАНИЕ все пак се консултирайте с лекар.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *