Мнения за лекарството Аркоксия 90. За какво се използва?

За какво се използва лекарството Аркоксия? Мнения за Аркоксия 90 мг, 120, 60 от БГ Мама и др. Цена и странични ефекти. Диклофенак по-добър ли е за подагра?

Аркоксия е противовъзпалително от ново поколение, което коренно се отличава от познатите ни диклофенак, мелоксикам, пироксикам… Най-добра при ревматични и ставни патологии.

Старите противовъзпалителни дават опасни странични ефекти, без да угнетяват достатъчно възпалението. Те потискат едновременно ензимите СОХ-1 и СОХ-2. Първият отговаря за защитата на организма и не трябва да се деактивира, но старите лекарства нямат избирателност – за да потиснат СОХ-2, потискат и СОХ-1. В резултат поразяват стомаха, разрушават защитния му слой, провокират язви и др. проблеми в храносмилането.

За да се поправят несъвършенствата на НСПВП, са изобретени избирателни инхибитори, които потискат само СОХ-2, без да засягат СОХ-1. Аркоксия е ярък представител на това ново поколение.

Ново поколение НСПВП
Най-популярни представители Най-голям плюс
Мовалис възможно е да се приема продължително време, което намира място при тежки ставни патологии
Нимезулид обезврежда ензими, които разрушават хрущялните тъкани
Целекоксиб не оказва никакво въздействие върху стомашната лигавица
Еторикоксиб бързо настъпващ и продължителен (22 часа) ефект, приложение от 16 г.

Мнения за лекарството Аркоксия 90 от БГ Мама и др.

Пациентите оценяват еторикоксиб в лицето на Аркоксия. Той носи облекчение още от първите приеми. Болните са доволни от нивото на обезболяване. Използват го в цялата палитра от ставни заболявания, причиняващи болка.

Демир бозан Аркоксия 01

Аркоксия в три дозировки – 60, 90 и 120 мг

Единствените негативни коментари във форумите идват от пациенти с дискова херния. Такива се оплакват от слаб ефект. Още в дискусиите става ясно, че Аркоксия не работи добре при неврологични болки, тя е специалист по ставите и мускулите.

Реално оплакванията от Аркоксия са свързани с цената. Като нов медикамент, той е на висока цена, докато старите нестероиди са евтини.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Аркоксия 90, оставете и своя отзив за лекарството или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

За какво се използва лекарството Аркоксия?

Аркоксия потиска възпалението, като приоритетно работи в стави и мускули.

  • При остеоартрит, остеохондроза и болки в кръста Аркоксия бързо и качествено обезболява, като може да се приема до 12 седмици. Предпочитаната доза е 60 мг, но помага и в двойно по-малка концентрация;
  • При ревматоиден артрит Аркоксия се употребява за премахване на дискомфортната симптоматика и разширяване на подвижността. Използват се средни дози – 60 – 90 мг за максимално 12 седмици;
  • При анкилозиращ спондилит Аркоксия намалява ставното и мускулно възпаление, което води до отшумяване на острите симптоми, засилване на мускулната функция и нормално функциониране на пациента. Това се постига с доза от 90 мг, която поражда нужния ефект след 48 – 72 часа;
  • При подагра, секване на седалищен нерв – и в двата случая се цели бързо пресичане на възпалението и овладяване на болката. Аркоксия е способна да даде ефект за часове. При подагрозен артрит тя работи с доза 120 мг (препоръчително 8 дни), а при прищипване на нерв – в доза 60 мг за 10 дни;
  • При зъбобол след операция – ефективната му доза в стоматологията е 90 мг, като е достатъчно да се приема три дни с цел овладяване на болката. Обезболяването започва в първия половин час.

Прием на Аркоксия при подагра. Дозировка

  • Минималната доза Аркоксия е 30 мг. Тя е щадяща, но дава ограничен ефект, защото ефектът от еторикоксиб е дозозависим.
  • Максималната доза Аркоксия е 120 мг. Максимумът се прилага при ярко възпаление с оток в стави и мускули. Високата доза обаче е приемлива най-много до 8 дни.

Аркоксия се произвежда в най-често прилаганите дозировки.

Демир бозан Аркоксия 03

Еторикоксиб е максимално щадящо лечение на ставни възпаления

  • Аркоксия 60 мг е минималната концентрация, на която се е спряла компанията Органон. От нея се достига минималната доза – половин таблетка, а осигурява и максималната – с две таблетки. 60-мг еторикоксиб е на кутии по 14 таблетки с цена 22.58 лв;
  • Аркоксия 90 мг е средна концентрация, която достатъчно често се изписва, за да има търговски интерес за производството й. Кутия с 14 хапчета е на по-изгодна цена – 24.08 лв;
  • Аркоксия 120 мг е средство за краткосрочна терапия, затова се опакова само по 7 таблетки в кутия (за 7 дни). Цената на курса излиза 15.86 лв.
Колко време се пие Аркоксия и как?

Като всички противовъзпалителни, Аркоксия се пие само при криза – за овладяване на възпаление и болка. Щом отмине симптоматиката, приемът се прекъсва. В стоматологията се използва за 3 дни.

Някои страдания с хронична болка се нуждаят от продължителен прием на болкоуспокояващо. Аркоксия е подходяща, защото е безопасна за продължителен период. Но не може да се пие непрекъснато.

В максималната си доза тя е допустима за 7 – 8 дни, в средни дози 60 – 90 мг е разрешена до 12 седмици.

Arcoxia 02

Още нещо интересно ТУК: Компреси при подагра и начини за бързо сваляне на оток. Риванол или студен компрес?

Може ли всеки ден?

Аркоксия се пие в редовен порядък веднъж дневно за определения от специалиста срок. През време на курса се приема ежедневно.

Странични ефекти от Аркоксия

За жалост еторикоксиб не е перфектният медикамент без негативни ефекти. Ако старите нестероиди поразяват стомаха, то този нов препарат е рисков за сърцето. Рискът нараства с продължителността на лечението. Поради въздействието му, не се прилага при стенокардия, ХСН, след инфаркт, след байпас и др. проблеми свързани с кръвоснабдяването.

Регистрирани реакции на еторикоксиб са задух, диария, подуване, замайване, хипертония, гадене, алергични прояви, коремна болка, напълняване, тревожност, замъглено виждане. Реакциите не са малко. На старта на приема ги изчетете подробно от листовката.

Противопоказания

Лечение с Аркоксия не се провежда на пациенти с тежки изменения на бъбреци, черен дроб, стомах (язва и кървене), черва (Крон, колит), при неконтролирана хипертония, както и при описаните по-горе сърдечни проблеми.

Рисковите групи също са изключени – бременни, кърмачки и пациенти до 16-год. възраст.

Заместители на Аркоксия, аналози, съчетания

Аркоксия е първият оригинален препарат с активното вещество еторикоксиб. По-късно се появяват генерици. Към 2024 г. у нас са регистрирани Еторикоксиб на Тева, Коксиент на Алвоген, Етористад на Стада, Ротикокс на KRKA, Костарокс на Сандоз и Долоксиб на Зентива. От тях неналичен за момента е Коксиент.

Генеричните на Аркоксия медикаменти се отличават с чувствително по-ниска цена. Те са приблизително наполовина по-евтини.

Аркоксия има стотина заместители – всички противовъзпалителни от нестероидния тип. Те са различни видове и в различна степен покриват ефекта на еторикоксиб.

Целекоксиб

Най-точен заместител са коксибите, които като Аркоксия потискат само COX-2. Те са няколко вида, но в България е регистриран единствено целекоксиб под имената Дефинакс, Селебрекс и Целекоксиб. Той се назначава за ревматоидни и остеоартрити, спондилити, подагра.

Селективни инхибитори на COX 2

Това са мелоксикам и нимезулид, също от ново поколение. Потискат селективно само COX 2, поради което са безопасни за стомаха. Добре обезболяват, свалят температура. Имат малко количество противопоказания. Предпочитат се при възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите – артрити, артрози, пристъпи на подагра, Бехтерев, ставни болки.

Като Аркоксия, и тези препарати позволяват продължителен прием при тежки ставни патологии.

Старите противовъзпалителни

Това са класическите неселективните противовъзпалителни, които се употребяват за кратко и грозят с увреда стомаха. Принципно са заместители на Аркоксия, но от втора линия – последен вариант, до който на практика не се стига.

Демир бозан Аркоксия 02

Таблетката Аркоксия има отличаваща се форма

Аркоксия или Диклофенак

Диклофенак е неселективен инхибитор. Той потиска едновременно и двете циклооксигенази. По тази причина се пие за кратко. Негов плюс е, че се инжектира. Една от предпочитаните лечебни схеми е инжекции диклофенак за 5 дни с последващ перорален прием на Аркоксия.

Аркоксия или Ибупрофен?

Ибупрофен е класическо противовъзпалително като диклофенак. Но той отстъпва дори на диклофенак, който е „специализиран“ в ставни, мускулни и неврологични страдания, а ибупрофен е силен в свалянето на температура. Силно действа спрямо болки в главата, зъбите, кръста, при простуда и грип, при ПМС.

Чай Демир бозан като добавка без рецепта

Демир бозан е билкова комбинация с подчертана полза за подагра и други ставни изменения. Той работи по абсолютно различен начин, поради което се явява отлична добавка на нестероидното болкоуспокояване. Билките и медикаментите се допълват и работят в синхрон.

Какво прави Демир бозан? Големият плюс на билките е, че атакуват причината за възникналата патология по същество. Това е разликата на Демир бозан от Аркоксия и другите противовъзпалителни, които се борят със симптомите, но нямат отношение към самото заболяване.

Ще онагледим това твърдение с подагра. При подагра Аркоксия обезболява, сваля възпалението и зачервяването, отпуска ставата и я раздвижва. Демир бозан пречиства кръвта и премахва от нея излишната пикочна к-на, която причинява ставното възпаление. Съдейства за разграждане на натрупаните урати, които са бомба със закъснение и на по-късен етап отново ще причинят възпаление.

Демир бозан също въздейства на симптомите. Билковият микс раздвижва ставата, подобрява обхвата на разгъването й, облекчава движението. В допълнение обезболява и успокоява възпалението. За разлика от другите НСПВП, билките се пият, докато има нужда. Те не вредят и нямат краен срок за прекратяване на лечението с тях.

Arcoxia 03

Още по темата ТУК: Изчистване при подагра. Чай Демир бозан при подагра, мастика и лечение със сода бикарбонат.

Аркоксия и Мидокалм?

Мидокалм намалява мускулния тонус (той е миорелаксант). Има свое специфично приложение след инсулт и в други случаи. Нерядко се налага комбинирането му с противовъзпалително от нестероиден тип.

Анализирана е съвместимостта на толперизон (Мидокалм) с най-ефикасните НСПВП. Доказва се, че най-перспективната комбинация е с еторикоксиб. Заедно те показват синергично действие – усилват индивидуалните си противовъзпалителни, антитромботични и други качества.

Аркоксия или Мовалис?

Мовалис е едно от най-популярните нестероиди от ново поколение. Добре обезболява, сваля температура и възпаление. Има малко количество противопоказания. В много от качествата си повтаря Аркоксия.

Мовалис се изписва при ставни възпаления и дегенерация на стави, пие се дълго. Удобен е за прилагане с еднократния си прием. Действа продължително.

Аркоксия или Целебрекс?

Целебрекс е целекоксиб – противовъзпалително, сродно на еторикоксиб. Двата агента имат най-пълно покритие помежду си. Те са високоселективни инхибитори, силно потискат възпалението, не въвличат в процеса вътрешни органи. Изписват се при еднакви показания.

Преимущества на Целебрекс: добре се понася, нисък риск от усложнения, безопасност за сърцето и съдовете на рискови пациенти, нисък риск от кръвоизливи при операции и травматична болка.

Аркоксия или Костарокс?

Костарокс е еторикоксиб като Аркоксия, производство на Сандоз. По цена не отстъпва на оригинала. Различното при него е, че се произвежда в концентрация от 30 мг.

Напроксен или Аркоксия?

Напроксен е НСПВП, който към днес е обявен за най-безопасен, заедно с целекоксиб. Като приложение има обхвата на Аркоксия. При ревматоидния артрит обаче напроксен отстъпва на етерококсиб. Клинично е установено, че след 12 седмици лечение етероксиб 1 Х 90 мг е по-ефективен в лечението от напроксен 2 Х 500 мг.

Arcoxia 04

Вижте и ТОВА: Какво се пие при криза от подагра? Как се пие Колхицин при криза? Колко време трае кризата?

Видео: реклама на Аркоксия.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *