Арлеверт или Бетасерк? Или Цинаризин? Търсене на заместител, спиране. Мнения

Имах шум ушите и световъртеж едновременно, като се съчетаваха със силно главоболие, загуба на равновесие и повръщане. Арлеверт, Цинаризин и Бетасерк бяха само три от лекарствата, които приемах.

Получихме този разказ на Иво Иванов от Пловдив след анкета-допитване за най-добрите лекарства при виене на свят и шумове в ушите. Помолихме някои от най-активните коментатори да ни дадат по-подробната си история и да посъветват нашите читатели как да процедират при такива симптоми. Ето какво ни написа той (и също ни изпрати своята снимка). Споделете и вие своите мнения и препоръки ТУК!, като използвате нашия форум по темата по-долу:

Казаха ми, че съм се повредил от седенето на компютъра и на изкуствена светлина от LED лампи. Те предизвикват такива увреждания. Докторът ми изписа едновременно Арлеверт и Бетасерк, като добави и Вертигохил и Стрезам. Пил съм и Цинаризин отделно от тях. Всичко това трябваше едновременно да отстрани и вертигото, и тинитуса.

Арлеверт или Бетасерк? Или Цинаризин?

Принципно предназначението на тези три лекарства е различно, но и по много неща си приличат, а и лекарите често ги съчетават в предписанията си. Арлевертът и Цинаризинът са повече за виене на свят, за вестибуларния апарат, докато Бетасеркът се дава най-вече при шум в ушите. Но тъй като двата симптома са свързани, така както слуховият апарат е свързан с органа на равновесието (и двата сетивни органа се намират в областта на ухото), тези лекарства се допълват и в някои отношения са взаимозаменяеми.

Арлеверт
Арлеверт е по-специфично лекарство и по-скъпо от Бетасерк

Арлеверт е главно за виене на свят, но помага и в други случаи.

Арлевертът не е лош, но е скъп и трудно се намира. Не можеш да го поръчаш директно от интернет, защото се дава с рецепта. Струва повече от 35 лева, когато го има. Когато не могат да го намерят, хората си купуват основните му съставки – цинаризин и дименхидринат и ги пият заедно като заместител. Така постигат ефекта, който търсят, но цената може още да се вдигне по този начин. Зависи откъде ги купувате. Тези две съставки винаги се намират по аптеките и всеки фармацевт ще ви каже как точно и в какво съотношение да ги гълтате. Лошото е, че при по-продължителна употреба не е изключено вероятността от засилване на страничните ефекти да стане по-голяма. Надолу в раздела за Цинаризин по-подробно ще опишем какви опасности съществуват при по-дългия прием на хапчето. Те са почти едни и същи и при Арлеверт, и при Цинаризин.

По тази причина много хора успоредно с лекарствата започват да пият и билки от рода на комбинацията „Демир бозан“. Така направих и аз. Целта е от една страна да се засили действието на хаповете и излекуването да стане по-бързо. А от друга надеждата е да не ни се налага да се тъпчем с химия прекалено дълго време. Защото, както казах, това засилва опасността точно вие да изпитате на гърба си страничните ефекти. Другояче казано (когато става дума за слухов и вестибуларен апарат), хапчетата да ви излязат през ушите.

Бетасерк

Бетасеркът е повече за пищенето в главата, той потиска неприятния звук. Наполовина по-евтин е и не е лош. Активното му вещество е съвсем друго, казва се бетахистин. Лекарството работи с ушното налягане и действа също както и Арлеверта при виене на свят, но помага и при тинитус, и при начални степени на оглушаване. Много е популярно, но може да предизвиква болки в главата, повръщане и проблеми в храносмилането.

Бетасерк е повече за шум в ушите, докато Арлеверт е повече за световъртеж

Бетасерк е комплексно лекарство и е по-евтино.

Това се случва при продължителен прием, но в определени случаи, когато човек има предразположеност към такива неща, може да се случи и при малък прием. Затова и като предпазна мярка е хубаво успоредно с Бетасерка да се взимат и билки, които впоследствие постепенно биха могли да го заместят. Добър вариант е споменатият „Демир бозан“, но говоря само за истинското оригинално съчетание с това име, което се произвежда от „Фарма витал“. То струва 43 лева, но е супер. Има и по-евтини, но те са ментета и не ви препоръчвам да си рискувате здравето с тях.

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====>
Цинаризин

Работата на Цинаризин е да намалява състоянието на възбуденост на органа на равновесието, известен като вестибуларен апарат. Той също така укротява свиването на кръвоносните съдове, които при определени заболявания изпитват спазми. По този начин хапчето оправя оросяването с кръв на лабиринта, който е основен и за самото ухо, но и за вестибуларния апарат. Спира определени йони, като например калциевите, пречи им да влизат в клетките на органа и да причиняват увреждания. Използва се при много от заболяванията, свързани с виене на свят, с повръщане и гадене в резултат на пътуване или нещо подобно, при наличие на шум в ушите и дори при нистагъм. Цинаризинът е най-евтин от всичките си споменати заместители и аналози. Често го използват и в комбинация с някой от тях.

Страничните ефекти

Ако го пиете по-дълго време обаче, е възможно да предизвика постоянно желание за спане, болки в главата, пресъхване на устата, постоянно потене, падане на кръвното и допълнителна загуба на равновесие, промени в работата на храносмилателния тракт. Подобни са ефектите от по-продължителен прием на повечето от лекарствата свързани с равновесието и слуха.

Ако продължите да го ползвате, не е изключено при дози над 150 милиграма на ден да получите нарушения в цялостното си движение. Може да изпаднете в депресия, да ви се наруши способността да говорите правилно. И като цяло да получите нежелателно объркване относно това къде и защо се намирате. Затова не бива да се прекалява с него, веднага щом се появят такива симптоми да се вземат мерки като тези, които споменах по-горе.

Как ми подействаха лекарствата?

В резултат виенето на свят и пищенето в главата си останаха, но се увеличи главоболието и стана вече напълно непоносимо. Започнах да вдигам и кръвно. Съвсем спрях да се показвам навън, защото ме беше страх да не падна от високо или пред някоя кола. Нервите ми съвсем изпушиха и ме вкараха в болница по настояване на баща ми. Там със системи ми наливаха Ноотропил и също така Кавинтон, даваха ми да гълтам половин хапче Ксанакс за спането и заедно с него Етодин за оправяне на болките в главата и Вестибо за вестибуларния апарат.

Причините за проблемите ми

Според лекуващия лекар всичко е дошло от вестибуларния апарат, като той потвърди, че работата се дължи на многото седене пред компютъра и липсата на разходки. Тъй като вестибуларният апарат е свързан много сериозно с органа на слуха, неговото увреждане може да предизвика и писък в ушите. Това нещо се лекува, но адски бавно, като освен хапчетата се иска и цялостна промяна на начина на живот с много разходки на въздух и далеч от изкуственото осветление. Иначе просто губиш почвата под краката си и ставаш като пиян моряк на кораб по време на буря. Всичко ти се клати, повръщаш мощно, падаш и ставаш. Главоболието е като от махмурлук с напиване и сбиване, все едно са ти счупили стол в главата.

В банята е опасно да се ходи, защото може да прекараш остатъка на живота си на патерици или на количка. Трябва някой да те води за ръчичка. Нещата отиваха на страхова невроза, защото започнах да се плаша от всичко, навсякъде виждах опасност.

Как се оправих с билки

Иво Иванов за Арлеверт и Бетасерк

Намерихме Иво Иванов по едно негово мнение в интернет и го помолихме за повече подробности и да даде своя снимка.

Баща ми донесе някакви билки за шум в ушите, беше ги купил евтино от обикновена аптека, Демир бозан. Не ми помогнаха и те. После се зачетох и видях, че ми е взел от фалшивия Демир бозан, а хубавите отзиви в интернет бяха само за истинския, който е 43 лева. Скъпо, но поне е оригинално и хората гарантират за него. Купих и от скъпия, да пробвам, и добре че го направих, защото след един месец трикратен дневен прием нещата взеха да се оправят. Походката се стабилизира, шумът в ушите намаля до почти пълно изчезване, главоболието спря като отрязано с нож. Още един месец терапия и вече разходките станаха възможни и без придружител, а спането се осъществява без Ксанакс. Спя всеки ден по 8 часа. Хванах се да работя физическа работа на открито. Не ми трябват повече нито компютри, нито телевизори. Мерси! Благодарен съм, че нещата се оправиха и вече нямам ядове.

Иво Иванов, Пловдив

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====>

Още за шума в ушите и лекарствата

Вижте и този материал по темата:

Излекувах се от шум в ушите. Лечение с билки и модерни методи

За допълнително четене

Още информация по темата на английски: Действието на Арлеверт (Цинаризин и дименхидранат). Приложения на Бетасерк и съчетание с лекарства. Сравнение на Бетасерк и Цинаризин при вертиго и мигрена. Пишете ни и вие:

 • Как ползвате Арлеверт?
 • Кое е по-добро: Цинаризин или Бетасерк?
 • Арлеверт или Бетасерк?
 • Има ли връзка според вас между пиене на Бетасерк и високо кръвно?
 • Пили ли сте Кавинтон?
 • Той по-добър ли е от Арлеверт?
 • Пробвали ли сте Демир бозан?
 • Доволни ли сте от него? Как ви подейства?

Още мнения – в коментарите!

Бетасерк, Ноотропил, Арлеверт, Пирацетам

Вижте целия коментар по-долу в нашия форум!

Пристигна интересен коментар за действието на Бетасерк, Ноотропил, Пирацетам и Арлеверт. Авторката му е имала сериозни проблеми с лекарствата и също и с тяхното спиране. Погледнете го!

Пишете ни във форума ни по темата ТУК!, като ползвате формата по-долу! За най-интересните мнения и разкази имаме предвидени промоции и подаръци.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Арлеверт или Бетасерк? Или Цинаризин? Търсене на заместител, спиране. Мнения

 1. На мен лекарят ми забрани на ползвам Арлеверт, защото имам ниско кръвно, и каза че ако прекаля с него, може да се строполя някъде на улицата или на средата на пътя, докато пресичам. Препоръча ми да пия по малко Бетасерк и да вземам и някакви билки като заместител за оправяне на слухово-вестибуларния апарат, за по-безболезнено освобождаване от симптомите. Ще пробвам тези, за които пишете. Звучат ми добре.

 2. Аз съм пациент на д-р Севов. Вестибуларен неврит с 98% увреждане на вестибуларния нерв вдясно. Много се мъчих, втората и третата консултация (преглед) беше и при двамата. Не зная дали са ми помогнали. Три години вече съм си замаена, като лягам леко потъвам, не се обръщам в леглото. Вече много се страхувам, като усетя (или си внушавам, не знам) леко замайване и получавам паник атака – студено ми става, после топло и т.н. От един месец пия Золофт (успокоително).Според Севов вестибуларния неврит, след като се излекува, повече не се появява. Аз трябва да не съм се излекувала, не знам. Но не съм същия човек. Движа си главата като робокоп. Първо пих Бета серк и Нотропил, след един месец Севов ми ги смени с Пирацетам и Арлеверт. След една година спрях да пия всичко, по собствена инициатива.. То не беше промяна във времето, менструален цикъл и не знам си какво, всичко му влияело на вестибулара, ама аз не се чувствам добре и това е. Казано по друг начин вървя като в съня си. Нестабилността се засилва, после отслабва. Аз се страхувам вече ужасно много и така 3 години

  • Здравейте, Веселина! Благодарим ви за ценния коментар. Според нас не е трябвало да спирате лекарствата, а да се опитате да ги подпомогнете с билковия чай Демир бозан, който е идеален при шум в ушите, ако се пие редовно в рамките на 1-2 месеца. Но е факт, че самите лекарства при по-продължително приемане започват да дават повече от страничните ефекти, които иначе не се проявяват често. Затова наистина е добре човек да търси алтернативи и заместители, а също и да се опитва да открие причината за възникващите симптоми. Желаем ви скорошно решаване на проблемите ви и да ни пишете пак!
   Младен Иванов, Фарма Витал

 3. Пил съм Конкор по едно хапче от половин милиграм веднъж дневно преди няколко години. Но ми дадоха допълнително да пия и Цинаризин, и Бетасерк, защото имах шипове на шийните прешлени, които ми предизвикваха виене на свят. Цинаризина трябваше да го гълтам два пъти в деня по едно капче. Накрая вече решиха, че трябва да добавят и Флексус Бустер. Това много ме притесни и постепенно се ориентирах към билково лечение.

 4. Имах едновременно високо кръвно и болест на Мениер, като в резултат ми изписаха хапове за високо кръвно, плюс Кавинтон и Бетасерк едновременно заради виенето на свят и замайването. Не могат да кажат дали е повече от кръвното или от Мениера този световъртеж, но се кандилкам като пияна по улиците и по стаите. Имам и неприятно чувство в задната част на черепа и ми заглъхва едното ухо. Лекарствата помагат, но не много. Бих искала да опитам и с билки, за да видя дали ще мога да се оправя с тях.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *