Арлеверт или Бетасерк? Моята история със световъртеж, шум в ушите и прочие

Имах шум ушите и световъртеж едновременно, като се съчетаваха със силно главоболие, загуба на равновесие и повръщане. Арлеверт и Бетасерк бяха само две от лекарствата, които приемах.

Казаха ми, че съм се повредил от седенето на компютъра и на изкуствена светлина от LED лампи. Те предизвикват такива увреждания. Докторът ми изписа едновременно Арлеверт и Бетасерк, като добави и Вертигохил и Стрезам. Всичко това трябваше едновременно да отстрани и вертигото, и тинитуса.

Арлеверт или Бетасерк?

Принципно предназначението на тези две лекарства е различно, но и по много неща си приличат. Арлевертът е повече за виене на свят, за вестибуларния апарат, докато Бетасеркът се дава най-вече при шум в ушите. Но тъй като двата симптома са свързани, така както слуховият апарат е свързан с органа на равновесието (и двата сетивни органа се намират в областта на ухото), тези лекарства се допълват и в някои отношения са взаимозаменяеми.

Арлеверт
Арлеверт е по-специфично лекарство и по-скъпо от Бетасерк

Арлеверт е главно за виене на свят, но помага и в други случаи.

Арлевертът не е лош, но е скъп и трудно се намира. Не можеш да го поръчаш директно от интернет, защото се дава с рецепта. Струва повече от 35 лева, ако го има. Когато не могат да го намерят, хората си купуват основните му съставки – цинаризин и дименхидринат и ги пият заедно като заместител. Така постигат ефекта, който търсят, но цената може още да се вдигне по този начин. Тези две съставки винаги се намират по аптеките и всеки фармацевт ще ви каже как точно и в какво съотношение да ги гълтате.

Бетасерк

Бетасеркът, както казах, е повече за пищенето в главата, той потиска неприятния звук. Наполовина по-евтин е и не е лош. Активното му вещество е съвсем друго, казва се бетахистин. Лекарството работи с ушното налягане и действа също както и Арлевертът при виене на свят, но също помага при тинитус и при начални степени на оглушаване. Много е популярно, но може да предизвиква болки в главата, повръщане и проблеми в храносмилането.

Бетасерк е повече за шум в ушите, докато Арлеверт е повече за световъртеж

Бетасерк е комплексно лекарство и е по-евтино.

Как ми подействаха лекарствата?

В резултат виенето на свят и пищенето в главата си останаха, но се увеличи главоболието и стана вече напълно непоносимо. Започнах да вдигам и кръвно. Съвсем спрях да се показвам навън, защото ме беше страх да не падна от високо или пред някоя кола. Нервите ми съвсем изпушиха и ме вкараха в болница по настояване на баща ми. Там със системи ми наливаха Ноотропил и също така Кавинтон, даваха ми да гълтам половин хапче Ксанакс за спането и заедно с него Етодин за оправяне на болките в главата и Вестибо за вестибуларния апарат.

Причините за проблемите ми

Според лекуващия лекар всичко е дошло от вестибуларния апарат, като той потвърди, че работата се дължи на многото седене пред компютъра и липсата на разходки. Тъй като вестибуларният апарат е свързан много сериозно с органа на слуха, неговото увреждане може да предизвика и писък в ушите. Това нещо се лекува, но адски бавно, като освен хапчетата се иска и цялостна промяна на начина на живот с много разходки на въздух и далеч от изкуственото осветление. Иначе просто губиш почвата под краката си и ставаш като пиян моряк на кораб по време на буря. Всичко ти се клати, повръщаш мощно, падаш и ставаш. Главоболието е като от махмурлук с напиване и сбиване, все едно са ти счупили стол в главата.

В банята е опасно да се ходи, защото може да прекараш остатъка на живота си на патерици или на количка. Трябва някой да те води за ръчичка. Нещата отиваха на страхова невроза, защото започнах да се плаша от всичко, навсякъде виждах опасност.

Как се оправих с билки

Иво Иванов за Арлеверт и Бетасерк

Намерихме Иво Иванов по едно негово мнение в интернет и го помолихме за повече подробности и да даде своя снимка.

Баща ми донесе някакви билки за шум в ушите, беше ги купил евтино от обикновена аптека, Демир бозан. Не ми помогнаха и те. После се зачетох и видях, че ми е взел от фалшивия Демир бозан, а хубавите отзиви в интернет бяха само за истинския, който е 43 лева. Скъпо, но поне е оригинално и хората гарантират за него. Купих и от скъпия, да пробвам, и добре че го направих, защото след един месец трикратен дневен прием нещата взеха да се оправят. Походката се стабилизира, шумът в ушите намаля до почти пълно изчезване, главоболието спря като отрязано с нож. Още един месец терапия и вече разходките станаха възможни и без придружител, а спането се осъществява без Ксанакс. Спя всеки ден по 8 часа. Хванах се да работя физическа работа на открито. Не ми трябват повече нито компютри, нито телевизори. Мерси! Благодарен съм, че нещата се оправиха и вече нямам ядове.

Иво Иванов, Пловдив

Още за шума в ушите и лекарствата

Вижте и този материал по темата:

Излекувах се от шум в ушите. Лечение с билки и модерни методи

За допълнително четене

Още информация по темата на английски: Действието на Арлеверт (Цинаризин и дименхидранат). Приложения на Бетасерк и съчетание с лекарства. Сравнение на Бетасерк и Цинаризин при вертиго и мигрена.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *