Арлеверт, Цинаризин или Бетасерк? Мнения, спиране, заместители

Нови лекарства за световъртеж. Кое действа по-добре: Бетасерк, Арлеверт, Вестибо или Цинаризин? Мнения за Дименхидринат. Предназначение и спиране, заместители. При високо кръвно

Световъртеж (според медицината – вертиго) е просто симптом. Не е болест, а симптом, който никога не идва сам. Придружават го обща слабост, гадене, дори повръщане. Много често се получава главоболие, втрисане, учестено или разредено сърцебиене, шум в ушите, хладно изпотяване, замъгляване на съзнанието.

Както разбирате –не е безобидно. „Букетът“ от прояви зависи от причината – тук вече говорим за болестта. Много сериозни заболявания се характеризират със световъртеж.

Лекарства за световъртеж

Естествено, всеки би искал да изпие хапче и да се отърве от виенето на свят. Не става така, защото световъртежът е симптом, а не болест. Той се лекува по различен начин, според това, което го причинява. За едни пациенти трябват лекарства за кръвно, за други – антихистамини, за трети – диуретици, седативи, антибиотици и какво ли още не.

Но тук ще кажем за онези лекарства, които отстраняват непосредствено тревожния симптом. Има такива и те често помагат. Но не винаги, защото при някои заболявания отстраняването на симптома не е достатъчно.

И все пак болният се интересува кое лекарство действа най-добре, кое помага най-бързо.

Кое действа по-добре: Бетасерк, Арлеверт, Вестибо или Цинаризин?

Това са най-популярните лекарства против световъртеж. Да ги разгледаме набързо.

 • Един от най-ефективните препарати, които премахват световъртежа като симптом – това е Бетасерк. Обърнете внимание, че Бетасерк не въздейства върху причината, която е провокирала проблема. Хапчетата просто потискат симптома. Подробности ТУК: Какво лекува Бетасерк, какви мнения има за него, какви странични ефекти дава?
 • В някои ревюта се посочва, че за продължителен прием повече подхожда лекарството Бетахистин. Съдържанието е еднакво, дори дозировката и не е ясно в какво специалисти намират разлика.
 • Същото важи и за препарата Вертиго, което е 1:1 Бетахистин. Предлага се в три дозировки – 8, 16 и 24 мг. Според листовката, това са три еднакви лекарства на различни производители.
 • Кръвоснабдяването на мозъка се подобрява с помощта на един друго лекарство – Цинаризин и Предуктал. Те се приемат в продължение на 30 дни. Специално Цинаризин потиска възбуждането на вестибуларния апарат. И двата потискат съдовото спазмиране и активизират микроциркулацията в ухото.
 • Арлевент е също цинаризин, но съчетан с дименхидринат, което антихистамин. По своя начин те намаляват световъртежа и замаяността, но в комбинация са особено ефикасни.
 • Понякога болният се справя със световъртежа, приемайки успокоителни като Седуксен. В други случаи помага мек масаж върху шийния отдел на гръбнака. Някои пациенти се избавят с помощта на сеанси по остеопатия, които са полезни за дискова херния.

За лечение на по-сериозни причини за световъртеж като стареене, деградиране на мозъка, деменция, делириум, амнезия, черепни травми, коматозни състояния, инсулт и умствено натоварване лекарите предпочитат ноотропи с централно действие, които бързо проникват в мозъка, подобряват предаването на нервни импулси и влияят върху невроните и рецепторите.

Въпреки разнообразието и големия си брой, лекарствата не винаги оставят пациентите доволни. Препаратите са специализирани, а този тип проблеми са комплексни. Хората имат и болки, и проблеми с равновесието, и шум в ушите и др. разнообразни прояви. Ето защо винаги стои  въпросът за…

Спиране на лекарствата и намиране на заместители

Пациентите биха искали едно или две лекарства да облекчат всичките прояви на дискомфорт, болка и неудобство. Да се справят едновременно с виенето на свят, шума в ушите, болките в главата, залитането, гаденето. Особено остро строи този въпрос

При високо кръвно

То също усложнява нещата. Някои препарати активизират кръвообращението с цел да захранят по-добре мозъка, обаче това не е правилното нещо при високи стойности на кръвното. Пациентът не може да си позволи подобно лечение.

Това са само някои от причините, поради които болните спират изписаните им лекарства и минават на други, търсейки нещо по-добро и по-добро. А не малко пациенти откриват облекчение в билките. Особеното на билките е, че не са специализирани. Те помагат за много неща едновременно – точно, което се иска при вертиго.

Например Демир бозан – билковият чай, лекува шум в ушите, оздравява вестибуларния апарат, нормализира кръвното, оросява мозъка, повишава функциите му и заедно с това успокоява и лекува нервите. Много от причините за световъртеж биват повлияни само с няколко билки. Ето защо много пациенти се хвалят от този билков микс и споделят как им е помогнал.

Мнение №1: Спиране на Бетасерк. Моите заместители

Надежда Велкова от Ловеч

Надежда Велкова от Ловеч

Изписаха ми Бетасерк като част от комбинирана терапия за световъртеж и мигрена. Не получих  осезаем ефект. Лекарят ме убеждаваше, че това лекарство работи с натрупване. Че не е реално да очаквам резултати след няколко дни. Обаче дните минаваха, а аз се чувствах слабо по-добре. Твърде слабо.

Тревожността ми растеше и аз поисках нещо за успокояване. Оказа се, че Бетасерк не трябва да се комбинира с успокоителни, защото се намалява ефектът му. Това провокира у мен категоричното решение да търся други средства. Спрях Бетасерк и се насочих към билково лечение. Прочетох отлични отзиви за микса от билки Демир бозан и го изпробвах.

Очаквах да повлияе главоболието, невъзможността да спя, а също и нервите. Дават го главно за нерви. За моя радост Демир бозан се справи и с виенето на свят. Засега не напълно, но честотата и изразеността значително намаля. Лечението ми с билки продължава. Лекарят ми се съгласи, че имам явно подобрение. Бетасерк не ми подхождаше, но аз намерих друг начин. Колкото хора, толкова и лекарства. За всеки има решение!

Надежда Велкова от Ловеч

Мнение №2: Как ползвах Дименхидринат и билки

Павел Янев от Благоевград

Павел Янев от Благоевград

Аз съм на 59 години и страдам от ситуационно безсъние. Не бях го чувал, преди да ми се случи. В обикновени дни заспивам бързо и спя добре, но след емоционални или стресови ситуации – край! Не мога да спя по няколко поредни нощи. Започвам да залитам от умора и се появява силен световъртеж. Психотерапевтът каза, че е тревожно разстройство и ми изписа Дименхидринат. Смяташе, че той ще се справи със загубата на равновесие и повръщането. Това беше така, абсолютно. В един момент се взех за излекуван. Но греда! При всеки опит да спра Дименхидрината гадните симптоми се връщаха.

Тогава научих за Демир бозан. Билките ми помогнаха да спра хапчетата и ме закрепиха. Световъртежът спря, нервите ми се успокоиха, започнах да спя дори след стрес и без обичайното лекарство. Билките са моите патерици от лечението към нормално съществуване.

И сега при нужда пия Демир бозан. Този чай се справя със световъртежа не по-зле от Дименхидрината, наистина! Доволен съм!

Павел Янев от Благоевград

Получихме този разказ на Иво Иванов от Пловдив след анкета-допитване за добрите

Лекарства при виене на свят и шумове в ушите

Помолихме някои от най-активните коментатори да ни дадат по-подробната си история и да посъветват нашите читатели как да процедират при такива симптоми. Ето какво ни написа той (и също ни изпрати своята снимка). Споделете и вие своите мнения и препоръки ТУК!, като използвате нашия форум по темата по-долу.

Мнение №3: Бетасерк, Арлеверт, Вестибо или Цинаризин?

Иво Иванов за Арлеверт и Бетасерк

Намерихме Иво Иванов по едно негово мнение в интернет и го помолихме за повече подробности и да даде своя снимка за достоверност.

Казаха ми, че съм се повредил от седенето на компютъра и на изкуствена светлина от LED лампи. Те предизвикват такива увреждания. Докторът ми изписа едновременно Арлеверт и Бетасерк, като добави и Вертигохил и Стрезам. Пил съм и Цинаризин отделно от тях. Всичко това трябваше едновременно да отстрани и вертигото, и тинитуса.

Арлеверт или Бетасерк? Или Цинаризин?

Принципно предназначението на тези три лекарства е различно, но и по много неща си приличат, а и лекарите често ги съчетават в предписанията си. Арлевертът и Цинаризинът са повече за виене на свят, за вестибуларния апарат, докато Бетасеркът се дава най-вече при шум в ушите. Но тъй като двата симптома са свързани, така както слуховият апарат е свързан с органа на равновесието (и двата сетивни органа се намират в областта на ухото), тези лекарства се допълват и в някои отношения са взаимозаменяеми.

Арлеверт
Арлеверт е по-специфично лекарство и по-скъпо от Бетасерк

Арлеверт е главно за виене на свят, но помага и в други случаи.

Арлевертът не е лош, но е скъп и трудно се намира. Не можеш да го поръчаш директно от интернет, защото се дава с рецепта. Струва повече от 35 лева, когато го има. Когато не могат да го намерят, хората си купуват основните му съставки – цинаризин и дименхидринат и ги пият заедно като заместител. Така постигат ефекта, който търсят, но цената може още да се вдигне по този начин. Зависи откъде ги купувате. Тези две съставки винаги се намират по аптеките и всеки фармацевт ще ви каже как точно и в какво съотношение да ги гълтате. Лошото е, че при по-продължителна употреба не е изключено вероятността от засилване на страничните ефекти да стане по-голяма. Надолу в раздела за Цинаризин по-подробно ще опишем какви опасности съществуват при по-дългия прием на хапчето. Те са почти едни и същи и при Арлеверт, и при Цинаризин.

По тази причина много хора успоредно с лекарствата започват да пият и билки от рода на комбинацията „Демир бозан“. Така направих и аз. Целта е от една страна да се засили действието на хаповете и излекуването да стане по-бързо. А от друга надеждата е да не ни се налага да се тъпчем с химия прекалено дълго време. Защото, както казах, това засилва опасността точно вие да изпитате на гърба си страничните ефекти. Другояче казано (когато става дума за слухов и вестибуларен апарат), хапчетата да ви излязат през ушите.

Бетасерк

Бетасеркът е повече за пищенето в главата, той потиска неприятния звук. Наполовина по-евтин е и не е лош. Активното му вещество е съвсем друго, казва се бетахистин. Лекарството работи с ушното налягане и действа също както и Арлеверта при виене на свят, но помага и при тинитус, и при начални степени на оглушаване. Много е популярно, но може да предизвиква болки в главата, повръщане и проблеми в храносмилането.

Бетасерк е повече за шум в ушите, докато Арлеверт е повече за световъртеж

Бетасерк е комплексно лекарство и е по-евтино.

Това се случва при продължителен прием, но в определени случаи, когато човек има предразположеност към такива неща, може да се случи и при малък прием. Затова и като предпазна мярка е хубаво успоредно с Бетасерка да се взимат и билки, които впоследствие постепенно биха могли да го заместят. Добър вариант е споменатият „Демир бозан“, но говоря само за истинското оригинално съчетание с това име, което се произвежда от „Фарма витал“. То струва 43 лева, но е супер. Има и по-евтини, но те са ментета и не ви препоръчвам да си рискувате здравето с тях.

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Цинаризин

Работата на Цинаризин е да намалява състоянието на възбуденост на органа на равновесието, известен като вестибуларен апарат. Той също така укротява свиването на кръвоносните съдове, които при определени заболявания изпитват спазми. По този начин хапчето оправя оросяването с кръв на лабиринта, който е основен и за самото ухо, но и за вестибуларния апарат. Спира определени йони, като например калциевите, пречи им да влизат в клетките на органа и да причиняват увреждания. Използва се при много от заболяванията, свързани с виене на свят, с повръщане и гадене в резултат на пътуване или нещо подобно, при наличие на шум в ушите и дори при нистагъм. Цинаризинът е най-евтин от всичките си споменати заместители и аналози. Често го използват и в комбинация с някой от тях.

Страничните ефекти

Ако го пиете по-дълго време обаче, е възможно да предизвика постоянно желание за спане, болки в главата, пресъхване на устата, постоянно потене, падане на кръвното и допълнителна загуба на равновесие, промени в работата на храносмилателния тракт. Подобни са ефектите от по-продължителен прием на повечето от лекарствата свързани с равновесието и слуха.

Ако продължите да го ползвате, не е изключено при дози над 150 милиграма на ден да получите нарушения в цялостното си движение. Може да изпаднете в депресия, да ви се наруши способността да говорите правилно. И като цяло да получите нежелателно объркване относно това къде и защо се намирате. Затова не бива да се прекалява с него, веднага щом се появят такива симптоми да се вземат мерки като тези, които споменах по-горе.

Как ми подействаха лекарствата?

В резултат виенето на свят и пищенето в главата си останаха, но се увеличи главоболието и стана вече напълно непоносимо. Започнах да вдигам и кръвно. Съвсем спрях да се показвам навън, защото ме беше страх да не падна от високо или пред някоя кола. Нервите ми съвсем изпушиха и ме вкараха в болница по настояване на баща ми. Там със системи ми наливаха Ноотропил и също така Кавинтон, даваха ми да гълтам половин хапче Ксанакс за спането и заедно с него Етодин за оправяне на болките в главата и Вестибо за вестибуларния апарат.

Причините за проблемите ми

Според лекуващия лекар всичко е дошло от вестибуларния апарат, като той потвърди, че работата се дължи на многото седене пред компютъра и липсата на разходки. Тъй като вестибуларният апарат е свързан много сериозно с органа на слуха, неговото увреждане може да предизвика и писък в ушите. Това нещо се лекува, но адски бавно, като освен хапчетата се иска и цялостна промяна на начина на живот с много разходки на въздух и далеч от изкуственото осветление. Иначе просто губиш почвата под краката си и ставаш като пиян моряк на кораб по време на буря. Всичко ти се клати, повръщаш мощно, падаш и ставаш. Главоболието е като от махмурлук с напиване и сбиване, все едно са ти счупили стол в главата.

В банята е опасно да се ходи, защото може да прекараш остатъка на живота си на патерици или на количка. Трябва някой да те води за ръчичка. Нещата отиваха на страхова невроза, защото започнах да се плаша от всичко, навсякъде виждах опасност.

Как се оправих с билки

Баща ми донесе някакви билки за шум в ушите, беше ги купил евтино от обикновена аптека, Демир бозан. Не ми помогнаха и те. После се зачетох и видях, че ми е взел от фалшивия Демир бозан, а хубавите отзиви в интернет бяха само за истинския, който е 43 лева. Скъпо, но поне е оригинално и хората гарантират за него. Купих и от скъпия, да пробвам, и добре че го направих, защото след един месец трикратен дневен прием нещата взеха да се оправят. Походката се стабилизира, шумът в ушите намаля до почти пълно изчезване, главоболието спря като отрязано с нож. Още един месец терапия и вече разходките станаха възможни и без придружител, а спането се осъществява без Ксанакс. Спя всеки ден по 8 часа. Хванах се да работя физическа работа на открито. Не ми трябват повече нито компютри, нито телевизори. Мерси! Благодарен съм, че нещата се оправиха и вече нямам ядове.

Иво Иванов, Пловдив

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Мнение №4: Минах през Вестибо, Цинаризин и чай

Лазар Стойчев от Монтана

Лазар Стойчев от Монтана

Това е накратко моята история, за която ме питате. Минах през Вестибо, Цинаризин и билки – в този ред. Проблемът възникна преди 4 години. Денем чувствах слабост, а нощем получавах пристъпи на световъртеж. Бяха толкова силни, че не можех да стана от леглото. Всичко се въртеше пред очите ми с часове. Дори са ме вземали в болница.

Диагноза така и не се изясни, съмнението се завъртя около гръбначните артерии. С времето се влоших – добавиха се главоболие, мушички пред очите и шум в ушите. Съмнението се прехвърли от артериите ми към остеохондроза, прищипване на нерв, хронична умора, психическо разстройство. То не бяха ултразвуци, ренгени, дори ядрено-магнитен резонанс направих. Вестибо ми помогна в онези месеци, намаляваше проявите и ме държеше на крака. Но ми се видя слаб и сменихме с Цинаризин.

Нещата се влошаваха. Присъединиха се панически атаки. Заради тях взех билките Демир бозан – това е състав, който специално лекува фобии, панически кризи и подобни психически и нервни отклонения. Пиех си билките най-спокойно, без да възлагам други надежди на тях. Може би това преобърна нещата. Демир бозан ясно и бързо повлия световъртежа. Буквално за седмици изчезнаха напълно и шуменето в ушите, и проблемите със зрението. Походката ми се стабилизира.

Ако ме питате какво направи Демир бозан, няма как да отговоря. Нямам представа. Просто ме излекува! Това е!

Лазар Стойчев от Монтана

Още за шума в ушите и лекарствата

Вижте и този материал по темата:

Излекувах се от шум в ушите с бабини рецепти, капки и билки

За допълнително четене

Още информация по темата на английски: Действието на Арлеверт (Цинаризин и дименхидранат). Приложения на Бетасерк и съчетание с лекарства. Сравнение на Бетасерк и Цинаризин при вертиго и мигрена. Пишете ни и вие:

 • Как ползвате Арлеверт?
 • Кое е по-добро: Цинаризин или Бетасерк?
 • Арлеверт или Бетасерк?
 • Има ли връзка според вас между пиене на Бетасерк и високо кръвно?
 • Пили ли сте Кавинтон?
 • Той по-добър ли е от Арлеверт?
 • Пробвали ли сте Демир бозан?
 • Доволни ли сте от него? Как ви подейства?

Още мнения – в коментарите!

Бетасерк, Ноотропил, Арлеверт, Пирацетам

Вижте целия коментар по-долу в нашия форум!

Пристигна интересен коментар за действието на Бетасерк, Ноотропил, Пирацетам и Арлеверт. Авторката му е имала сериозни проблеми с лекарствата и също и с тяхното спиране. Погледнете го!

Пишете ни във форума ни по темата ТУК!, като ползвате формата по-долу! За най-интересните мнения и разкази имаме предвидени промоции и подаръци.

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 3.2]

Enjoyed this post? Share it!

 

8 коментара по “Арлеверт, Цинаризин или Бетасерк? Мнения, спиране, заместители

 1. На мен лекарят ми забрани на ползвам Арлеверт, защото имам ниско кръвно, и каза че ако прекаля с него, може да се строполя някъде на улицата или на средата на пътя, докато пресичам. Препоръча ми да пия по малко Бетасерк и да вземам и някакви билки като заместител за оправяне на слухово-вестибуларния апарат, за по-безболезнено освобождаване от симптомите. Ще пробвам тези, за които пишете. Звучат ми добре.

 2. Аз съм пациент на д-р Севов. Вестибуларен неврит с 98% увреждане на вестибуларния нерв вдясно. Много се мъчих, втората и третата консултация (преглед) беше и при двамата. Не зная дали са ми помогнали. Три години вече съм си замаена, като лягам леко потъвам, не се обръщам в леглото. Вече много се страхувам, като усетя (или си внушавам, не знам) леко замайване и получавам паник атака – студено ми става, после топло и т.н. От един месец пия Золофт (успокоително).Според Севов вестибуларния неврит, след като се излекува, повече не се появява. Аз трябва да не съм се излекувала, не знам. Но не съм същия човек. Движа си главата като робокоп. Първо пих Бета серк и Нотропил, след един месец Севов ми ги смени с Пирацетам и Арлеверт. След една година спрях да пия всичко, по собствена инициатива.. То не беше промяна във времето, менструален цикъл и не знам си какво, всичко му влияело на вестибулара, ама аз не се чувствам добре и това е. Казано по друг начин вървя като в съня си. Нестабилността се засилва, после отслабва. Аз се страхувам вече ужасно много и така 3 години

  • Здравейте, Веселина! Благодарим ви за ценния коментар. Според нас не е трябвало да спирате лекарствата, а да се опитате да ги подпомогнете с билковия чай Демир бозан, който е идеален при шум в ушите, ако се пие редовно в рамките на 1-2 месеца. Но е факт, че самите лекарства при по-продължително приемане започват да дават повече от страничните ефекти, които иначе не се проявяват често. Затова наистина е добре човек да търси алтернативи и заместители, а също и да се опитва да открие причината за възникващите симптоми. Желаем ви скорошно решаване на проблемите ви и да ни пишете пак!
   Младен Иванов, Фарма Витал

 3. Пил съм Конкор по едно хапче от половин милиграм веднъж дневно преди няколко години. Но ми дадоха допълнително да пия и Цинаризин, и Бетасерк, защото имах шипове на шийните прешлени, които ми предизвикваха виене на свят. Цинаризина трябваше да го гълтам два пъти в деня по едно капче. Накрая вече решиха, че трябва да добавят и Флексус Бустер. Това много ме притесни и постепенно се ориентирах към билково лечение.

 4. Имах едновременно високо кръвно и болест на Мениер, като в резултат ми изписаха хапове за високо кръвно, плюс Кавинтон и Бетасерк едновременно заради виенето на свят и замайването. Не могат да кажат дали е повече от кръвното или от Мениера този световъртеж, но се кандилкам като пияна по улиците и по стаите. Имам и неприятно чувство в задната част на черепа и ми заглъхва едното ухо. Лекарствата помагат, но не много. Бих искала да опитам и с билки, за да видя дали ще мога да се оправя с тях.

 5. Случайно попаднах на снимката на мой съсед и се зачетох в разказа му. Мислех, че пие, защото ходеше неуверено. Чак да залита – не, но се подпираше по оградите. Мина време и го видях отново да ходи уверено и забързано към спирката. Зачудих се какво се е случило, а сега разбирам за лечението. Изумена съм каква огромна промяна е постигнал моя съсед с упорството си и разбира се, с лекарствата и билките, които е приемал! Това исках да споделя, извинете ме за дългия пост!

 6. Пила съм Бетасерк и според мен помага и то много. Проблемът е, че не ми понесе и имах доста от неговите ужасни ефекти, Бих се лекувала с билки, защото при тях няма такива неща.

 7. Имам световъртеж и главоболие поради дискова херния между 1 и 2 шиен прешлен. Убеждават ме, че освен операция, друг шанс нямам, защото една плоча като затисне тревата, тя ще остане смачкана завинаги. Ще ви препоръчате ли Демир бозан за моя случай? Много се надявам на обнадеждаващо мнение..

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *