Хапчета за нервен стомах. Кои са и как се пият без опасност?

Нервен стомах – що е то, как да се лекуваме. Има ли сигурни хапчета за нервен стомах? Лечение с медикаменти, билки, диета. Ролята на психотерапията

Нервен стомах: това болест ли е? В медицината под нервен стомах или диспепсия се разбират различни храносмилателни разстройства, предимно с функционален характер. Ако все пак смущава или боли – лекува ли се? Има ли хапчета за нервен стомах?

 • Хапчета за нервен стомах очевидно има; докторите ги изписват. И ето защо: споменатите разстройства могат да са продължителни, за време от порядъка на три месеца и повече. Клиничната картина се проявява в болезненост, дискомфорт в зоната на епигастриума, подуване на корема, разстройство на дефекацията.

Има няколко вида разстройства от тази група; сред тях особено място заемат невротичните. Да, при тях често се налага прием на хапчета, симптоматично лечение.

Как действат всички хапчета за нервен стомах?

Има две групи лекарства, които се прилагат при лечението на нервен стомах. Едните са антидепресанти и транквилизатори – тяхната задача е да съдействат за възстановяване психичното здраве на пациента. Ефектът от прилагането им е успокояване, възстановяване стабилността на нервната система и психиката, подобряване на адаптивността, устойчивост към стресови въздействия. Тук освен хапчетата помагат психотерапентичните занимания, подобряването на режима на живот с балансирано редуване на натоварвания и почивка, възстановяване на нормалния сън.

Как действат всички хапчета за нервен стомах?

Кои са правилните хапчета при нервен стомах?

Втората група хапчета за нервен стомах неутрализират неприятните усещания от типа на болка, мъчителни спазми, подуване, усилено газообразуване, гадене и повръщане, разстройство. Изборът на едно или друго лекарство е работа на лекуващия.

Какви хапчета за нервен стомах се изписват?

Медикаментите, които лекарите препоръчват при диагностициране на неврогенна диспепсия или нервен стомах, в зависимост от доминиращите симптоми се подбират измежду следните групи:

Според симптома Действие
Гастропротектори Предпазват стомашната лигавица от дразнене: Ранитидин, Омепразол, Гастроцид, Сопрал, Пантопразол
Ензими Подобряващи храносмилането: Мезим форте, Панкреатин, Ензимил, Креон
Антиациди Регулират Ph на стомашните сокове:Стопацид, Талцид
Адсорбиращи Обиращи токсини и вредни компоненти от тракта: активен въглен, Смекта, пектин, каолин и др.
Прокинетици Оптимизират перисталтиката: Метоклопрамид, Левосулпирид, Домперидон

Кои са симптомите на нервен стомах?

Клиничните прояви на невротична диспепсия могат да са в различни варианти. Най-чести за стомашните неврози са позивите за повръщане, които се проявяват в две форми:

 • Истерична – отключва се при стрес и носи емоционална окраска с демонстративен характер;
 • Привична – възниква периодично като следствие от потиснати вътрешни емоционални преживявания. В този случай рефлексът за повръщане се проявява внезапно, без предварителни признаци на гадене.

Ето кои още са симптомите на нервен стомах:

 • Болезненост;
 • Усещания за тежест и раздуване в стомаха – това няма връзка с приеманата храна, свързано е с емоционална неустойчивост;
 • Неприятен дъх от устата;
 • Изтръпване на езика.

При нервен стомах е обяснимо защо разстройството засяга и чревния тракт; получава се дисбаланс на дефекацията, метеоризъм. При честите случаи на невротична диария и лечението й като последица може да се развие хроничен запек.

При невротични разстройства на храносмилателните функции може да се наблюдава промяна във вкусовите предпочитания, преяждане или липса на апетит, което може да причини както трупане на наднормени килограми – така и болезнено отслабване до пълно изтощение.

Особености на невротичната диспепсия

Невротичната диспепсия, както е медицинската формулировка на коментирания нервен стомах, е характерна повече за жените във фертилна възраст, т.е. 25-45-годишни. Тази група по-често е с неустойчива психика, със склонност към невротични прояви. При клиничните обследвания се диференцират някои характерни признаци на нервна диспепсия:

 • Чести оплаквания за различни храносмилателни разстройства;
 • Устойчивост на симптоматиката, независимо от провежданото лечение;
 • Липса на постоянство и устойчивост на симптоматиката;
 • Липса на връзка между приема на храна и акта на дефекация;
 • Изразени признаци на невроза.
Особености на невротичната диспепсия

Специалистът трябва да реши дали се касае за нервен стомах

Защо се получава. Причини и премахването им

Нервният стомах е само един пример от голяма група нервни заболявания, които са провокирани от хипохондрични нагласи и могат да се проявят в различни органи. С две думи – става дума за частично явление на обща нервност/неврастения. По тази причина някои медици си служат с названието „neurasthenia gastrica».

 • Всъщност почти всички симптоми при определени условия могат да възникнат чисто психогенно. Така например липсата на апетит често е резултат от обикновено психично „разцентроване“ или от лошо настроение.  Няма съмнение, че ненормалните усещания в стомаха, от усещането на тежест до жестока болка, могат да възникнат чисто субективно. Най-добро доказателство за това е почти вълшебното влияние на сугестивно действащите средства – успокоение, хипноза и пр.

В много случаи смущения като оригване и повръщане са с чисто психичен-централно нервен произход. Често едновременно със симптомите на нервен стомах се проявяват и други нервни симптоми: главоболие, световъртеж, усещане, че главата тежи. Възможни са и необичайни усещания в крайниците – болки изстиване, схващане.

 • Нерядко неврогенната диспепсия е само част от общата нервна конституция. Тогава върху причините за болестното състояние не може да се работи единствено с описаните по-горе медикаменти, необходимо е друг тип лечение – седативи, антидепресанти. Става сложно, ако заради нервен стомах и вътрешно безпокойство пациентът започне да избягва храненето – възможно е да се развие анорексия и болезнено изтощение на организма.

Обичайното лечение на нервен стомах

Основен терапевтичен метод при нервен стомах е психотерапията – с прилагане на индивидуални занимания или групови форми за положително повлияване върху пациента. Целта е той да бъде подтикнат към готовност да разреши псехоемоционалните си проблеми. Комплексът от лечебни мероприятия допълнително може да включва диета – с щадящо меню при остри състояния и постепенен преход към пълноценно хранене, съдържащо достатъчно белтъчини и вълехидрати.

При проява на тежки форми и развитие на анорексично състояние може да се наложи хоспитализиране и хранене чрез сонда.

 • Обичайно – прилагат се симптоматични лекарства, от чието действие се очаква възстановяване на психичното здраве; с тяхна помощ се потискат неприятните усещания;
 • При необходимост в терапията се въвеждат транквилизатори / антидепресанти, но това може да прецени и назначи единствено специалист;
 • В някои случаи балансиращ фактор могат да се окажат физиотерапевтичните процедури.

Плюсове и минуси на различните хапчета

Назначаването на един или друг медикамент изисква точно диагностициране на заболяването и насочване на терапията към причината за него. Погрешно е да се прилага единствено симптоматично лечение, ако не се работи за преодоляване на „разболяващия фактор“. Ето защо като първи избор при сериозните случаи се сочи психотерапията, а назначаването на един или друг медикамент за неутрализиране на болестните прояви е на второ място.

 • Най-често при нервен стомах симптоматичното лечение е чрез прокинетици и антисекреторни препарати. Обикновено се установява, че болестните прояви са свързани с нарушена перисталтика или нарушени киселинни показатели на стомашните сокове. Действието на тези медикаменти дава резултат най-често в рамките на 10 дни до две седмици, но облекчението не може да се определи като излекуване. Повтаряме, че основна цел на терапията е възстановяването на психо-емоционалния баланс.

Банална и много честа проява на нервния стомах са т.н. „киселини“. Масова практика е те да се „неутрализират“ с антиациди или обикновена сода бикарбонат. Това наистина спасява за момента, но при следваща стресова ситуация лабилното Ph отново ще излезе от нормата.

Плюсове и минуси на различните хапчета

Психотерапията е първа мярка при нервен стомах

 • Повечето коментари по отношение на медикаментозното лечение са, че не трябва да е твърде продължително и че има добър ефект, ако медикаментът е точно подбран според симптоматиката. При това – прилаган в комплекс с по-важните оздравителни методики за възстановяване на нервите и психиката.

Лечение с билки

Пациентът не винаги може да прецени кое е най-доброто лечение за нервния му стомах, но интересът към билките в тази посока е завидно голям. И с право: понякога старите и изпитани чайове и запарки помагат по-ефективно, при това без да се развиват някои от страничните ефекти на синтетичните хапчета. Нека да си припомним кои са лековитите треви и продукти – натурална помощ при нервен стомах и общо нервно състояние: мента, мащерка, лайка, маточина, лавандула, шипка, жълт кантарион, бял равнец. Помагат също и великолепният джинджифил, куркума, кардамон, канела.

Ето и една проверена билкова рецепта за нервен стомах:

 • Приготвя се смес от сухи билки – по 20 г корен от дилянка, листа от мента и маточина, стрък бяло подъбиче, и 30 г жълт кантарион на стрък. Две супени лъжици от тази смес се пускат в половин литър вряща вода; сместа ври три минути на тих огън и се отдръпва. След един час се прецежда. Пие се 3-4 пъти дневно по 120 мл преди хранене.

Как помага Демир бозан?

Проблеми със стомаха на нервна почва. Хапчета за нервен стомах

Демир бозан е билкова комбинация от 6 лековити растения с общоукрепващо действие. Практиката – да се пие чаена запарка от пакетчета три пъти дневно, дава добър ефект при потребители с хипертонични пристъпи, депресивни състояния и нервен стомах. Доказана е връзката между функционалната диспепсия и състоянията на тревожност и колебания на кръвното при стрес, емоционални напрежения, умствена преумора.

Демир бозан подобрява устойчивостта на нервната система; успокоява и оптимизира адаптивността към неприятни външни въздействия и силни емоции. При комплексна терапия на нервен стомах Демир бозан се вписва чудесно в общото направление на прилаганите лечебни методики; допълва и стабилизира постиганите оздравителни ефекти.

Терапии при нервен стомах

Пациентите с невротично разстройство на храносмилателния тракт се лекуват по общите принципи за неврози; психотерапията е основен лечебен фактор.

В повечето случаи е целесъобразно спазването на щадяща диета с достатъчно протеини и витамини.

Комплексната терапия включва и медикаментозно лечение: гастропротектори, антиациди, ферменти, антиспастични средства. Тези хапчета имат както пряко, биологично въздействие, така и косвено – психотерапевтично. В много случаи върши работа и хомеопатията с нейното меко регулиращо действие.

Подобряване на лечението с чай Демир бозан

Съставът на Демир бозан прави този чай добро допълнение при лечението на нервен стомах. Билковата смес съдържа лековитите растения глог, котешка стъпка, глог, блатен тъжник, хвощ и царевична коса. Наред със специфичните си ефекти всички те упражняват общо успокояващ ефект върху нервната система. Особено важни в това отношение съставки са блатният тъжник с антидепресивните си свойства, глогът със способността си да нормализира кръвното налягане, и котешката стъпка. В „букет“ тези билки правят от чая един доказан лечебен продукт. Дори при по-тежки случаи, когато се налагат системни медицински въздействия, Демир бозан е необходимото и полезно допълнение към крайното оздравяване.

Мнения и отзиви: Какво е Демир бозан при проблеми с нервен стомах?

Няма такъв въпрос: Демир бозан или хапчета!

Калина Станоева, пенсионерка:“Не знам защо хората се чудят дали да пият хапчета – или билки, ако имат проблеми с нервен стомах. За мен билките са на първо място и аз лично предпочитам Демир бозан. Но има случаи, когато без лекарства нещата не могат да се овладеят, затова не бива да изпадаме в крайности. Препоръчвам да се съветваме с личния лекар или със специалист, който може да каже кога да пием само Демир бозан и кога можем да го комбинираме с хапчета!“

Само с Демир бозан се спасих!

Иванка Ликова, шивачка: „От момиче страдам от нервен стомах: и при най-малкото вълнение, било за лошо или за хубаво, стомахът започваше да ме „гризе“. Сестра ми има същия проблем, сигурно е нещо наследствено. Та от нея научих за Демир бозан, на нея й помогна много. Опитах, при мен също има ефект. Първо го пих три месеца – три пъти дневно по едно пакетче си запарвах. Сега пия за всеки случай, от време на време за по седмица. Пак имам проблеми със стомаха, но много по-рядко и бързо ми минава.“

Повярвайте в Демир Бозан!

Петър Милчев, инженер: „ Имам някои проблеми със стомаха, но няма да се спирам подробно на тях. Опитвах различни лечения и нищо не ме излекува докрай. Разбрах, че трябва да намеря начин да се поддържам постоянно. Как ли? Демир бозан се оказа решението. Бях доста скептичен към този продукт, но опитах и при мен свърши работа. Преди да го отречете – защото знам, че някои го критикуват – опитайте и сами се убедете!“

Пишете в нашия форум за вашия опит с Демир бозан! Споделете ТУК ! Налагало ли се е да пиете хапчета срещу болки и киселини от нервен стомах? Как комбинацията с билковия чай се отразява?

Източници:  * Симптоми на нервен стомахПричини и средства за лечение на нервен стомахКак да успокоим нервния стомах?

Пишете ни и вие! Какви хапчета за нервен стомах ви вършат работа? Как разпознавате симптомите на нервен стомах, как разбирате, че ви трябва лекарство? Как се „сдобихте“ с невротичната диспепсия? Опитали ли сте с Демир бозан? Помогна ли ви? Пишете ни ТУК! в нашия форум по темата!

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3.5]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Хапчета за нервен стомах. Кои са и как се пият без опасност?

 1. Пия Демир бозан от две години, с прекъсвания. Очевидно няма да имам друг стомах (ха-ха!), просто всяко вълнение ми се отразява. С билковия чай понасям нещата по-леко. Нали разбирате, че толкова дълго не могат да се пият хапчета?!

 2. Препоръчаха ми Демир бозан и опитах. Трябва да ви кажа, че имах по-големи очаквания. Живея динамично и очаквам бързи резултати, а билките искат постоянство и търпение. Нямам ги. Затова гълтам хапчетата, пък каквото ще да става.

 3. Имам намерение да си поръчам Демир бозан, но чета доста противоречиви отзиви за този продукт. Смущава ме това, че го препоръчват за всякакви заболявания – наистина ли има такова универсално действие? С кого да се консултирам?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *