Колко време се пие Пирацетам? Мнения и заместители

Мнения за Пирацетам. Колко време се пие? Ползи и странични ефекти. Заместители: Ноотропил и Кавинтон заедно? Луцетам. Фенибут, Цитиколин

Пирацетам е от линията на „рацетамите“ – лекарства за активиране на кръвния поток и обменните процеси в мозъка (ЦНС). Той е първият ноотроп, синтезиран през 1964 г. С прилагането му е натрупан възможно най-богат опит и досега първенството му остава почти незасегнато.

Време за въздействие на пирацетам
Параметър Време
C max в плазма след 30 минути
C max в ликвор след 2 – 8 часа
Активно въздействие в плазма 4 – 5 часа
Активно въздействие в ликвор 6 – 8 часа

Мнения за Пирацетам от БГ Мама и др.

В БГ-мама питат за Пирацетам здрави младежи, които целят усвояване на материал пред изпити. Има отзиви, които потвърждават, че с този медикамент се помни по-добре. Но с едно хапче нищо не става, предупреждава участничка. Това е препарат за постоянен прием.

Пирацетам Демир бозан 01

Някои белези, които ориентират към пирацетам

В действителност пирацетам подобрява мозъчната дейност при старчески и болестни дегенеративни процеси. Пият го за преодоляване на вестибуларни проблеми. Изписват го в схема след инсулт.

Пият го бебета и деца с микроцефалия (за това има дълга форумна тема). За ефект и резултати не се пише. Описват кой медикамест с пирацетам е понесъл на детето и кой – не. В общия случай мъниците се изнервят от пирацетам и стават по-активни.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Пирацетам, дайте и своя отзив за ноотропното средство или питайте ТУК, в нашия отворен форум с коментари!

За какво се използва Пирацетам? Ползи

Официални показания на Пирацетам са нарушения на мозъчните функции, световъртеж, емоционална лабилност, деменция поради исхемия на мозъка, травми на мозъка, поражения от алкохолизъм и др. Препаратът има много широка гама от приложения.

 • За по-добра памет и при учене, при когнитивно разстройство пирацетам подкрепя мозъчните функции чрез подобряване на захранването и активизиране на кръвния оборот;
 • Адюнктивна терапия при депресия, тревожност или шизофрения – оказва подкрепа на психиката в двете крайности на емоционалната гама. Дава положителен резултат и за успокояване, и за активиране. Според отзиви на пациенти, по-добре работи като антидепресант;
 • При деменция и Алцхаймер се противопоставя на отпадането на функции и намаляване на основни процеси като памет и мислене. Забавя развитието на слабоумие. Постига го чрез по-добър кръвен оборот;
 • При световъртеж помага, когато проблемите са породени от недостатъчно захранване на структурите с кръв;
 • След инсулт, мозъчно сътресение и посттравматични състояния работи, когато трябва интензифициране на кръвния поток и подкрепа за клетките;
 • При дислексия и дисграфия (разстойство на писането) у деца пирацетам е подпомагащ медикамент. Има и възрастови ограничения;
 • При анемия или кортикален миоклонус (мускулни контракции) има специфично въздействие. Например при сърповидно-клетъчна анемия намалява способността на еритроцитите към деформация, разрежда кръвта и агрегацията на тромбоцитите.
Колко време се пие Пирацетам? Дозировка

Стандартното определение е за ограничен курс, който се разполага в границите от 2 до 24 седмици. При нужда от продължение се прави кратка пауза.Пирацетам Демир бозан 02

При възрастни пирацетам се назначава по 400 мг трикратно и се довежда до 2400 мг (6 Х 400 мг).

При достигане на терапевтичен ефект( след 2 – 3 седмици от старта на терапията) дозата се намалява наполовина (3 Х 400 мг).

Дозировка при дислексия у деца

Приложението при най-малките е силно ограничено по диагнози. Например:

 • От 1 до 3 г – няма приложение;
 • От 3 г. – само за определен вид анемия (по индивидуално посочена доза!);
 • От 5 г. – за дислексия в най-голяма доза 1.8 грама, ограничено до 24 седмици;
 • От 8 г. – за дислексия с доза до 3.2 грама (2 Х 1.8).
Колко време може да се пие?

Някои пациенти имат показание за постоянно приемане, например в старческа възраст поради деменция. Тогава се назначават намалени дози и лекарството не се прекъсва.

Откъде се купува и как?

Пирацетам е името на активното вещество, а със същото название са регистрирани няколко лекарства от различни производители.

Пирацетам AL таблетки на Aliud® pharma по 800 мг и 1200 мг. Опаковани са в кутии по 30 и 60 броя. Цената на 800 – 30 е 6.78 лв, на 1200 – 60 е 14.94 лв. Медикаментът се поевтинява от Здравната каса.

Пирацетам саше 2400

Пирацетам на прах в саше произвеждат Химакс и АБР. Концентрацията е 2400 мг. Цената на Химакс е 22.32 лв за 30 пликчета, на АБР е 29.57 лв при същите условия.

Пирацетам 1200 AL таблетки

Пирацетам на прах саше от 1200 мг има само Химакс. Цената е 12.19 лв за 20 пликчета.

Странични ефекти от продължителен прием

Вредата идва от прекаленото натоварване на бъбреци и ч. дроб. Затова е необходим постоянен контрол на показателите и при нужда – корекция на дозата.

Претоварване се случва при две обстоятелства:

 1. При продължително лечение;
 2. Лечение с високи дози от 5000 мг (при максимално допустими 2400 мг).

Отрицателните прояви на пирацетам са нервност, депресивност, тревожност, безсъние, превъзбуда, гняв. Физическите прояви са виене на свят, болки в главата, конвулсии, гърчове, стомашни неуредици.

Противопоказания

Поради нуждата от здрави филтри за извеждане на отпадните метаболити от пирацетам, лечението не се предприема при пациенти с нарушена функция на бъбреците и чер. дроб. Щадящо е отношението и към рисковите групи.

Специфични противопоказания са кръвоизлив в мозъка и суперчувствителност  към компонентите.

Заместители, аналози и съчетания

Аналог на Пирацетам са Луцетам, Пирамем, Ноотропил, Пираминол, Пирацебрал.

Те имат същата активна съставка, но някои особености на дозирането. Например Луцетам и Пирацебрал са само в доза 800 мг/ 1200 мг.

Кавинтон Форте

Винпоцетин (Кавинтон) е препарат, който показва сходни на Пирацетам ефекти. И двата влияят на мозъка и се използват в подкрепа на паметта, вниманието и концентрацията. И двата повишават когнитивните функции.

Отличават се по това, че Кавинтон по-силно активизира кръвния оборот в мозъка, докато пирацетам усилва обменните процеси в невроните. Пирацетам има по-широк спектър на приложение от винпоцетин.

Piracetam 01 Cavinton Forte

Вижте и ТОВА: Колко дълго може да се пие Кавинтон Форте? Мнения и за какво се използва? Заместители: Цинаризин, Вестибо, Агапурин.

Ноотропил + Ноотропил сироп

Ноотропил е пирацетам, който се отличава с най-богата гама от лекарствени форми. Таблетките са по 800 и 1200 мг, има инжекционен разтвор и сироп 20%. Последният към момента не е наличен в аптеките.

Кавинтон или Ноотропил? (Сравнение)

Кавинтон активизира кръвния оборот в мозъка. Намалява възпалението, защитава мозъка от повреди. Използва се за предотвратяване на Алцхаймер и други неврологични страдания.

Ноотропил се предпочита за подобряване на паметта и обучаемостта. Да, той го постига чрез активно захранване с кислород, но ефектът е по-тясно прицелен. Помага за концентрация и внимание.

Двата препарата имат собствен набор от негативни реакции. Те също служат за репер в процеса на избор.

Чай Демир бозан

Някои пациенти предпочитат натурално лечение – самостоятелно или в комбинация с химическите препарати. Те се безпокоят за прекомерното товарене на бъбреци и ч. дроб и имат право.

Демир бозан е билков микс, който подхожда за предпазване на органите – филтри и замества медикаментите в някои от техните функции. Билките облекчават захранването на мозъка. В някои случаи могат да действат самостоятелно, в други ги вписват в медикаментозната схема. Тогава целта е да се редуцира дозата и да се пазят органите.

Какво прави Демир бозан?

Въздействието му е в няколко посоки с краен резултат по-качествена работа на мозъка.

Демир бозан прочиства кръвния поток от вредности, снижава опасните концентрации, улеснява протичането на кръвта и оздравява съдовата мрежа. Тези мерки и отделно са ключови за доброто снабдяване на мозъка.Пирацетам Демир бозан 03

Другата посока е отрегулиране на обменните процеси в мозъка. Билките подобряват мисловните способности, паметта и съобразяването дотолкова, че има място да бъдат сравнявани с Пирацетам.

По трета линия Демир бозан противодейства на симптоми, за които се изписва Пирацетам. Например успокоява, регулира психическата сфера, лекува анемия и мускулни спазми. В състава на чая има 6 лечебни растения, които дават букет от лечебни ефекти, при това без нежелателни реакции.

Луцетам

Луцетам е пирацетам от фирмата Егис. По-рано е произвеждан в разни форми, вкл. инжекционна, но сега го има само на таблетки по 800 – 1200 мг. Като цена значително превъзхожда алтернативите. Например 800 мг – 30 броя Луцетам е 11.04 лв, а Пирацетам Ал е 6.78 лв.

Пирамем

Пирамем е друг аналог на Пирацетам. Той се радва на отлична известност. Разполага се в ниските дозировки. Има хапчета по 400 мг и по 800 мг. Българско производство на Тева. Цената му е с една идея по-ниска.

Фенибут

Заместители на пирацетам са ноотропите от други групи, с различно действащо вещество. Един клас от тях са ГАМК и аналози с представител Фенибут. Засилва паметта, взимат го за учене. Към момента не присъства на българския пазар.

Пираминол

Това е пирацетам от Софарма. Има го на таблетка по 800 мг и на прах в концентрация 2400 мг. По-рано е произвеждан и на ампули за инжектиране.

Сомазина

Разтворът Сомазина съдържа ситиколин – модерен, усъвършенстван заместител от групата на ноотропите. Стимулира невроните и правилното препредаване на импулси по тях.

Прилага се при нарушени умствени функции, както пирацетам, и по-специализирано след инсулт и мозъчно травмиране, когато са налице неврологични увреждания.

Флунаризин

Той работи за мозъчното кръвоснабдяване, но по свой си начин – като предотвратява съдови спазми и създава условия за увеличено протичане на кръв.

Механизмът му предполага малко по-различно приложение. Ползват го против гадене и световъртеж, както и против мигрена.

Цитиколин (Цитизин)

Оросява мозъка, подобрява мисленето и паметта, подобрява зрението – почти като пирацетам, но цитиколин е добавка и работи по своему. Той попълва запасите от естествен цитиколин, които са намалели при съдови и невродегенеративни процеси.

Цитиколин и Пирацетам (Citem-P)

Двата препарата работят в тандем, като увеличават взаимно ефекта си.

Piracetam 01 Citizin

Още по темата ТУК: Сомазина или Цитизин? Странични ефекти и мнения. Какво представлява Цитизин сироп?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *