Ефикасен мехлем за псориазис, крем. 10+ идеи

Видове крем и ефикасен мехлем за псориазис. Топ 10 най-добри лекарства и мазила. Турско лекарство и немско. Конски крем и крем от Момчиловци. Антибиотик

2 000 г. човечеството се опитва да разгадае тежката дерматоза псориазис. Сред неразкритите тайни стоят двата ключови въпроса: как (защо) възниква и как да се излекува завинаги. Псориазисът остава до живот, като ту стихва и изчезва, ту се възобновява и обостря.

Съвременната медицина излиза с утвърден протокол за лечение на псориазис, в който присъстват предимно външни средства. Поради нетрайния им успех, пациентите не спират да опитват и други неща. Самите дерматолози изписват оф-лейбъл медикаменти.

Колкото и прекрасен резултат да даде някое лечение, над пациентите виси като дамоклев меч евентуално бъдещо възраждане на болестта.

Локални средства при псориазис
Локация на плаките Видове продукти
За главата лосион, шампоан, разтвор
За тялото крем, гел, мехлем

Мнения и препоръки от БГ Мама и др.

За псориазис има стотици пациентски форуми, теми, групи в социалните мрежи. Винаги има много хора с обостряне, които интензивно търсят съвет и лечение. И ги получават – изобилие от препоръки за медикаменти, за диети и мехлеми.

За жалост личният опит малко помага на другите. Това, което лекува при един, е съвършено безполезно за друг. Един мехлем не работи еднакво дори при един и същ пациент в различни негови периоди. Впрочем, това се описва дори за най-модерните и безкрайно скъпи биологични инжекции. За всяко наименование има и похвали, и критики.

Псориазис Демир бозан 06

Калципотриол – медикамент №1 при псориазис, лекарствата в България

Болните се вдъхновяват, изпълват се с надежда, и после голяма част от тях се разочароват от следващото обостряне. Все пак от форумите разбираме, че дългата ремисия е възможна. Тя прилича на излекуване.

ВАЖНО: Вижте още идеи, препоръчайте и вие ефикасен мехлем за псориазис или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Кой е най-добрия крем за псориазис?

Калципотриол е лечебното вещество, което дава превъзходни резултати. Произвежда се на мехлем за мазане на кожа и на лосион за мазане в косата.

Първоначално фармакологичните компании го правят в два варианта – самостоятелно и в комбинация с кортикостероид. Комбинацията има логика – калципотриол оказва лечебен ефект по същество, а кортикостероидът овладява безпокоящите симптоми.

Дайвобет и Ксамиол

Калципотриол се намира под две лекарствени имена в България – това са Дайвобет и Ксамиол (Xamiol). И двата медикамента са комбинация с бетаметазон – силен и ефикасен кортикостероид.

Допреди няколко години е имало вариант на Дайвобет без кортикостероид под името Дайвонекс. Този препарат все още се продава в някои страни, но в България – не. В кратко съобщение производителят казва, че е спира Дайвонекс, защото е по-малко ефективен от Дайвобет.

Пациентите търсят чист калципотриол. Причината са опасения, че при кортикостероидите дават бърз силен резултат, но щом се прекратят, псориазисът се връща „двойно“, както пишат пациенти във форумите.

Тези опасения се споделят и от дерматолози. Има специалисти, които съветват пациентите си да си доставят Дайвонекс от Франция или други държави, в които медикаментът все още се продава.

Лечението с калципотриол, особено в чистия му вид, е продължително. Върху някои обриви медикаментът подейства от 5 – 6 намазвания, а за други обриви е нужно многомесечно третиране.

Калципотриол е аналог на витамин Д3.

ПсорКутан от Турция

Psorcutan® е калципотриол, който се продава в Турция. При него ситуацията е аналогична на тази с Дайвобет – Дайвонекс. Псоркутан е чист калципотриол, а Псоркутан Бета е калципотриол, обогатен с бетаметазон.

Псориазис Демир бозан 03

Калципотриол в Турция – Лео продава под друго име, но съставът е същият

Някои пациенти поръчват Псоркутан от Турция, само защото е чувствително по-евтин от Дайвобет и Ксимиол. Понеже не разбират разликата в състава, някои попадат на Псоркутан Бета, други – на Псоркутан. Положителните отзиви от първия вариант са много повече. Това е логично последствие от бетаметазон, който веднага тушира симптомите като сърбеж, зачервяване, силно лющене.

Плюс на Псоркутан (чистият вариант) е, че има лека консистенция за глава – PSORCUTAN ® SCALP. Неговият еквивалент, продаван в България, е Ксимиол.

Интересен факт е, че и трите визирани лекарства – Дайвобет и Ксимиол от България и Псоркутан от Турция, са собственост на една фармацевтична компания – датската LEO. Защо тя продава чист калципотриол в някои държави, а в други прекратява доставките, за нас остава загадка.

Най-новото лекарство за псориазис

Биологичната терапия за псориазис е последното, най-съвременно и високотехнологично решение. Тя не е достъпна за всеки, защото инжекциите са от порядъка на хиляди лева една доза. Те се закупуват от държавата само за пациенти с най-тежки и увреждащи прояви на болестта.

Инжекциите се поставят седмично, месечно или по комбинирана схема, зависи от конкретния препарат. За пример на цената – Косентикс струва по 1020 лв на доза, Скайризи е почти по 3000 лв на доза.

Що за лекарства са това?

Псориазисът е хронично възпаление, резултат от постоянен вътрешен процес с хиперпродукция на провъзпалителни (предизвикващи възпаление) медиатори като IL-12/23, IL -17, IL -1. В резултат на генно инженерство са създадени инхибитори на тези „IL“ – серия от вещества, които завършват на „умаб“ – мирикизумаб, ризанкизумаб, секукинумаб и др. Като се потискат провъзпалителните медиатори, се позволява превес на противовъзпалителните такива. Възпалението се кушира и пациентите влизат в устойчива ремисия.

Антибиотик за псориазис

Антибиотиците са необходими само при бактериално усложнение – когато върху съществуващите псориатични петна се появят гнойни обриви. Вредоносните микроорганизми се премахват с пеницилини (пр. Амоксицилин), цефалоспорини, макролиди и др. Изборът зависи от разни фактори.

Нататък продължаваме с кремове и мехлеми, които имат ефект изключително върху проявите – симптомите.

Немско лекарство за псориазис Дерматопан

Сухата кожа е предразположена към псориатични изменения. Дерматопан е крем с витамин Е за овлажняване и пантенол за възстановяване. Влияе благотворно върху еластичността и подпомага заздравяването на лезиите.

Псориазис Демир бозан 012

А тези капки облекчават псориазис в ушите

Германският производител предлага продукта като крем и като крем-балсам за различни по вид и локация плаки.

Крем за псориазис от Момчиловци

Билково масло Анастасия е комбинация от растителни екстракти – невен, кокос, етерични масла. Производство е на ANA LAND Ltd. от Момчиловци. Производителят го дава за дълбока хидратация и бърза регенерация. Показан е за рани, екземи, за предпазване от сухота и студ.

В описанията не се споменава псориазис, но в страничката във Фейсбук има такъв отзив. Потребителска споделя, че с Анастасия напълно са изчезнали плаки около ушите и на клепачите.

Крем за псориазис на Георгиева

Става въпрос за лосионът Ин дерма, създаден специално за псориазис. В интернет се цитира като „крема на Георгиева“ – това е момиче, което е описало благотворното въздействие на лосиона. Комбинацията от противовъзпалителни билки възстановява, овлажнява и подобрява структурата на епидермиса.

Зелен крем за псориазис Псокалмин

Псокалмин е против кожни раздразнения. Дава най-добър ефект при себорейна и атопичен дерматити, предотвратява рецидиви при псориазис. Състои се от билки, масла и цинков оксид.

Конски крем за псориазис Пферд Балсам

Изписват го и като „конски балсам“. Оригиналното име е Pferdebalsam. Той е за болки в мускули, стави и кости. В него има камфор и ментол. Ползват го при псориатичен артрит.

Псориазис Демир бозан 01

Това е комбинацията Guna за псориазис. Тези противовъзпалителни капки са неоправдано неизвестни в България

Турско лекарство за псориазис: Дермоват

Дермоват е продукт, който се хвали като уникален лек срещу псориазис. Търговците, които го носят в България, го рекламират така: обръща симптомите на всички кожни патологии. Снимките, които придружават описанията, са повече от впечатляващи.

Какво представлява? Това е чист кортикостероид – клобетазол, който работи силно и ефективно за кожата. Много бързо изчиства симптомите, което е очаквано.

Дермоват се продава и в България, при това струва едва 5 лв.

Турски шампоан за псориазис Биоблас

Биоблас са серия турски шампоани с лечебен характер. Има десетки разновидности против косопад и пърхот. Сред разновидностите НЕ намираме такъв срещу псориазис. Но в България се предлага с  такова твърдение чрез частни обяви (по 10 лв флакона). На размазаните снимки не може да се разчете точното име, още по-малко съставът.

Медицински шампоан за псориазис ПсориСтоп

Дават го за облекчаване на сърбеж, сухота и срещу удебелени плаки (хиперкератоза). Всъщност съдържа по-щадящи миещи компоненти, които за разлика от традиционните не обострят възпалението и не изсушават.

Защо навсякъде се препоръчват само мехлеми и мазила?

Директно обработване на псориатичните плаки с калципотриол, с кортикостероидни препарати и салицилова киселина (това са трите типични средства) е залегнало в медицинските протоколи за третиране на псориазис. Това е дадено като основно лечение и е резултат от проведените по-рано проучвания и от клиничния опит.

Някои дерматолози обичат да казват: Псориазис се лекува само с мазане.

На практика това мнение вече е опровергано. Най-малкото от инжекциите с противовъзпалителни агенти.

Срещу общоприетото мнение на дерматолозите стои и ширещо се мнение сред пациентите виждане, че псориазисът се поражда вътре и се лекува пак отвътре. Във форумите се препоръчва да се видят нивата на В12 и на вит. Д и да се приведат в норма (обикновено не са). Предлагат се противовъзпалителни хранителни режими и други мерки за привеждане на организма в ред.

Можете да видите истории за лечение на псориазис тук и по-долу, които сме получили през форума си за коментари. Тези са го ползвали различни мехлеми, пили са и билки и са имали ефект. Получили сме позволение да публикуваме техните писма и снимки, защото те държат и други да могат да си помогнат. Пишете ни и вие ТУК!

Мартин Милев билки при псориазис вулгарис Демир бозан

Мартин Милев

Дълго съм се интересувал от отговора на въпроса кои билки помагат при псориазис, защото съм изпробвал всички възможни кремчета, мехлемчета и мазилца, които се намират по аптеките и са от скъпи по-скъпи. Най-вече производителите пускат неща за външна употреба, защото нагласата на хората е точно такава, че псориазиса трябва да го намажеш с някакви хлъзгави истории и само така може да се махне.

Но той не се маха, защото причината за него идва отвътре, от самата глава на човека. Опитах всякакви картофени, чеснови и прочее лекове, те също не ми помогнаха – нито външно, нито вътрешно. Едва когато поръчах Демир бозан и го пих месец и половина най-редовно и успоредно с мехлемите , у мен започна да се появява забележително подобрение.

След три месеца пиене на Демир бозан външните проявления на псориазиса изчезнаха и от тогава минаха повече от три години и не са се връщали. Може да е временно, но може и да не е.

Мартин Милев, Варна

Противовъзпалителни капки – интерлевкини Guna

В полза на пациентските мнения идват категоричните резултати от капки на италианската високотехнологична лаборатория Гуна. Те съдържат интерлевкини (противовъзпалителни вещества), които въздействат на различните фази на възпалителния процес. Има специална комбинация за псориазис. Някои пациенти се отказват от мазането и приемат капки, с които постигат пълно изчезване на външните симптоми. На практика – пълно премахване на възпалението.

Гуна се пият по схема, която предвижда 6-месечни курсове, разделени от почивки. Почивките се удвояват след всеки следващ курс. Приемът излиза 96 лв на месец.

Медицински шампоани

Лечебен ефект имат медицинските шампоани за псориазис от линиите медицинска козметика. Сред доказалите се наименования са Dermo Capillaire на Eucerin с 5% урея и кератолитичния PSOlution на Vichy.

Много хубави отзиви има за шампоана и лосиона Алгопикс с водорасли.

Видове катранен шампоан за псориазис

Катранените шампоани са по-стар етап от лечението на скалпа, обхванат от псориатични обриви. Създадени са да почистват, без да изсушават (запазват себума). Имат пилинг ефект върху натрупванията от мъртви клетки. Главното им достойнство е, че профилактират евентуална поява на гъбички върху засегнатите зони.

Катранените шампоани са описани „срещу пърхот“ или „при псориазис“, зависи от виждането на производителя. Такива продукти са 911 Катран, Катранен на Боталайф, С боров катран на Милва, твърд шампоан от Украйна и др.

Вижте и ТОВА: След колко време започва да действа жълтият кантарион при псориазис и депресия? Мнения и противопоказания. Колко време се пие Невролаксин?

 

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4]

Enjoyed this post? Share it!

 

7 коментара по “Ефикасен мехлем за псориазис, крем. 10+ идеи

  1. Псориазисът има лечение само ако можем да проумеем дълбоко психическите причини за неговата поява. Тя се дължи на неравновесие във вътрешния ни свят, придружено от дисбаланс в обмяната ни на веществата. Следователно тези причини няма как да се премахнат с едно намазване. Много хора искат като се намажат с нещо за 64 лева и целият им живот да се промени като с магия. Но за съжаление или за щастие нещата не стават така, не работят по този начин. Билките помагат само вътрешно и целта им е да възстановят душевното равновесие. Първо съм си поръчвала Демир бозан от 12 лева, който не ми помогна изобщо. Пробвала съм и тинктура Демир бозан, и мехлем със същото име. Хвърлих си парите на боклука, мога да го кажа съвсем ясно. Едва когато взех от 43-левовия Демир бозан, който е оригиналният, направен по рецептата на ходжите, чак тогава имах сериозно облекчение и – мога да съм почти сигурна – пълно излекуване от псориазиса.

    • Здравейте, г-жо Рачева. Наблюденията ни идват единствено от обратната връзка, която получаваме от хората. Вижте тук. Чаят не лекува псориазис, но води до подобрение, ако причината за болестта е на нервна почва.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *