Сомазина. Колко дълго се пие и за какво се използва? Мнения

Мнения за Сомазина. За какво се използва и колко дълго се пие на сироп, ампули и саше. При световъртеж. Заместители. Ноотропил, Пирацетам, Цитиколин, Цитизин, Кавинтон Форте

Ситиколин с търговското название Сомазина® е модерно и ефективно средство за възстановяване на мозъка след инсулт или травма. Той се изписва при когнитивни нарушения поради дегенерация и съдови изменения.

На пазара има два вида ситиколин – като лекарство с рецепта и добавка на свободна продажба.

Препарати със ситиколин
Вид Конкретни наименования / производител
Лекарство Сомазина
Хранителна добавка Цитизин, Мементо, СиТиКо, Цитиколин Никсен, Др.Волке, Джароу Формулас, Когнизин Суонсън и Life Extension
Комбинирани добавки ЦитоДеОкс, CDP Холин, Цитаксон, Цитибак,

Виждаме от таблицата явното преимущество на Сомазина. Тя е единствен медикамент с цитиколин (ситиколин). Медикаментите са с доказана ефективност, с изследвани и описани негативи и противопоказания.

Мнения за Сомазина от БГ Мама и др.

Интересът към Сомазина възниква преди няколко години, когато Церебролизин изчезва от аптеките. В началото пациенти са несигурни и активно питат за действие, резултати и др. подробности.

Сомазина Демир бозан 02

Сомазина разтвор, саше и инжекция

Пациентите с инсулт отбелязват положителна динамика от приема на Сомазина. Доволни са и тези, които очакват подкрепа за мозъка и подобряване на когнитивните способности. За жалост има малко конкретни отзиви за Сомазина при други диагнози. Често пациентите или близките им не съумяват да оценят  ефекта на препарата, когато го приемат и няма инциденти.

Специалистите очевидно оценяват Сомазина. Много пациенти свидетелстват, че препаратът им се изписва като допълнение към терапията или в замяна на неин компонент.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Сомазина, оставете и своя отзив за лекарството или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари за използването му.

Колко дълго се пие Сомазина и как?

Средният курс на лечение със ситиколин е 2 месеца. При желание е безопасно да се удължи 3 месеца. При нужда за по-дълга терапия е необходимо да се направи прекъсване и след това да се мине към нов курс.

 • В острия период след инсулт се приема 3 месеца. По-нататък профилактично (след възстановяване, срещу повторен инцидент) два пъти годишно на курсове по 1 – 2 месеца.
 • За когтинивни нарушения са провеждани клинични проучвания в срок от 6 месеца при доза 2 Х 3 мл.

За какво се използва Сомазина?

Ситиколин / цитиколин е естествено съединение, което се съдържа в организма. С цел засилване на неговата работа е създаден синтетичен аналог, който се продава под името Сомазина и като хранителна добавка, обикновено с оригиналното наименование (таблица).

Разликата между Сомазина и добавките е не само в регистрацията, но и в лекарствената форма. Добавките са на капсули, Сомазина е в течна форма за пиене и за инжектиране.

 • Сомазина саше е високодозова разфасовка с цел активно лечение на инсулт, мозъчна травма и изразена дегенерация. Едно саше подава 1000 мг ситиколин, като показанието е за 1 – 2 сашета дневно. Препаратът се изпива директно или се разтваря в 100 мл вода (по предпочитание);
 • Сомазина сироп (перорален р-р) се продава в два флакона – по 30 мл и  по 50 мл. Дозировката е 100 мг ситиколин на 1 мл, препоръчителната доза 500 – 2000 мг или 5 – 20 мл от разтвора. Този продукт е най-удобен за прецизно дозиране;
 • Сомазина ампули са инжекционната форма на препарата. Прилага се само при остра фаза на инсулт и мозъчно травмиране с неврологични последствия.
Сомазина при деменция

Клинично е установено подобряване на когнитивните функции под влияние на цитиколин (оптималната доза е 1 г/ден) в терапията на съдова деменция и деменция при невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. При последните Сомазина забавя развитието на когнитивния дефицит.

Колко време се пие след инсулт? (исхемия)

Клиничните изследвания показват невропротективно действие на ситиколин при остро нарушение на мозъчното кръвообращение. Особено ефикасен е в ранния възстановителен период на остър мозъчен инсулт.

Сомазина Демир бозан 011 Сомазина Демир бозан 01

Сомазина засилва действието на другите лекарствени средства за остри цереброваскуларни патологии – тромболитици, антиагреганти, невротрофици. Обосновано е  назначаването й в комплексната терапия наред с други препарати, подобряващи неврометаболизма.

Препаратът се приема 3 месеца след острото нарушение. След почивка може да се изпише втори курс. Поддържащо се пие 1 – 2 пъти в годината.

Сомазина при Паркинсон

Доза от 600 мг/ден в течение на 20 дни като монотерапия на Паркинсон показва подобряване на двигателните функции, намаляване на тремора и ригидността. Ситиколин отлага заместващата терапия с L-DOPA, а в съчетание намалява наполовина необходимата доза, съответно и страничните ефекти.

Сомазина при мозъчна травма

750 – 3000 мг/ден в първите дни след черепно-мозъчна травма с последващо курсово лечение в течение на 14 – 20 дни съществено съкращава коматозния период.

При хипоксия

При съдови заболявания на мозъка цитиколин се прилага и като монотерапия. При остра исхемия с астенични състояния се използва инжекционната форма. При хронични състояния е ефективна доза 2 Х 3 мл за 6 месеца. Към третия месец се отбелязват нарастване на силата в крайниците, а към шестия месец – достоверно подобряване на показателите за неврологичен дефицит (регрес, емоционално-афективни и поведенчески разстройства).

Сомазина при световъртеж

Препаратът е показан при съдова причина за световъртежа. Той подобрява метаболитните процеси и захранването на мозъка.

Как се взема по Здравна каса и откъде?

Нито една лекарствена форма на Сомазина не се реимбурсира от НЗОК. Препаратът се купува на свободния пазар.

Цената на разтвор 50 мл варира от 22.22 лв до 25.50 лв. Малкото шишенце от 30 мл струва 14.76 лв – 19.18 лв. Сашетата са в кутия по 6 броя на цена 24.57 лв – 30.59 лв.

Странични ефекти на Сомазина

 • ЦНС: безсъние, главоболие, виене на свят, възбуда, тремор;
 • Храносмилане: гадене, намален апетит, изменение на чернодр. ензими;
 • Алергичен отпор: обрив, сърбеж;
 • Други: температура, краткотраен спад на кръвното, стимулиране на парасимпатиковата НС.

Ситиколин е противопоказан при ваготония и детска възраст. Не се съчетава с меклофеноксат. Допуска се при бременни по показания и е безопасен при лактация.

Заместители на Сомазина, аналози, съчетания

Аналог на Сомазина не се предлага у нас, доколкото няма друг лекарствен ситиколин, още по-малко в течна и инжекционна форма.

Пероралните добавки със ситиколин / цитиколин са десетки. Те имат доста по-широк кръг от приложения, включително неболестни.

 1. Производителите ги адресират към желаещите да подкрепят мозъка по време на учене, изпити и изготвяне на проекти. Активизира паметта, мисленето и концентрацията посредством подаването на повече кислород за мозъка.
 2. Друго приложение на добавките е за отказване на цигарите и въобще против химически зависимости – алкохол, опиати. Подобрява ориентирането на пациентите.
 3. Трето особено показание за добавките е зрението. Цитиколин помага при намалено виждане поради лошо кръвоснабдяване.

Някои от добавките с цитиколин / ситиколин сме изброили в таблицата горе.

Сомазина Демир бозан 03

Заместители със статут на добавка

Кавинтон и Сомазина

Винпоцетин се изписва при нарушаване на мозъчното кръвообращение с последствия върху съдове, очи, уши, при психологични, неврологични и вегетативни симптоми. Кавинтон има по-широк обхват на лечебни въздействия и намира приложение при повече ситуации в сравнение със Сомазина. Двата препарата се съчетават, когато се търси разширено въздействие и върху кръвоснабдителната система.

Чаят Демир бозан при деменция и световъртеж

Билково решение за тези диагнози дава сбора Демир бозан, който е едновременна подкрепа за кръвоснабдяването и мозъчните функции. Билковото средство оптимизира състава и протичането на кръвта, мрежата от съдове и здравината на техните стени, метаболитните процеси и последствията от тяхното нарушаване.

За разлика от препарати като Сомазина и другите със ситиколин, Демир бозан има по-общо влияние върху патологичните процеси. Например регулира кръвното налягане и дейността на сърцето, с което директно влияе и върху захранването на мозъка. За разлика от него, ноотропите нямат такъв обхват.

Билковият микс лекува успешно патологии на вестибуларния апарат от съдов характер като шум в ушите и виене на свят. При дегенеративни процеси подобрява състоянието чрез доставката на повече кислород чрез по-чиста кръв.

Цитиколин на Суонсън

Капсулите на Суонсън представляват Cognizin® Citicoline за общо оздравяване на мозъка. Да не се впечатляваме от начина на изписване – когнизин е синоним на цитиколин / ситиколин.

Единствената съставка в препарата е в количество 1000 мг или 1 г. Препоръчителната дозировка е 2 Х 1 капсула. Флакон с 60 бройки струва 178 лв.

Сомазина или Цитизин?

Цитизин е цитиколин натрий (съединение като в Сомазина) на таблетки с тежест 250 мг. Адресира се към желаещите да покрепят мозъка си превантивно – за по-добро мислене, памет и концентрация.

Препоръчителната доза е 2 Х 1 или 1 Х 2 таблетки. Сомазина е избор при тежки патологии като инсулт и мозъчна дегенерация, Цитизин е избор при нуждата от поддържане и профилактика.

Somazina 02

Още по темата ТУК: Цитизин. Странични ефекти и мнения от БГ Мама и др. Какво представлява? Сравнение със Сомазина.

Пирацетам

Пирацетам и ситиколин натрий НЕ се приемат съвместно. Необходимо е да се избере единият от тях, защото се отнасят към една и съща група препарати.

А как да изберем сред множеството лекарства, които подобряват когнитивните възможности?

Сомазина или Ноотропил?

Ноотропил като представител на лекарствата с пирацетам показва сходни на Сомазина ефекти – стимулира висшите психически функции, работи като ноотроп. Укрепва мозъка при недостатъчен кислород и претоварване.

Различността му се корени във въздействието върху съдовите стени – повишава тяхната еластичност, и върху кръвта – разрежда я. Изборът между Сомазина и Ноотропил се прави по конкретните показания на пациента.

Somazina 03

Вижте и ТОВА: Мнения за Пирацетам. Колко време се пие? Колко време може да се пие Луцетам? Заместители на Пираминол.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *