Какво лекува Агапурин 400 и 600? Мнения. Пентоксифилин

Агапурин 400 и 600. Какво лекува? Заместители и аналози: Пентоксифилин. Колко време се пие? Мнения. Кавинтон, Трентал, Доксиум, Цитизин и Цитиколин

Агапурин е търговско име на лекарството пентоксифилин, което се изписва при проблеми с периферното кръвообращението. То подобрява протичането на кръвта през съдовата мрежа.

Време за действие на пентоксифилин
Параметър Време за реализация
Достигане на максимална концентрация 1 час
Период на полуизвеждане 30 – 90 минути
Време за активно функциониране 4 часа
Кратност на приема 3 пъти

Какво лекува Агапурин?

Агапурин прави кръвта по-течна и лесно протичаща през съдовата мрежа. Това става чрез повишаване на гъвкавостта на еритроцитите и потискане на слепването на тромбоцитите. Тази функция на препарата се прилага при заболявания с нарушено оросяване на тъканите и органите.

  • При атеросклероза Агапурин подпомага протичането на кръвта през стеснени поради плакови отлагания участъци от кръвоносните съдове. Той подобрява кръвния поток при нарушения, които се дължат на стесняване или запушване на периферни съдове;
  • При диабет, язви и гангрена от него. Като усложнение от заболяването възникват съдови нарушения, подобни на тези от атеросклероза. Агапурин противодейства на трофични нарушиения като язви и некротични процеси поради лошо кръвно снабдяване;
  • За оросяване на мозъка за памет, световъртеж заради влошено кръвоснабдяване на мозъчните тъкани. То е последствие от атеросклеротични процеси в мозъчните кр. съдове. Агапурин подобрява физическите качества на кръвта и подобрява протичането й през стеснени участъци. Това повлиява функционални изменения на мозъка като забравяне, загуба на опора при ходене, виене на свят и загуба на концентрация;
  • За възстановяване от инсулт – Агапурин се прибавя в лечебната схема за преодоляване на исхемичното състояние. Той работи по описаната по-горе схема и ускорява възстановяването на пациента;
  • За очи – Агапурин подобрява кръвоснабдяването на очите. Това е полезно за случаи на нарушено циркулиране на кръвта поради дегенерация и заболявания с нарушаване на зрението.

Мнения за Агапурин

Агапурин се изписва от съдовите хирурзи при нарушено кръвоснабдяване на крайниците. Той винаги е в схема с други медикаменти, насочени към основното заболяване. Това пречи на пациентите да дадат отделна оценка на лекарството.

Агапурин Демир бозан 01

Видовете Агапурин

В чуждестранни форуми намираме конкретни отзиви за пентоксифилин. За него се изказват, че отлично подобрява протичането на кръвта и действа съдоразширяващо. Използват го в постоянен порядък в течение на години. Допълнителен ефект от лекарството е прекратяване на типичното за зимата мръзнене на ръцете и краката.

При заболявания на краката, придружени с болезненост, пентоксифилин води до постепенно намаляване на болката и увеличаване на продължителността на периодите без болка. Преминава усещането за изтръпване и нощното безпокойство на пациентите.

На фона на множеството доволни пациенти не се появяват такива, които да коментират негативи или странични ефекти. Напротив, изказалите се посочват категорично, че не намират недостатъци на това лекарство.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Агапурин и оставете обезателно и вие своето ТУК, в нашия форум с коментари! За какво го пихте? Колко време? Доволни ли сте? Пишете! Нека бъдем полезни!

Колко време се пие Агапурин?

Агапурин се приема за нарушено кръвообращение или микроциркулация. В някои случаи лекарството се назначава до подобряване на симптоматиката и отстраняване на нарушенията (стандартния курс на терапия срещу фармацевтичните справочници е 1 – 3 месеца). В случаи на хронични необратими изменения се приема в постоянен порядък или поне продължително по усмотрение на лекаря.

Начин на приемане

Веднага след храна, таблетката се гълта цяла без разделяне, без дъвчене с много течност.

Агапурин Демир бозан 02

Агапурин е търговско име, същността на хапчето е пентоксифилин

Лекарството се взема на 8 часа или 3 пъти в рамките на деня. Началната доза е 200 мг, после може да се намали на 100 г.

Има таблетки с удължено освобождаване. Те се вземат в по-малка дозировка, примерно 2 Х 200 мг и после 2 Х 100 мг.

Цена и откъде се взема?

Агапурин е рецептурен препарат на Зентива, Чехия. У нас се продават обикновени таблетки по 100 мг (60 бр – 8 лв) и таблетки с постепенно освобождаване по 400 мг и 600 мг.

Агапурин 400

Агапурин SR от 400 мг се продава в кутии по 60 бр. Кутията покрива около месец лечение, зависи от изписаната дозировка. Цената е максимално 12.28 лв.

Агапурин 600

Агапурин SR от 600 мг се продава в кутии по 20 бр. Тази най-голяма дозировка се взема по 1 таблетка дневно, понякога за кратко време 2 таблетки дневно, така че кутията покрива около 15 – 20 дни лечение. Цената е максимално 5.70 лв.

Странични ефекти и противопоказания

Честите негативи от това лекарство засягат храносмилателния тракт с традиционните прояви като гадене, газове, болезненост в корема, диарични изхождания. По-рядко са регистриране замайване, главоболие и замъгляване на зрението. Рядко се развива алергична и сърдечна симптоматика, последната представена от аритмии и стенокардия.

Противопоказания за пентоксифилин са хронична сърд. недостатъчност, язва по храносмилателния тракт, предразположеност към кървене, неотдавнашни операции, голяма кръвозагуба, остра исхемия на сърцето, аритмии, стихийна хипотония.

Заместители

Чайка Фарма и Актавис произвеждат точен аналог на Агапурин под оригиналното име Пентоксифилин.

Пентоксифилин
  • Пентоксифилин на Чайка Фарма е само по 400 мг, таблети от типа на постепенното освобождаване. Те са в кутии по 20 броя и струват до 7.26 лв.
  • Пентоксифилин на Актавис има същите параметри, но от известно време не се зарежда в аптеките. Последната му цена за 20 таблети в кутия е 5.23 лв.
Чай Демир бозан за усилване на ефекта

Билковата компилация Демир бозан е растителен аналог на лекарствата за оросяване на тъканите. Той въздейства върху кръвоносната система, върху кръвта и нейните качества. Засилва кръвния поток и подобрява доставката на кислород. По този начин повлиява върху функциите на мозъка като мислене и памет.

Агапурин Демир бозан 03

Храни, които разреждат допълнително кръвта

Демир бозан има конкретен ефект и върху периферното кръвообращение. Подпомага възстановяване на тъкани, които са увредени от лошо кръвоснабдяване. Трета сфера на помощ са вестибуларни проблеми като залитане и виене на свят поради лошо кръвоснабдяване.

Билките в Демир бозан са в натурален вид. Те се приготвят на чай чрез запарка. Обичайната доза е 3 чаши дневно. Демир бозан се съчетава без проблеми с медикаментозно лечение.

Агапурин или Трентал?

Трентал е идентичен на Агапурин – това е пентоксифилин от Санофи. Разликата е в лекарствените форми. Трентал се прави на ампули за инфектиране. Таблетките са само по 400 мг с изменено изпускане на лекарството.

Към момента Трентал не е наличен в аптеките и не се открива в списъка на ИАЛ за разрешени лекарства.

Агапурин или Кавинтон

Кавинтон е лекарство с винпоцетин.

Винпоцетин се назначава предимно за активизиране на мозъчното кръвообращение, а пентоксифилин работи по-ефективно върху периферното кръвообращение (основно крака).

Кавинтон има допълнителен ефект върху мозъчния кръвоток – той подобрява транспорта на глюкозата до мозъчните тъкани, минавайки хематоенцефаличната бариера. Стимулира обмяната на серотонин и норадреналин, има антиоксидантен ефект.

Плюс на Агапурин е, че има пролонгирани форми, тоест максималната концентрация се достига след известно време. В сравнение с обикновените таблетки, това лекарство може да се взема еднократно на ден.

Винпоцетин се допуска в ударна доза, тези препарати се обозначават с „Форте“. При нужда от засилено лечение пентоксифилин се инжектира венозно.

Доксиум или Агапурин?

Доксиум – калциев добезилат, е приложим при хронични заболявания на вените. Повишава венозния тонус, потиска възпалителни процеси, оказва влияние върху гъстотата на кръвта. Оказва защитно, противовъзпалително и поддържащо свойство.

Доксиум намира приложение в различна сфера, защото влияе предимно върху вените, а Агапурин – върху кръвта.

Цитизин и Цитиколин

Цитизин е търговското име, цитиколин е името на лекарственото вещество. Приема се в подкрепа на паметта и другите мозъчни функции. Той има ефект само върху кръвния поток в мозъка и се изписва при съдови и дегенеративни процеси в него.

Вижте и ТОВА: Цитизин или Сомазина? Странични ефекти от сиропа. Мнения. Колко време се пие?

Видео: Ето как изглежда опаковката и съдържанието на Агапурин 400.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Какво лекува Агапурин 400 и 600? Мнения. Пентоксифилин

  1. Имам слабо оросяване на краката. Пия лекарства, но без Демир бозан не мога и ден! Препоръчвам за оросяване!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *