Какво се пие при криза от подагра?

Точно какво се пие при криза от подагра? Болкоуспокояващо. Колко време трае кризата? Ходене при подагра. Сваляне на оток

Подагра възниква на фона на завишаване на количеството пикочна киселина в тялото. Причина: прекалена изработка или лошо извеждане от бъбреците.

Заболяването има вълнообразен характер – редуват се периоди на спокойствие с обостряния (кризи). По време на рецидива пациентът изпитва силна болка, която се съхранява от няколко часа до няколко денонощия.

Причини за обостряне (пристъп, криза)
Причина Пояснение
Нарушение в диетата злоупотреба с месо, риба, бобови, алкохол
Стресови периоди физическо пренапрежение, гладуване, травми
Физически фактори прегряване, преохлаждане
Психически фактор стрес
Болести бъбреци, затлъстяване, диабет, сърдечни патологии
Лекарства диуретици, аспирин, циклоспорин

Какво се пие при криза от подагра?

Въпреки интензивността на болката, подаграта добре се поддава на терапия.

 1. Първият етап на лечение е насочен към борба с възпалението.
 2. Впоследствие се добавят мерки за нормализиране на нивото на пикочната к-на, за да се противодейства на следващи обостряния.

Обезболяването на пациента не е достатъчно. Необходимо е да се подобри самочувствието без рецидиви и усложнения.

Кой е най-бързият начин за излизане от подагрична криза?

За купиране на острото състояние се назначават високи дози аналгетици или противовъзпалителни от нестероиден тип. Тяхната работа се подпомага от някои съпътстващи мерки:

 • Придържане към режим на легло;
 • Недопускане на контакт с обувки, дрехи;
 • Пиене на много течности;
 • Прилагане на студено върху ставата (ако е възможно);
 • Избягване на провокиращи влошаване храни.

Болкоуспокояващи лекарства при подагра

Конкретно болкоуспокояващо се избира според индивидуалните особености на болния – възраст, противопоказания, хронични болести.

Адекватни препарати са с еторикоксиб (Еторикоксиб, Аркоксия, Коксиент) или други „коксиби“.Подагра Демир бозан 02

Първо показание за противовъзпалителното еторикоксиб е подагра. Той отслабва болката и признаците на възпаляване при остър подагрозен артрит.

 • Действието на еторикоксиб е дозозависимо. Най-добре работи при 1 Х 120 мг на ден. Използва се за кратък период – 8 дни.
 • Началото на ефекта настъпва по-бързо, ако се изпие преди храна. Поради риска от сърдечно-съдови усложнения, принципът е минимална ефективна доза за макс къс период.
Нестероидни противовъзпалителни

Те са първа линия на лечение на болката и възпалението при криза самостоятелно или в комбинация с колхицин. Прилагат се и ако дадат положителен ефект, се продължава с уратоснижаваща терапия.

Подагра Демир бозан 03

Отлични противовъзпалителни за криза (обостряне)

Това е простата схема за овладяване на криза за пациенти, които нямат противопоказания да пият нестероидни противовъзпалителни и които достатъчно добре се повлияват от тях.

При невъзможност да се приема нестероидно противовъзпалително се минава към кортикостероид. Ако той подейства, се минава към уратоснижаваща терапия и схемата е завършена.

При недостатъчен резултат от нестероидното противовъзпалително и колхицин, те се комбинират с кортикостероид. При успех се минава към уратоснижаваща терапия, при неуспех – към инхибитор IL-1.

Когато кортикостероидът е противопоказан или даде недобър резултат, последен шанс е инхибитор IL-1.

Това е алгоритъм за лечение на остър подагричен артрит, прилаган от 2018 г. Опростено казано, първо се опитва с нестероидно болкоуспокояващо със или без колхицин. Второ ниво е кортикостероидът. Трети вариант е противовъзпалителният инхибитор IL-1.

Търси се успокояване на възпалението, за да започне уратоснижаваща терапия и профилактика на следващ рецидив.

 • Ибупрофен се приема в доза 200 – 400 мг на прием, 3 – 4 пъти за денонощие. Максимално допустимата еднократна доза е 4 таблетки по 200 мг. Приема се, докато пристъпът угасне. В периодите на ремисия не е нужно да се пие;
 • Напроксен се приема еднократно в доза от 750 мг. Нататък се продължава с концентрация от 250 мг на всеки 8 часа. Пие се в течение на 7 дни и никога в ремисия;
 • Диклофенак се приема на обратния принцип – започва се с малка доза и при нужда се увеличава. Препоръчителното начало е 50 мг с възможност да се вдигне до 150 мг на ден, поделени на 2 – 3 приема. Приема се от 5 до 14 дни.
Колхицин (с по-малко странични ефекти)

Колхицин се използва в началото на уратоснижаваща терапия, когато се освобождава много пикочна к-на, провокатор на възпаление. Това е адекватната употреба на препарата.

При остър пристъп колхицин не показва преимущество пред нестероидните противовъзпалителни и кортикостероидите. Той се включва или като подкрепа към НСПВС, или ги замества при противопоказания.

Колхицин се употребява с внимание, защото има сериозни дозозависими странични ефекти, в частност причинява диария. Затова се назначава в минимално ефикасна доза, особено при възрастни пациенти.

Подагра Демир бозан 011

Търговските имена на колхицин

Схема при остра подагра:

 • 1 мг през първите 12 часа от началото на пристъпа;
 • 2 – 3 Х 0.5 мг намалена доза в последващите дни, за да се избегне потенциалния токсичен ефект.
Кортикостероиди

Хормоналните препарати се назначават перорално, вътреставно и мускулно. Едно изследване сравнява 74 различни вида кортикостероиди и комбинации между тях, без да изведе подчертано най-добро лекарство. Поради разпространеността си по-често се ползват преднизолон и бетаметазон.

 • Преднизолон Кортико съдържа 5 мг лекарствен агент на една таблетка. Дневната доза се дели на няколко приема. Принципът е да се ползва най-ниската ефективна концентрация за възможно минимален срок. Лечението стартира с висока доза, която се редуцира след 3 – 7 дни;
 • Метилпреднизолон Кортико – минималната доза е 4 мг, но дава възможност за многократно повишение според тежестта на болката и възпалението. Предпочита се минимална доза със сутрешен прием.
Гутрол

Гутрол е добавка, която се включва на последващ етап, след овладяване на острия период. Тя не обезболява и не влияе на възпалението. Нейната работа е да разтваря кристализиралата киселина, която вреди на ставите. Пиенето на Гутрол подобрява състоянието на засегнатите ставни и околоставни тъкани.

Какви течности се пият?

По време на криза най-добрият избор са билковите чайове. Те се предпочитат пред чистата вода, соковете и др. напитки. Добре действат лайка, салвия, шипка и др. изчистващи билки, а най-добри са сборовете от билки против подагра.

 • Много вода – до 3 литра на ден през времето на пристъпа, за предпочитане – минерална;
 • Плодови сокове (без захар), компоти, смути, фреш;
 • Сода бикарбонат – алкализира средата в тялото и подпомага лечението. Приема се през ремисиите. При криза не дава ефект – не премахва болката, нито възпалението, действа бавно и недостатъчно ефективно спрямо лекарствените препарати.
Чай Демир бозан за траен ефект

Идеално средство за подагра – през кризата и в ремисии, е сборът от билки Демир бозан.

 • Най-силното му качество е изчистващото. Той пречиства кръвта от пикочна к-на, както и тъканите от отложени соли.
 • Оптимизира обменните процеси, чието нарушение е основен провокатор на това заболяване.
 • Демир бозан оздравява бъбреците и им помага да удържат на натоварването.
 • Заедно с това билките усилват диурезата и ускоряват изчистването на опасните високи концентрации от киселината.

През времето на пристъпа Демир бозан се пие в нормална доза от 3 чая на ден или в усилен режим за по-бързо изчистване. Пациенти споделят, че билките допринасят за ускорено обезболяване и за осигуряване на траен ефект от лекарствения алгоритъм.

Мазило за подагра

Локалните обезболяващи подкрепят системната терапия и ускоряват остраняването на отока и възпалението. На тях се разчита повече за подобряване на подвижността на ставата.

Най-популярните мехлеми за мазане при подагра са тези с диклофенак – Диклак, Диклофлекс, Волтарен, Алмирал и др. С тях се обработва възпаленото място, като лекарството се нанася равномерно и се втрива до пълно попиване. Не трябва да се натиска силно, за да не се усили болката.

Колко време трае кризата при подагра

Пристъпът дебютира нощно време, събуждайки болния с остра болка. Развива се възпаление и отичане с червенина, подпухване и повишена чувствителност на ставата. Поразеният участък може да е горещ.

Подагра Демир бозан 341

Официален алгоритъм за избор на противовъзпалително лекарство при пристъп на подагра

Първият пристъп в 90% от случаите се наблюдава в палеца на крака. Впоследствие може да се развие в други части на стъпалото и краката, в лакът, китка, дори в раменни и челюстни стави.

Това състояние продължава различно дълго, зависи от реакцията на болния. Без лечение, кризата отшумява сама след около 2 седмици. Първият пристъп завършва самостоятелно, но с напредване на повторенията се налага купиране на болката. Грамотната терапия намалява дискомфорта още в първите часове.

Ходене при подагра

Може ли да се ходи при пристъп, питат болните. Идеалното е да се лежи с повдигнат  крак, докато пристъпът отмине. Или поне в седнало положение, пак с подпрян нагоре крак.

Ако пациентът е принуден да се движи през кризата, препоръчително е да си вземе патерици. Те намаляват натоварването върху болното стъпало и осигуряват устойчивост.

В търсене на най-добрия доктор при подагра

За лечението на подагра отговарят ревматолозите. Ако пациентът още няма диагноза, той се преглежда от терапевт. Терапевтът назначава изследвания и при потвърждаване на диагнозата подагра насочва пациента към ревматолог.

 • Доц. Любомир Маринчев, Софиямед. Началник на отделението по ревматология от 11 години. Лекува успешно ставни кризи с лекарства, покой и др. методи. Приема в ДКЦ Софиямед в Люлин, тел. 024650003. Много търсен специалист, часовете му са заети 2 – 3 месеца напред;
 • Проф. Златимир Коларов, УМБАЛ „Свети И. Рилски“. Водещ специалист по подагра в България, автор на публикации и филм за заболяването. Работи в Клиника по ревматология (тел. 02958 93 91), приема в МЦ Фокус – 5 всяка сряда от 14 до 18 часа (тел. 029581230);
 • Доц. Асен Атанасов, Еврохоспитал Пловдив, ръководи Вътрешно отделение. Прием в Ревматологичен кабинет, тел. 032207015;
 • Д-р Нели Йовкова, ревматолог от МБАЛ Св. Панталеймон Плевен, преглежда в едноименното ДКЦ на ул. Хан Крум №2, тел. 064 60 20 20.

Търсени специалисти ревматолози в София са д-р Първолета Петева и д-р Милена Кирилова от ДКЦ Софиямед, д-р Борислава Илчова от МБАЛ Сердика.

Във Варна с добро име се ползва ДОЦ. Цветослав Георгиев от МБАЛ Св. Марина, който приема и в МЦ Ибни Сина – Авицена (0876488818). В Русе опитен ревматолог е д-р Хюлия Ахмедова, която има Ревматологичен кабинет на ул. Независимост 2.

Вижте и ТОВА: Компрес при подагра с домашни средства. Компресивни чорапи.

Видео: Неконвенционални терапии на подагра от д-р Тошков.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Какво се пие при криза от подагра?

 1. Има силни лекарства, но те си имат цена и тя не е малка говоря за страничните ефекти. Изпитал съм ги и гледам да мина без лекарства, доколкото е възможно.

 2. Странно ми е даже да го пиша, но от 1 година пия Демир бозан и не съм имал пристъп. Преди не вярвах в билки.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *