Кои лекарства за оросяване на мозъка са ок? Ефикасни хапчета, сироп и билки

Какви ефикасни хапчета за оросяване на мозъка има? Какви лекарства се изписват? Какво да пием? Има ли добър сироп?

Нека да започнем директно с това, за което хората ни питат:

Ефикасни хапчета за оросяване на мозъка

Правилното оросяване означава, че през мозъка минава достатъчно кръв и доставя кислород и нужните вещества за работата на този централен орган. Мозъкът най-много има потребност от кръв (750 мл всяка минута). Ако не я получи, веднага се показват негативни последствия.

orosyavane-na-mozuka-02

Паметта е част от нашата личност

Най-добрите хапчета активизират кръвния поток през мозъка и по т. начин обезпечават неговото правилно хранене. За да подпомогнат този процес, те влияят на още някои неща като:

 • Гъстотата на кръвта – ако тя е сгъстена, по-бавно се движи през съдовете;
 • Налягането в кр. съдове;
 • Самите мозъчни съдове.
ЛЕКАРСТВА ЗА ПЪЛНОЦЕННО КРЪВООБРАЩЕНИЕ
ВИДОВЕ ДЕЙСТВИЕ
Съдоразширяващи отварят просвета на съдовете, за да минава повече кръв
Антикоагуланти, антиагреганти разреждат кръвта, за да се движи по-бързо
Средства, укрепващи съдови стени подобряват еластичността и стягат капилярите
Ноотропи оптимизират общата обмяна в тъканите
Синтетични аналози на простагландин Е1 коректират микроциркулацията

Лекарствата укрепват стените на съдовете, разширяват техния просвет, премахват спазмите. Използват се блокатори на калциевите канали, антихипоксанти, антиоксиданти, ноотропи и лекарства против атеросклероза. Помагат и препарати за изчистване на съдовете, намаляване на холестерола в кръвта и разрушаване на атеросклеротичните плаки в съдовото русло.

Ноотропил 1200

Както казва името, този препарат от групата на ноотропите оказва положително влияние над кръвния поток в мозъка и обменните процеси.

Активната съставка е пирацетам. В доза от 1200 мг тя активизира микроциркулацията след инсулт в исхемизираната зона, нормализира протичането на метаболитните процеси, повишава утилизацията на глюкозата.

По мнение на доста пациенти Ноотропил 1200 е най-действеното лекарство за съдове – ефективно и достъпно по цена. Назначава се при нарушаване на паметта, разстроена концентрация на вниманието и световъртеж. Показан е при деменция, Алцхаймер и коматозни състояния.

Мнения: Как се ползва Ноотропил за оросяване на мозъка, памет и след деменция или инсулт. Цена

Кавинтон

Подобрява обменните процеси и обращението на кръв в мозъка. Ноотропно и психостимулиращо средство, той подобрява метаболизма и кръвотока в зона на мозъка. Благоприятно се отразява върху реологичните качества на кръвта – тоест гъстота и способност за активно протичане. Отстранява заболявания на церебралните съдове.

Активната съставка в Кавинтон се нарича винпоцетин. Със същото вещество има и други лекарства – Вицетин, Винпоцетин, чист или с гинко билоба. Винпоцетин се отнася към церебралните вазодилатори. С прости думи – разширява кръвоносните протоци в мозъка. Стимулира метаболизма и подхранването на мозъчната тъкан, подобрява поглъщането на глюкозата и кислорода от клетките. Препятства атеросклеротичните поражения. Още ТУК: За лекарството Винпоцетин. Мнения, сравнение с Кавинтон и др.

Интересното е, че Кавинтон работи избирателно. Той въздейства върху обема на кръвта в мозъка, намалява съпротивлението в кръвоносната мрежа на мозъка. Поради това той насочено възстановява циркулацията в участъци с исхемия (тоест намалено или спряно кръвоподаване). В същото време това не се случва с кръвния поток в други части на тялото. Поради това общото кръвно налагане не се вдига. Затова Кавинтон може да се взема и при хипертония, разбира се след консултация с лекар.

Таблетките Кавинтон бързо се разтварят в стомаха и се всмукват в кръвта. Лекарството достига максимума на въздействие за 1 час, най-много до 1.5 часа.

Кавинтон може и да се инжектира, като инжекционната форма е няколко пъти по-ефективна.

Лекарството не се натрупва в организма, не образува метаболити и за 24 часа след приема се извежда с изпражненията и урината.orosyavane-na-mozuka-01

Неолексан

Лечебното в-во тук е 5-хидрокситриптофан. Неговият естествен еквивалент се образува в тялото и се преобразува в серотонин. Той пък улеснява препредаването на импулси м/у нервн. клетки в мозъка и така се оптимизира работата му.

Тялото само се грижи да има 5-хидрокситриптофан, но допълването със синтетичен аналог повишава нивата на серотонин, без да дава негативни ефекти. Добро лекарствено средство.

Още в текста: Как да ползваме магнезий за мозък? Как се прави компрес за оросяване? Кои билки помагат?

Гинко Билоба

Екстрахирани в-ва от листата на едноименното дърво оказва мощно биостимулиращо действие, активира кръвоснабдяването на мозъчните тъкани, повишава устойчивостта на ЦНС към възрастови изменения и неблагоприятни условия.

 • Конкретни действия: отпуска мускулните влакна в съдовите стени, подобрява кръвния поток, втечнява кръвта, намалява риска от тромби, има антиоксидантна активност.

Гинко билоба е силно противоисхемично и невропротекторно средство. То повишава работоспособността на мозъка в условията на хипоксия, нормализира въглехидратния обмен, оказва ноотропно действие, отстранява апатия и лошо настроение.

Мнение №1: Ефективни хапчета за оросяване на мозъка преди изпит
lora-taneva-pleven-orosyavane-na-mozaka

Лора Танева от Плевен

Работоспособността на мозъка зависи от неговото кръвоснабдяване. Просто физиология. Някои хора се мислят за умни, за паметливи, но нещата често опират до качеството на кръвообращението. Аз съм медик и ги зная тези неща. Още през следването се научих да облекчавам мозъка си при големи натоварвания. През сесиите вземах добавки за подобряване на кръвообращението и когнитивните функции. Препоръчвам го на всички вместо безброй кафета и дълго висене над учебниците.

Любимите ми хапчета са Глицин – аминокиселина, не е скъпа, и с гинко билоба. При сериозни натоварвания и в стресови моменти комбинирам с билки Демир бозан. Билките взимам и профилактично за пречистване на кръвта и по-добро оросяване на мозъка. Като медик съм убедена, че е опримална формула – без изкуствени стимуланти.

Лора Танева от Плевен

Гинко прим Макс

Представят го като формула за памет. Комбинира екстрахирано гинко билоба с два ключови минерала – магнезий и цинк.

 1. Магнезий отразява ефект върху психичните и когнитивни функции, поддържа умствената дейност, ускорява мисловния процес. Забавя стареенето на мозъка. Именно дефицитът на магнезий се свързва с най-сериозните психични патологии – шизофрения, епилепсия, депресия и др.
 2. Цинкът има ключова роля в контрола върху нервните клетки. Количеството му в тялото пряко влияе върху умствените възможности и самообучението.

Имаме подробна публикация по темата ТУК: Гинко Прим Макс. Мнения, странични ефекти и противопоказания, цена.

Акутил

В този препарат се залага на витамините, необходими на невронните клетки. Акутил комбинира екстрахирана гинко билоба с Е и няколко В-витамина + омега 3 и DHA. Аминокиселините обогатяват самите клетки, витамините оптимизират невронните връзки между тях и повлияват психичната функция. Вит. Е е включен заради антиоксидантния ефект.

Цинаризин

Лекарството пряко се отразява върху качеството на кръвната циркулация в мозъка. То съумява да разшири просвета на съдовете, без да изменя съществено налягането в тях. Потиска чувствителността на вестибуларния апарат. Разрежда кръвта. Прави еритроцитите по-еластични, което подпомага движението им по тесните капиляри. С всичко това Цинаризин помага за по-добро и изобилно оросяване на мозъка и всички периферни органи.

С тези си качества Цинаризин се предпочита за профилактика и терапия на вазоспастични и вестибуларни нарушения, при атеросклероза на мозъчните съдове и след травми на главата. Използва се за възстановяване след исхемичен инсулт. Друго показание за назначаването му са морска и височинна болест.

Цинаризин. Какво лекува? Мнения, цена, форум. Аналози и заместители

Други лекарства

Върху микроциркулацията и като цяло оросяването на мозъка отлично влияят лекарства като Трентал, Сермион, Нерголин, Ксантинол Никотианат.

 • Препаратът Трентал съдържа пентоксифилин, който действа не на мозъчните съдове, а на гъстотата на кръвта. Кръвта става по-течна и тече по-лесно. Лекарството предпазва от слепване на еритроцити и тромбоцити. По този способ то увеличава оросяването на най-тесните съдове капилярите, където и да са локализирани те. Работи изключително в зони на хронифицирала исхемия и разстроено кръвообращение. Хората често питат кое е по-добро: Агапурин или Трентал? Вижте публикацията ни по тази тема.

Сред най-добрите ноотропи са акатинол мемантин (Мемантин), Луцетам, Фезам.

 • Сред съчетанията се откроява ноотропът Фезам, в който се комбинират пирацетам с цинаризин. Подобрява метаболизма и оросяването на мозъка. Има изразено съдоразширяващо въздействие и антихипоксичен ефект.

Комбинираният Фезан се предпочита при недостатъчност на мозъчното кръвообращение, при интоксикация и патологии на ЦНС. Отличен е при мозъчни травми, астеничен синдром и за кинетози (морска и височинна болест).

Сироп за оросяване на мозъка

 • Цитизин сироп е отличен препарат за съдове, ако съдим по отзивите. Води се в групата на ноотропите, на основата на цитиколин. Насочен е към възстановяване на увредените клетъчни мембрани. Потиска излишното образуване на свободни радикали, предотвратява гибелта на клетъчни структури.

Формата натрий цитиколин присъства в клетките и обезпечава работата им. Лекарството Цитизин я подава във вид, в който бързо се усвоява. Течната форма – сироп, оптимизира усвояването. Цитизин съществува и на таблетки. Още ТУК: Мнения за Цитизин и странични ефекти. Как се ползва на сироп (50) и на таблетки (250 мг) за оросяване на мозъка, за по-добра памет и за отказване на цигарите.

 • Витамини за мозъка – витаминните сиропи подават нужните за мозъка елементи. Дефицитът на такива вещества в организма създава определени проблеми, отразява се върху ендокринната и нервната с-ма, за които отговаря мозъкът. Някои учени са на мнение, че естествената продължителност на човешкия живот е 150 години, но не я достигаме заради възникващия дефицит на витамини.

Пример за витаминен сироп за мозъка е Леатон Мултитоник. Повлиява умствената, нервната, имунната и др. сфери.

Интересна формула притежава сироп Брейн Бустер. Съдържа природни компоненти – съчетание от растителни екстракти, витамини, минерали в колоиден разтвор. Тази форма подобрява усвояването до 98%.

 • Гинко билоба в течна форма е Гинко-В – сироп за избистряне на ума и за повлияване на паметта.

Сиропите се усвояват много бързо и по-пълноценно.

Мнение №2: Моите билки за оросяване на мозъка и лекарства

pavel-geshev-yambol-orosyavane-na-mozaka

Павел Гешев от Ямбол

Имам слабо оросяване на крайниците, изтръпване на пръстите, студена кожа, често мръзна. Препоръчаха ми да взема нещо за кръвообращение. Моят лекар предположи, че същият проблем съществува и с мозъка, само че все още не го усещам. Възрастта ми позволи да не се хвърлям на лекарствата, а да взема растителни неща. Един месец бях на тинктура от гинко билоба. Пих и 100% чист сок – едновременно за крайници и за мозък. После сменихме с гинко билоба, но заедно със селен и витамините В5 и В7. Пробвах Гинко билоба с омега 3, което не е лекарство, а добавка, както и Ментат по аюрведа и Бакопа за мозъчна дейност. А, за малко да забравя – също и Витамикс с женшен и цинк.

Добавките поотделно не бяха скъпи, но заедно излязоха бая сума. Реших повече да не се разпилявам, а да избера едно нещо, което работи и може да се пие дълго. Спрях се на Демир бозан – нито хапчета, нито сироп, а просто билки на чай. Започнах го по препоръка на позната. Доволен съм, защото получих желания ефект. Що се отнася до цената – с 43 лева изкарвам 3 месеца. Пада се 14 на месец, което е най-евтината профилактика, която съм правил.

Павел Гешев от Ямбол

Как се ползва магнезий?

Магнезий е 4-ят най-разпространен минерал в човешкото тяло. Той се съхранява в костите, мускулите и меките тъкани. Явява се основополагащ за здравето ни – той е необходим на всяка клетка и за функциите на стотици ензими. Чрез тях участва от синтеза на генетичен материал през енергийния метаболизъм до биохимичните клетъчни процеси. Критичен е за физиологията на всеки орган.

За нещастие в последните десетилетия се отбелязва ниско ниво на магнезий в плазмата заради лошото хранене на съвременния човек. А ние вземаме този минерал от храните. Самите храни – например плодовете, вече растат с редуцирано количество полезни минерали.

За последните 60 години съдържанието на магнезий в плодовете е паднало с 30%.

Накратко – страдаме от дефицит на магнезий и трябва да го приемаме като добавка. Иначе с времето се включват хипертония, съдови заболявания, метаболитни, остеопороза. Появяват се проблеми с мозъка, мигрена.

Приемането на магнезий увеличава създаването на нервни стволови клетки, генерира нови неврони, адаптира мозъка, дава му умствена гъвкавост и регулира настроението. Още ефекти виждаме върху съня (способността за дълбока почивка) и върху консолидацията на паметта.

 • Как се приема магнезий? Освен от храната, той се подава и като биодобавки. Ежедневното потребление за жените е 320 мг, за мъжете е 420 мг. Има лимит за приемането на допълнителен магнезий от 350 мг на ден. Над това ниво се рискуват странични ефекти, главно върху чревния тракт.

Добавки с магнезий на капсули предоставят от 200 до 500 мг от минерала – чист или в съчетание с витамини. Подходящи за мозъка добавки правят Абофарма, Допелхерц, Валмарк, Екофарм и др. Известен продукт е Магне 6, който се изписва при промени в емоционална сфера и тревожност, при стресови ситуации и трайна умора + разстройства на съня.

Още информация и източници на английски: Как мога да увелича оросяването на мозъка по естествен път? * Какви са симптомите за недостатъчно оросяване на мозъка? * Кои витамини са добри за мозъчната циркулация?

Как се прави компрес за оросяване на мозъка

Познаваме компресите като средство за успокояване на болки и мигрена. Но как работят те? Просто казано:

Компресите разширяват съдовете в мозъка, облекчават протичането на кръв през тях, осигуряват повече кислород за мозъчните клетки и така подпомагат компенсирането на негативните процеси.

Де факто те облекчават мозъчното кръвообращение и оросяват мозъка. Ето няколко действени рецепти.

Лечебен температурен контраст

Редуването на студени и горещи компреси е достъпен начин за осигуряването на бърз прилив на кръв. Мозъкът се оросява буквално за секунди. На това се дължи бързият ефект на този тип компреси. Ако имате главоболие като индикатор, веднага ще усетите облекчение – тоест как работи компресът. Подобно редуване на топлина и студ е полезно при пренапрежение, стрес, мигрена или просто главоболие.

 • В качеството на студен компрес използвайте торбичка с кубчета лед. В идеалния случай налагаме три торбички – на челото и по една на слепоочията. При липса на лед вършат работа замразени зеленчуци или салфетка, потопена в ледена вода. Само че салфетката бързо се затопля и иска по-честа смяна.
 • В качеството на горещ компрес използвайте грейка или пластмасова бутилка с вряла вода. Положете зад тила. Топлината разширява съдовете, премахва напрежението и разпуска мускулите. Това позволява свежи порции кръв, богати на кислород, да постъпят в мозъка. При липса на грейка или бутилка, натопете кърпа в гореща вода.

Още по-ефективно работи контрактът. Приложете горещ компрес зад тила и студен на челото и на слепоочията.

Следващият подход е редуване на студени и горещи компреси. Прилагането им поред за време от 1 – 2 минути намалява пристъпи от главоболие заради разширяване на съдовете и по-добро хранене на мозъка.

Компрес със сол

Привържениците на народните средства настоятелно препоръчват солни компреси срещу главоболие, грип, настинка, за премахване на токсични въздействия и отравяне. Всички тези ефекти се осигуряват чрез въздействие върху церебрални съдове и кръвта, протичаща през тях.

Солен компрес се прави с 8-процентов разтвор. Това значи че на 1 чаша вода се слага супена, но непълна, лъжица сол. След като се разтвори добре, потапяме естествена тъкан – марля, лен, памук. Не използвайте нови тъкани, нека да са прани многократно, за да са меки. Марлята може да се нагъне на 4 слоя, а лена и памука – на 8.

Солният компрес трябва леко да се оцеди, за да бъде влажен, но да не капи вода от него. Главата се превързва, като тъканта минава през челото и зад тила. Желателно е да стои няколко часа. В никакъв случай не слагайте найлон, нито допълнителен шал. Компресът трябва да диша.

Внимание! Соленият компрес се препоръчва при повишено налягане. Той разширява съдовете и налягането в тях спада. Но не трябва да се използва при атеросклероза.

Още няколко варианта за компрес:

 • Компрес от зеле  – листата от бялото зеле се слагат на главата като компрес. Друг вариант е зелето да се изцеди и със сока да се намаже слепоочието. Аналогично се използва лист от репей. Тези компреси действат незабавно при главоболие, но придават и дългосрочен ефект върху кръвообращението и състоянието на мозъчните съдове;
 • Компрес с канела – абсолютно безопасен компрес, който се приготвя с 1 ч.л. мляна подправка, сварена в чашка вода. Оставете да се запари 7-9 минути и след това натопете в ароматната настойка една  салфетка или неголяма кърпа. Положете на челото и слепоочията;
 • Компрес с ябълков оцет – той премахва главоболие и спазми от съдовете. Приготвя се бързо в чист вид или с добавяне на зехтин – равни количества;
 • Картофи с мляко – разбийте в блендер 50 мл мляко и два настъргани картофа, да станат на каша. След четвърт час леко изцедете и завийте в кърпа. Положете като компрес;
 • Компрес с лук – смиламе една глава в блендера и я завиваме в салфетка. Докато картофите се слагат на челото, то лукът е подходящ за тила. Продължителност 15 минути. Не слагайте на голо, защото лукът гори кожата.

Вижте и ТОВА:

Исхемичен мозъчен инсулт. Критични дни и справяне с билки и упражнения

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 4.3]

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Кои лекарства за оросяване на мозъка са ок? Ефикасни хапчета, сироп и билки

 1. Някой ноже ли да ми препоръча препарат за оросяване на горните крайници.Получих Зудек след счупване на ръката.Препоръчват съдоразширяваши със антиспастичен ефект .Някой снае ли подобен препарат

 2. Най доброто и достъпно още лекарство е сермион действа сравнително бързо между две седмици и месец, после може да се намали приема ми до поддържаща терапия

 3. За мен ефикасни хапчета при съдово-мозъчна са Сермион и Билобил Форте. На свекърва ми й върнаха желанието да диша, да става! Много се впечатлих как мозъкът ни изкарва и вкарва в играта. Всичко е от него.

 4. Искам да запитам, кой лекарство за оросяване на мозъка е по-добро – хапчета или сироп? Кой действа по-бързо? Пия Цефавора, да продължа ли?

 5. Еми глупости, компрес на мозъка! Трябва да ти е отворен, за да му правиш компреси. Правим компрес на главата, но мозъкът малко може да се засегне, защото е зад дебела кост. По-добре билки, хомеопатия, отколкото такива глупости!

  • Тези компреси могат да се използват за подобряване на кръвообращението в мозъка и за намаляване на възпалението. Те могат да бъдат особено полезни за хора с главоболие, мигрена, стрес или тревожност. Да, правилно сте забелязала, че те не се поставят директно върху мозъка, а върху главата. Ето още няколко идеи:
   Компрес с мента: Ментата има охлаждащи и противовъзпалителни свойства. За да направите компрес с мента, добавете няколко капки етерично масло от мента към чаша топла вода. Накиснете кърпа в разтвора и я поставете върху челото си за 10-15 минути.
   Компрес с розмарин: Розмаринът подобрява кръвообращението и стимулира мозъчната функция. За да направите компрес с розмарин, добавете няколко капки етерично масло от розмарин към чаша топла вода. Накиснете кърпа в разтвора и я поставете върху челото си за 10-15 минути.
   Компрес с лавандула: Лавандулата има успокояващи и отпускащи свойства. За да направите компрес с лавандула, добавете няколко капки етерично масло от лавандула към чаша топла вода. Накиснете кърпа в разтвора и я поставете върху челото си за 10-15 минути.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *