Цинаризин. Какво лекува? Мнения, цена, форум. Аналози и заместители

За какво се използва Цинаризин, какво лекува? Мнения и коментари. Цена и аналози: Флунаризин, Дименхидринат, Бетасерк, Вестибо, Кавинтон, Атаракс и Пирацетам

Цинаризин е ноотропно лекарство, изписвано при влошаване на кръвната циркулация в мозъка. То укрепва паметта и вниманието. Подхожда при атеросклероза на мозъчните съдове и деменция. Помага при вегетативна симптоматика като шум в ушите и световъртеж.

За какво се използва Цинаризин Инбиотех?

Лекарства с активна съставка цинаризин и дори под същото име се произвеждат от пет фармацевтични компании – Софарма, Инбиотех, Актавис, Биомеда и АБР.

Те носят едно и също име – Цинаризин, и имат идентичен състав. Единичната таблетка поднася 25 мг от лечебното вещество.

Без разлика са дори допълнителните съставки. Единственото отличие е в цената – тя варира от 0.76 лв (Биомеда) до 1.46 лв (ABR). При всички опаковките са по 50 бройки.

Следователно лекарството Цинаризин действа еднакво, независимо от коя фармацевтична компания е произведено. Без да са информирани за това, пациентите се питат за неща като:

Какво лекува Цинаризин Актавис и как?

Отговорът е, че Цинаризин Актавис лекува същото, каквото лекува Цинаризин Инбиотех и другите. Това са лекарствени средства, които оказват въздействие върху мозъка – подобряват неговото захранване и функции. В психиатрията ноотропите се използват при разстройства на паметта и при органични увреждания на мозъка.

insult-cinarizin-02

Цинаризин се изписва при вертиго

Ноотропите са две групи с различен механизъм на действие. Цинаризин е сред тези, които блокират калциевите канали и редуцират навлизането в клетките на калциеви йони. Ефектът от това е разширяване на кръвоносните съдове в главата. Получава се така, че кръвта започва да минава свободно, съдовете се отпускат (против спазми) и мозъкът, вътрешното ухо и всички тъкани се захранват по-добре.

Конкретно лечебно въздействие от Цинаризин

 1. Разширява кръвоносните съдове, без да причинява спад в налягането в тях;
 2. Подобрява кръвоснабдяването на мозъка и периферните органи;
 3. Проявява умерена антихистаминна активност;
 4. Потиска чувствителността на вестибуларния апарат (координация и равновесие);
 5. Намалява гъстотата на кръвта;
 6. Повишава еластичността на клетъчните обвивки на еритроцитите, с което облекчава минаването им по малките капиляри.
 • За какво се назначава Цинаризин: за профилактика и лечение след исхемичен инсулт, Мениер, вазоспастични състояния, травми на глава и ЦНС,  атеросклероза на мозъчни съдове, патологии с тромбообразуване, морска и височинна болест. Цинаризин помага при всички случаи на нарушено кръвообращение и подхранване на органите.
 • Кога започва да действа Цинаризин: той се усвоява и постъпва в кръвта за 1 до 3 часа от изпиване на таблетката. Извежда се с изпражненията на 70-75% и с урината на 25-30%.
 • Дозировка на Цинаризин: според диагнозата и общото състояние на пациента.

24-часови дози над 12 г:

 • При изменение на мозъчната циркулация на кръв: 3 Х 25 – 50 мг;
 • При изменена работа на вестибуларния апарат: 3 Х 25 мг;
 • За профилактика на морска и височинна болест преди отпътуване: два пъти по 25 мг през 6 часа;
 • При изменена циркулация на периферната кръв: 3 Х 50 – 75 мг.
Цинаризин за памет

Лекарството е с висока ефикасност при пациенти с латентна недостатъчност на мозъчния кръвоток. Затова често се назначава за подобряване на паметта. Предпочитано средство за старческата възраст.

Показания за изписването му в третата възраст е атеросклеротични изменения на съдовете, нарушения на паметта и амнезия. Като резултат от приема се повишава работоспособността и мозъчната активност, нормализира се сънят, преминават тревожните състояния.

За шум в ушите

Шум, звън и други странични звуци в ушите, гадене и завиване на свят – при тези симптоми Цинаризин помага. Съзнанието се изяснява. Но не във всички случаи. Когато шум в ушите възниква на фона на високо кръвно, подходът е друг.

Ноотропите като Цинаризин се изписват при проблеми с кръвообращението след получена травма, съчетана от високо кр. и атеросклеротични изменения. Визираните състояния се съпътстват от шум в ушите.

Блокерите на калциеви канали укрепват съдовите стени, подобряват тяхната еластичност и гъвкавост. Главоболието минава, както и шуменето в ушите. Лекарства като Цинаризин, Актовегин, Пирацетам, Церебролизин и Дилтиазем усилват микроциркулацията в мозъка, премахват хипоксията и са отлична профилактика против тромби.

Как излекувах световъртежа. Нови лекарства за световъртеж и билки

При световъртеж (вертиго, виене на свят)

Научно казано вертиго е крайно дискомфортен симптом, който рядко възниква изолирано. Обичайно завиването на свят е съпроводено с болезненост в главата, втрисане, изменения на сърцебиенето – в посока учестяване или разреждане, шум в ушите, хладно потене, помръкване на съзнанието и други негативни прояви. Точната симптоматика зависи от причината, но тя характеризира ред сериозни заболявания.

Използването на блокер на бавните калциеви канали намалява тонус на органите – по-точно на гладката им мускулатура, както и на всички видове кр. съдове. Супер ефективно влияе върху съдовата мрежа в мозъка – разширява я, без да сваля кръвното съществено.

Цинаризин се назначава при цереброваскуларни нарушения, недостатъчност на мозъчното и периферното кръвообращението, мигрена, енцефалопатии, състояния след инсулт и инфаркт, диабетна ангиопатия и др. Неутрализира завиването на свят при курсово лечение 1 – 3 месеца.

Странични ефекти и противопоказания

Минуси на Цинаризин са неговите негативни ефекти. Той е способен да причини кожен обрив от алергичен характер, болки в корема, диария, сухота в устата, треперене на крайниците, изпотяване, слабост и депресия. Като правило, препаратът се понася добре.

 • Други негативи: сънливост, летаргия, гадене, отпуснатост на мускулатурата, напълняване.
 • Противопоказания за използването му са еритематоза, състояния след зачеване, кърмене и възраст до 12 г.
 • Цинаризин не се съчетава с алкохол и антидепресанти, защото взаимно усилват ефекта си.

Аналози и заместители

Множество медикаменти се назначават при световъртеж и вегетативна дистония, но Цинаризин е сред основните при нарушено кръвоснабдяване на мозъка. Негови заместители се използват, когато

 • пациентите покажат алергична реакция срещу медикамента;
 • когато е нужно инжектиране (Цинаризин е само на таблетки);
 • при нуждата от продължителен прием на лекарство за кръвоснабдяване на мозъка.
 • Днес основни заместители на Цинаризин са Кавинтон, Винпоцетин, Пирацетам и др.

Трябва да подчертаем, че не винаги заместителите са по-добри от Цинаризин. Те имат различни активни вещества и действието им не е абсолютно еднакво.

Цинаризин и Дименхидринат

Утвърдено съчетание е на цинаризин с друго лекарство – дименхидринат. Второто е антихистамин и в съчетание с цинаризин дава по-висока ефикасност срещу вертиго и гадене. Тази комбинация с фиксирана дозировка се продава под друго име – Арлеверт.

Има едно съществено отличие между Цинаризин и Арлеверт – това е цената. Докато чистият цинаризин е изключително евтин (под 2 лв за 50 таблетки), то Арлеверт струва 36 лв за 48 таблетки (производство на Ewopharma).

Цинаризин и/или Бетасерк?

При лечението на световъртеж основно лекарство е бетахистин, който стои в основата на медикаменти като Бетасерк, Алвобехист, Вестибо, Вертимед и др. Мнозина специалисти предпочитат бетахистин пред цинаризин, защото има по-малко негативи.

Цинаризин може да провокира сънливо съст. Усилва двигателните нарушения (които са типични за възрастните хора, основни ползватели на Цинаризин). С малко, но все пак снижава кръвното налягане.

На второ място бетахистин се понася по-добре и по-бързо дава терапевтичен ефект.

Ако Цинаризин е предпочитан, то е заради ниската му цена. Но има и по-евтини генерици на Бетасерк като Вестибо.

А може ли Бетасерк и Цинаризин едновременно?

Двете лекарства не се използват заедно, защото няма да сработят. Бетахистин се противопоставя на хистаминовите рецептори, а Цинаризин има антихистаминов ефект.

Излекувах се от шум в ушите с бабини рецепти, капки и билки

Цинаризин или Кавинтон?

Кавинтон се справя по-добре в лечението на остри състояния от типа на травми, инсулт, преходно нарушение на мозъчното кръвообращение. За разлика от Цинаризин, Кавинтон се произвежда и в инжекционна форма. Това го прави по-добрият избор за пациенти в тежко състояние. Таблетките не могат да бъдат приемани от хора в безсънание.

За лечение на остри състояния също се предпочита Кавинтон. Цинаризин е по-изгоден като цена. И двете лекарства са еднакво ефективни при продължителен прием.

А може ли Цинаризин и Кавинтон заедно? Комбинирането им е възможно при дълго курсово лечение. Двете лекарства усилват действието си взаимно, с което по-бързо постигат подобрение на нервната с-ма. Обаче същото важи и за страничните реакции – рискът от тях също нараства. Все пак такива не се проявяват при всички пациенти, а съчетанието на Кавинтон и Цинаризин може значително да подобри състоянието на мозъка.

Цинаризин или Флунаризин?

Тези лекарства са от една и съща група – блокират калциевите канали и съответно постъпването на калциеви йони. Те имат различно действащо в-во, но ефектът от тях е еднакъв. Използват се при исхемични процеси в мозъка, регулират съдовия тонус и мозъчния кръвоток. Имат защитно противоисхемично действие. Изборът им се прави от специалист спрямо страничните ефекти и как те се отнасят към конкретния пациент.

Цинаризин или Атаракс?

Атаракс е психолептик, използват при проблеми със съня. Той отпуска мускулатурата, разширява бронхите, противостои на повръщане. Атаракс не се явява заместител на Цинаризин, той е съвсем различно лекарство и се назначава при тревожни състояния. Не лекува шум в ушите.

Още информация и източници на английски: За какво се използва Цинаризин и какво лекува? * Какви странични ефекти има? * Може ли световъртежът да бъде излекуван завинаги?

Цинаризин или Пирацетам?

Много пациенти погрешно считат, че пирацетам и цинаризин по същността си са еднакви, защото се назначават при едни и същи заболявания. Но те не могат да се разглеждат като аналози и имат различни области на използване.

 • Пирацетам се изписва при неадекватно поведение и разстройства на мисловната дейност в старческа възраст, при дълго пиене, определен вид анемия, кома и дислексия.
 • Цинаризин е предпочитан при разстройства на периферното кръвообращението, вестибуларни нарушения, проблеми с пътувания и мигрена.

В случаи на хронични разстройства на кръвния поток в мозъка потенциално може да се приложат и двете лекарства, дори да се назначат заедно. А когато трябва да се избере, се отчитат следните фактори:

 1. Индивидуална възприемчивост на пациента към лекарствата (което се установява с опита, взависимост от реакцията);
 2. Наличие на противопоказания (например Цинаризин не се назначава при паркинсон, който не рядко присъства при възрастните пациенти);
 3. Особености на психическото състояние на болния. При изразена възбудимост и тревога, нарушения на съня оптимален вариант е Цинаризин. При апатия, вялост и сънливост – Пирацетам.

  insult-cinarizin-01

  Признаци на остро нарушаване на кръвообращението в мозъка

Може ли Цинаризин и Пирацетам заедно?

Двете лекарства показват добра съвместимост и често се приемат заедно. Те действат в различни направления и могат да бъдат удачно съчетани, за да се покрие пълния необходим лечебен ефект.

Показания за едновременно изписване на Цинаризин и Пирацетам са

 1. Хронично лош кръвен поток през мозъка, забавено мислене, разстройство на паметта, световъртеж, главоболие;
 2. Остатъчни явления след инсулт и черепни травми, имащи аналогичните симптоми;
 3. Устойчива вегетативно-съдова дистония – разстройство на нервната регулация на съдовия тонус и работата на сърцето.

Как се приемат заедно? Обикновено не е необходима корекция на дозата. Все пак тя зависи от възрастта на пациента, неговото състояние и други заболявания.

И двете лекарства могат да се пият на таблетки. Пирацетам се назначава в средна доза 800 – 1600 мг, Цинаризин по 25 мг.

Има опция Пирацетам да се приема инжекционно или капково + Цинаризин на таблетки. Курсовата терапия е 1 – 3 месеца. Повече от това не бива, за да не се изтощят мозъчните клетки. Задължително се прави прекъсване от 4 – 6 месеца.

При превъзбуда на пациента след приемане на Пирацетам, това лекарство се измества в първата половина на деня. При приема на Цинаризин обратното – по-често се показва сънливост. Той е подходящ за вечерните часове.

С Цинаризин внимавайте при шофиране и други ситуации, които изискват висока концентрация.

Лекарствата не се приемат в остър период след инсулт и черепна травма, при двигателни нарушения като Паркисон и хорея на Хънтингтън.

Вижте и ТОВА:

Арлеверт, Цинаризин или Бетасерк? Мнения, спиране, заместители

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.8]

Enjoyed this post? Share it!

 

9 коментара по “Цинаризин. Какво лекува? Мнения, цена, форум. Аналози и заместители

 1. Аз имам опит с Цинаризин за световъртеж и вегетативна дистония плюс Пирацетам за концентрация и за паметта. Заедно ми подействаха добре, доволна съм.

 2. На 50 ме започна моментно завиване на свят и рязко спадане и скачане на кръвното. Дадоха Кавинтон и почти веднага се спря. Първо се стабилизира кръвното. След време смених с Цинаризин, защото е на по-добра цена. Задържахме ефекта.

 3. Възможно ли е от продължителният прием на Цинаризин (2 пъти дневно по 1т.)да има неспокоен сън,бълнуване,чак падане от леглото от кошмари.Спряхме го и майка ми се успокои.Сега давам Цитизин и е добре!

  • Наистина е възможно някои хора да изпитат определени странични ефекти от дългосрочен прием на Цинаризин. Неспокоен сън, делириум и ярки кошмари са известни странични ефекти, свързани с употребата на препарата. Тези нежелани реакции е по-вероятно да се появят, когато лекарството се приема в по-високи дози или за продължителен период от време. Важно е да се подчертае, че реакцията на всеки човек към лекарствата може да варира и докато някои могат да понасят добре цинаризин, други могат да изпитат неблагоприятни ефекти. След като майка ви е имала тези неприятни нежелани реакции, е било правилно решение да спрете лекарството. Като алтернатива споменахте, че сега й давате цитизин и тя се справя добре с него. Ако майка ви продължава да се справя добре с цитизин, без да изпитва никакви неблагоприятни ефекти, това може да е подходящ вариант за нея. Но все пак е добре да се консултирате и с лекар, защото никой не е застрахован от странични ефекти.

 4. Направих един курс цинаризин след прекалено дълга терапия с трентал – отдавна пия съдоразширяващи. Даде ефект, но не веднага. Януари в студовете не ми замръзваха ръцете, значи действа.

 5. Когато някое лекарство е евтино, винаги ще се наплюе от големите акули, които си пробутват скъпите лекарства. Цинаризин струва стотинки и си работи прекрасно!

 6. Моля да ми кажете дали трябва да се консултирам с личния си лекар за цинаразина, защото след пълна кръвна картинасе оказа че тябва да намаля мазнините в храната поради смущения в черния дроб както и сладкото, иначе световъртежът се появява пак дали ще трябва да купя цинаразина??? Моля за вашето мнение цза мен е важно

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *