Мнения за Цитизин, странични ефекти

Колко време се пие Цитизин? Мнения за Цитизин сироп. Странични ефекти. Сомазина, Цитиколин. Хапчета за отказване на цигарите. Табекс или Никорет? Цитибак

Нека започнем с това, за което непрекъснато ни питат. Откъде да купим Цитизин сироп и таблетки на най-хубавата цена. По-долу ще продължим с мненията и описанията на лековете, хапчетата за оросяване на мозъка и за отказване на цигарите.

Цитизин на най-добра цена
Цитизин сироп, 50 мл Цитизин 250, таблетки
Цитизин сироп, 50 мл Цитизин 250, таблетки
Виж цена Виж цена

Цитизин е препарат за мозъчното кръвообращение. Той съдържа синтетичен аналог на съединението цитиколин, което естествено присъства в тялото и изпълнява важни функции. Използва се при съдови и невродегенеративни заболявания, както и за подкрепа на мозъчната функционалност.

Форми на цитиколин
Лекарствена форма Примерни наименования
Капсула Когнисел, Цитиколин, Мементо, Ситиоптик, Цитибак
Таблетка Цитизин, ЦитоДеОкс, Табекс
Солуцио (сироп, саше) Цитизин, Сомазина, Неуротидин
Инжекционен разтвор Сомазина

Мнения за Цитизин от БГ Мама и др.

Във форумите Цитизин се коментира заради способността му да отказва от цигарите. Тази функция на таблетките най-силно вълнува потребителите.

Качествата му се признават от близки на пациенти с Алцхаймер. Макар и само добавка, Цитизин е показал видими успехи при възстановяване от инсулт. Взимат го с добър резултат при шум в ушите.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Цитизин и непременно оставете и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Имахте ли странични ефекти? За какво го ползвахте? Отказахте ли цигарите? Пишете! Нека да бъдем полезни!

Какво представлява Цитизин?

Цитизин е регистриран като хранителна добавка, макар че неговият активен агент – цитиколин, е доказано лекарство след исхемичен инсулт и при когнитивни нарушения. Ефективността му е изследвана клинично и съществува солидна доказателствена база.

Цитизин Демир Бозан 02

Белези на когнитивни нарушения (симптоми)

 • За оросяване на мозъка. Медицински източници описват възстановяване на мозъка след хронична исхемия с помощта на цитиколин. Особено адекватен е при съпътстващи когнитивни нарушения. Тази функция е скромно описано в листовката на Цитизин, въпреки че той отговаря на лечебните изисквания и като дозировка;
 • За памет и при подготовка за изпити. Цитизин активизира работата на мозъка в изпълняване на основните му функции – памет и мислене. С него мозъкът съобразява по-бързо и мисли ясно. Този ефект се използва от студентите, когато се налага да напрегнат ума си в максимална степен за кратко време;
 • За концентрация. Добре снабденият с кислород мозък работи ефективно. Концентрацията и вниманието са маркери за това. И обратно – Цитизин подпомага намалена мозъчна функция например при деменция, Алцхаймер и невродегенеративни заболявания;
 • За очи и по-добро зрение. Клиничните изследвания доказват невропротективно действие на цитиколин при остро нарушаване на кръвообращението. Този процес на въздействие подкрепя не само мозъка, но и очите;
 • За отказване на цигарите. Цитиколин въздейства на висшата психическа функция, което се оказва средство против зависимости. Доказано е, че Цитизин и други препарати с цитиколин подпомагат отказването от химически пристрастия като никотин, алкохол и опиати. Доказано подобрява вниманието и концентрацията на пациентите, както и ориентацията им във времето и пространството.
Колко време се пие Цитизин?

Производителят не отбелязва такава информация в листовката. По международни данни, цитиколин се приема продължително време над 3 месеца. Срокът зависи от конкретната цел и доколко е увреден мозъкът.

Странични ефекти от Цитизин

Препаратът няма странични ефекти, ако се съди по листовката.

Във фармацевтичните справочници са описани следните негативи от цитиколин:

 • Нервна система: безсъница, главоболие, световъртеж, възбуда, тремор, изтръпване;
 • Храносмилателна система: гадене, намален апетит, изменена активност на чернодробните ензими;
 • Алергичен отпор: обрив, сърбежи, шок;
 • Други (редки): висока температура, кратко хипотензивно действие, стимулиране на парасимпатиковата НС.
Мнение №1: Моето оросяване на мозъка с Цитизин и билки

citizin-sirop-yosif-damyanov

Преди около година мои приятели забелязаха, че забравям не само дребни неща, но и някои важни работи, които никой не би забравил. Настоятелно ми препоръчаха да се прегледам.

Отдъхнах си, когато казаха, че няма органични изменения на мозъка. Реши се да го подкрепя с Цитизин и билки за пречистване и оросяване Демир бозан.

Започнах лечението на 1.06. Цитизин 2 пъти по 1 таблетка, Демир бозан 3 пъти по 1 чаша. И двете лекарства ми понесоха добре, не получих странични реакции. На 1.08. помолих същите приятели да дадат мнение за състоянието ми. Те бяха категорични, че отново съм същия човек. За два месеца преодолях пропадането на памет само чрез засилено оросяване на мозъка.

Йосиф Дамянов от Стара Загора

Цитизин сироп, защо, как и откъде?

citizin-sirop-300

Течната форма на Цитизин е с концентрация от 100 мг на всеки милилитър. Производителят препоръчва доза от 5 мл за ден или 500 мг цитиколин. Шишенцето съдържа 50 мл и покрива потреблението за 10 дни.

Цитиколин сироп е показан за памет, концентрация, внимание и познавателни способности. Взема се без рецепта по преценка на самия пациент. Продуктът е ориентиран към потребители, които не обичат или се затрудняват да преглъщат таблетки.

Цитизин 250, таблетки. Действие

citizin-tabl-300

Таблетната форма на Цитизин е с концентрация от 250 мг на таблетка. Производителят препоръчва дневен прием от 1 таблетка (250 мг) или 2 таблетки (500 мг). Кутията съдържа 30 броя, които покриват 15 или 30 дни потребление според избрания режим на дозиране.

Цитиколин таблетки се приемат при същите показания като сиропа – за памет, внимание и засилване на умствените способности за съобразяване, анализ и обучение. Вземат се без таблетки по лична преценка на потребителя.

Хапчета за отказване на цигарите

Като хапче против тютюнопушене и против други химически зависимости като алкохол и наркотици, Цитизин работи на ниво мозък. Той оказва въздействие по три начина.

 1. Въздейства на мозъка по подобие на никотина, поради което намалява дискомфорта при отказване на цигарите;
 2. Увеличава концентрацията върху отказването и повишава мотизираността за прекъсване на зависимостта;
 3. Оросява мозъка с кръв, подава още кислород и компенсира последствията от пушенето.

За дългогодишни пушачи във всички случаи са показани препарати за мозъчно оросяване и възстановяване на мозъчните клетки. Според международни изследвания, никотинът затормозява умствените процеси и намалява умствените способности.

По същия начин действа цитиколин и при наркозависими и алкохолици. Препаратът се дава на тези болни по време на терапия за отказване, за да намали синдрома на отмяната и да подобри тяхната осъзнатост.

Заместители, аналози и съчетания

Цитиколин се произвежда от няколко компании и на нашия пазар има достатъчно разнообразие като произход и лекарствени форми. В таблицата горе се виждат различните начини, по които се приема цитиколин. Най-разнообразни като описание са течните препарати. Те се означават като солуцио, сироп и перорален разтвор във флакон и в еднократно саше.

Всички препарати от таблицата са предназначени за оросяване на мозъка на болни с диагнози като инсулт, деменция и др. Единствено таблетките Табекс са предназначени за отказване на цигарите.

Каква е разликата?

 • Като лекарство за мозъка цитиколин се приема в доза 250 – 500 мг за ден. Затова и концентрациите на лекарства като Цитизин, Цитибак, Мименто, Сомазина и са разчетени в дози по 250 мг или 500 мг.
 • Табекс е в доза 1.5 мг. Под това наименование той се взема единствено като заместител на никотина и в помощ за отказване на цигарите. Отделните таблетки са слаби, но се вземат през 2 часа, за да осигуряват непрекъснато въздействие върху организма.

  Цитизин Демир Бозан 01

  Разлика между Табекс и Цитизин

Цитизин или Сомазина?

Сомазина е испански препарат с цитиколин, абсолютен аналог на Цитизин. Разликата е, че испанският производител е наблегнал на течните форми. Другата разлика е, че Сомазина предоставя високодозови единици – 1000 мг в еднократно саше.

 • Сомазина на таблетки, саше или сироп? Всички видове Сомазина са течни – за пиене и за инжектиране. Описват ги като перорален разтвор и солуцио, същността е еднаква. Опаковките са флакони по 50 мл и еднократно саше;
 • За какво се ползва и колко дълго се пие? Цитиколин от Сомазина е адресиран към пациенти с мозъчен оток. Високодозовите разтвори въздействат върху мозъчните неврони, подобряват функционирането на клетките в посока разнасяне на мозъчен оток;
 • Мнения, цена. От отзивите във форумите се разбира, че Сомазина се изписва след инсулт, при Алцхаймер и други сериозни диагнози. Въпреки че е високодозова, тя се пие продължително като Цитизин – над 2 – 3 месеца. Едно саше от 1000 мг струва около 5 лв.
Табекс или Никорет?

Никорет и Никотинел са препарати с медицински никотин. Заедно с Табекс, това са вариантите за химически заместители на никотина. Никотиновите дъвки са първите измислени аналози. Заедно с Табекс досега са най-известните средства за спиране на пушенето.

 • Вреден ли е Табекс? Схема на прием. Табекс не е вреден, обратно – той енергизира мозъка и го възстановява. За отказ от пушене се приема по 25-дневна схема с намаляваща дозировка. Първите три дни се пият 6 хапчета. По-нататък броят се редуцира, докато се стигне до 1 таблетка;
 • Цена, кога започва да действа? Една опаковка Табекс струва от 30 лв (аптеки Гален) до 45 лв. Кутията съдържа 100 бройки, които напълно покриват схемата за 25 дни – един базов курс за отказване.
Цитиколин

Цитиколин е името на активния агент в Цитизин, Табекс, Сомазина. Много компании използват оригиналното му име за своите добавки. Така в аптеките се намират много продукти под името „Цитиколин“.

 • Лекарства, съдържащи цитиколин. Продуктите с това име са добавки и се вземат безрецептурно. Обикновено дозировката е от 250 мг. Продуктите се различават по количество във флакон и цена. Сред производителите на Цитиколин са Др. Волке, Островит, Джароу Формулас;
 • Когнизин Цитиколин на Суонсън се отличава от другите добавки по високата доза. В него са вложени 1000 мг (двойно и четворно на други продукти), което се равнява на 1 г. С тази си концентрация продуктът влиза в друг ценови клас – 60 капсули за 1 месец струват 178 лв.
Цитибак

На капсули и ампули за пиене, Цитибак е ориентиран към потребители, които забравят на стресова основа. Продуктът подкрепя мисленето и помненето, заедно с това успокоява и потушава емоционалната възбуда.

Цитибак предоставя допълнителните ефекти за ЦНС чрез комплексна формула. Освен цитиколин, в него има цинк, селен и аюрведична билка – тоник за мозъка.

Мнение №2: Странични ефекти от Цитизин и чай заместител
citizin-sirop-zoya-markova

Зоя Маркова от Плевен

Получих серия микроинсулти и ми беше изписан Цитизин. Принципно Цитизин не пораждал странични ефекти, но на мен не ми понесе. Разбалансирах се, залитах, виеше ми се свят. Станах неуверена да излизам сама от къщи.

Една позната силно ми препоръча билките Демир бозан. Тя се досети за чая, когато й споменах за световъртежа. Каза, че Демир бозан лекува вестибуларни проблеми и стабилизира походката.

Така взех чая, за да понасям по-леко Цитизин. Но се оказа, че Демир бозан въздейства на мозъка, подобно на Цитизин. Билките засилват кръвообращението, увеличават доставянето на кислород и бързо възстановяват увредените тъкани. След кратко колебание спрях хапчетата и заложих изцяло на чая. Залитането и нестабилността преминаха и скоро се почувствах много по-добре.

Зоя Маркова от Плевен

Вижте и ТОВА: Мнения за Акутил. Странични ефекти. Колко време може да се пие Акутил? Става ли при деменция? Има ли напълняване?

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4.7]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Мнения за Цитизин, странични ефекти

 1. Давам на майка ми Демир бозан тя е с деменция и й действа много добре.Пие и лекарства, но винаги сме с Демир бозан и сме доволни.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *