Исхемичен мозъчен инсулт. Критични дни и справяне с билки и упражнения

Кои критични дни при исхемичен мозъчен инсулт са най-опасни? Ще споделя опита си, защото научих много неща по темата и знам как се решават някои проблеми.

Татко ми получи инсулт и мина през реанимацията, когато позвънихме с моя приятел на Бърза помощ. Не го държаха много, бързаха да го изпишат още на следващия ден. Но ги попитах има ли определени критични дни след исхемичния инсулт, при които трябва сериозно да се внимава, за да не се повтори ударът. Нещо примерно от порядъка на седмица или две седмици?

Първите 3-6 часа

Васко Николов исхемичен мозъчен инсулт критични дни

Васко Николов

Най-критични са първите три до шест часа, когато трябва да се реагира и да се отиде на лекар. Този момент може да се пропусне, ако спите в различни стаи. Бързата лекарска намеса е супер решаваща за това, дали човекът въобще ще оцелее след инсулта.

Първите 48 часа

Казаха ми, че първите две цели денонощия, тоест 48 часа също са много рискови и критични за исхемичен инсулт, но също така после трябва да се внимава още един месец. И по принцип трябва да се внимава, да не се пуши в стаята и т.н., защото всяко нещо вдига кръвното и създава риск от нов инсулт.

Първите 2 седмици

При хеморагичен инсулт критичен период са първите две седмици, защото около 85% от случаите на смърт след мозъчен удар в резултат на кръвоизлив се случват именно по това време. Но няма отделни критични дни, които може да се повторят.

Първите 3 месеца

За възстановяването са важни първите три месеца.

Лекарите ми обясниха, че нещата с критичния период не са толкова лесни.

Въпросът бил много относителен, защото нещата зависят от това, каква е степента на самата инвалидизация. Ако имаме много тежък случай, нужните грижи са страшно много, като трябва:исхемичен мозъчен инсулт критични дни и билки

  1. Дълго време да се държи хигиената на много високо ниво.
  2. Също така да се внимава с храненето, защото болните и възрастните са склонни да ядат боклуци, които могат да ги вкарат в гроба, вдигат кръвното и т.н.
  3. Цялостна подкрепа и обслужване е необходима при ходене до тоалетната, къпане.
  4. Придвижването, а в последствие и разходките също са много важни.

През цялото време трябва да се упражнява контрол на по-важните рискови фактори като следните:

  • Да се мери кръвното на първо място. Рискът от високо артериално кръвно е много голям и опасността е сериозна.
  • Също се гледа захарта. Един захарен диабет може много да усложни нещата. Билките, за които става дума по-долу, помагат и при диабет и предпазват от него.
  • Внимава се за дислепидимии, каквото и да означава това (така и не разбрах).
  • Не на последно място се пият и хапчета.

Рехабилитацията трае 3 месеца

исхемичен мозъчен инсулт критични дни таблица

Малко статистика за критичните дни.

В болницата имаме ранна рехабилитация, но после тя продължава още 3 месеца и от тях зависи доколко човекът ще проговори, доколко ще проходи, какви увреждания ще му останат за цял живот и прочие. Дори цяла година може да продължи тази рехабилитация, за да бъдат нещата сигурни.

Най-добре е да се потърси рехабилитатор от близката болница, който срещу заплащане да идва всеки ден и да контролира тези неща, както и да помага при упражненията и разходките. Това гарантира оправянето на известната на специалистите „невронална пластичност“, което е характеристика на мрежите от неврони.

Вътре в тялото се пренареждат и преустрояват невроните, връзките между тях и пътищата в нервната система. Мозъкът започва да възстановява пораженията, които са понесени от невроните.

Задължителни билки!

Това става освен с упражнения, и с чай за засилване на оросяването на мозъка, който е безценен за оправянето след инсулт. Става дума за Демир бозан (но само за оригиналния, който е на „Фарма витал“ и струва 43 лева). Той спомага за бързото компенсиране на невроните и за поддържането на нормално кръвно, както и за предпазване от диабет. На мен ми го препоръча самата рехабилитаторка, като каза, че в реанимацията този чай е особено популярен, защото наистина помага идеално.

Васко Николов, Смолян

Разказ №2: Мама се оправи след инсулт с билки

Мариян Христозов 02 исхемичен мозъчен инсулт критични дни

Мариян Христозов

Майка ми прекара тежък исхемичен инсулт и беше почти напълно парализирана от едната страна. Започнахме работа с рехабилитатор и логопед, за да се раздвижи и да си възвърне говора. Рехабилитаторът каза да вземаме и билките Демир бозан, успоредно с Фурантрила и Синтрома. С билките нещата много се ускориха и тя започна още на първия месец да слиза пеш от осмия до първия етаж, а после и да се качва от първия до четвъртия. За 3-4 месеца се оправи. Не е като преди, но прескочи трапа и кръвното ? вече е горе-долу в норма.

Източници и още информация на английски: 15 неща, които трябва да знаете за възстановяването от исхемичен мозъчен инсулт; * Може ли мозъкът да се излекува сам след исхемичен или хеморагичен инсулт; * Рехабилитация, възстановяване и усложнения след мозъчен удар.

Демир Бозан укрепва кръвоносните съдове

Цялата кръвоносна система в човешкото тяло се нуждае от непрекъсната поддръжка, за да може да доставя кислород. Много  хора смятат, че, тялото ни може само да се предпазва и пречиства. Това е  така, но важи само за хората, които са в цветущо здраве.

Хората с хронични заболявания, високо кръвно, висок холестерол, алергии, както и преживели  инсулт, се нуждаят задължително от укрепване на кръвоносните съдове. Едно от най-безопасните и  изпитани природни средства, които  могат да съживят организма ви и да укрепят кръвоносните ви съдове-това е чаят Демир Бозан. То е, което помогна и на майка ми да се оправи.

Съдържащите се в него билки  действат като антиоксидант, който съживява кръвоносните съдове и тяхната  функция. Кръвта се пречиства, а  кръвоносните съдове значително укрепват. Увеличава се тонусът на цялото тяло, подобряват се жизнените функции. Възстановяването от инсулт става бързо и неусетно. Но не бива да забравяте и упражненията, и рехабилитатора, и логопеда, разбира се. Трябва да се пие чаят Демир Бозан три пъти на ден. В опаковката има 90 филтърни пакетчета билкова смес- тя е достатъчна за месец. Важно е да знаете, че на пазара са се появили фалшиви чайове!

Мариян Христозов, Хасково

Вижте и ТОВА:

Какви билкови продукти за високо кръвно съм пробвал и кое помогна

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 3.7]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Исхемичен мозъчен инсулт. Критични дни и справяне с билки и упражнения

  1. Не знам колко са критичните дни, след малко повече от 2 денонощия баща ми се пресели в „по добрия „свят.Още при приемането в болницата ни предупредиха, че е големи поражения та мозъка и да приготвим за най лошото. Цял месец не можаха да му свалят кръвното под 200. Ужасът ,който изпитахме не пожелавам на никого.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *