Кавинтон Форте. За какво се използва?

Колко дълго може да се пие Кавинтон Форте? За какво се използва? Мнения за Кавинтон Форте 10 мг. Заместители на винпоцетин: Цинаризин, Вестибо, Агапурин, Бетасерк при шум в ушите или световъртеж, за оросяване на мозъка

Кавинтон е медикамент, който подобрява движението на кръвта в мозъка. Произвежда се в няколко варианта, като най-мощният вариант е Форте. Лечебната съставка в препаратите Кавинтон е винпоцетин.

Време за отражение на винпоцетин
Характеристика Срок
Достигане на макс. концентриране в кръвта 1 час
Достигане на макс. концентриране в мозъка 2 до 4 ч.
Продължителност на въздействието 8 часа (трикратен прием)
Проникване в кърмата до 1 час
Полуизвеждане 4 – 6 часа
Продължителност на лечението 10 – 14 дни

За какво се използва Кавинтон Форте? Винпоцетин

Показания за изписване на Кавинтон Форте са всякакви ситуации на нарушено снабдяване на мозъка с кръв.

 • Неврология: симптоматична терапия на последствията от исхемичен инсулт, съдова вертебробазиларна недостатъчност, съдова деменция, атеросклероза на мозъчните съдове, посттравматична и хипертонична енцефалопатия;
 • Офталмология (очи): хронични съдови заболявания на ретината и съдовата обвивка на окото;
 • Отология (уши): снижаване на слуха от перцептивен тип, болест на Мениер, шум в ушите.

  Кавинтон Форте Демир бозан 02

  Трите вида Кавинтон

За оросяване на мозъка

Винпоцетин се препоръчва за лечение на леки когнитивни нарушения. Благоприятно влияе на когнитивния статус и на общото състояние на пациентите. Подобрява цереброваскуларния резерв. След 12-седмичен прием значително увеличава скоростта на кръвотока в покой.

При шум в ушите

Кавинтон Форте възстановява струята кръв през мозъка във физиологичната норма и премахва тази причина за възникване на шумове в главата. Чест провокатор на симптома е недостатъчния приток на кръв през мозъка.

При световъртеж (виене на свят)

Кавинтон Форте се назначава при пристъпи на замайване поради недостатъчен кислород в мозъка. Използва се независимо от причината за симптома – свиване на кр. съдове, гъста нетечаща кръв, деменция, инсулт, менопауза и др. Разширява съдовите стени и разрежда преминаващата кръв.

 • При други причини за световъртеж: Лекарството подхожда на жени, които получават световъртеж през менопаузата. Облекчава при остеохондроза с признаци на световъртеж и гадене до епизоди на повръщане.
 • Световъртеж, за който не се назначава Кавинтон Форте: при исхемия на сърцето, разни видове на нарушен ритъм, ниски показатели на кр. налягане.

Още по темата ТУК: Ефикасни хапчета за оросяване на мозъка. Какво да пием? Заместители на Цитизин и Акутил.

Други случаи

Кавинтон Форте е ефективен при болка в главата – обикновена и мигренна, спазми и болка по продължението на гръбнака от таза до шията.

Колко дълго може да се пие Кавинтон? Прием
 • Стандартно дозиране: 3 Х 5 мг до 3 Х 10 мг. Обикновено дава ефект при курс от 2 до 3 месеца. Възможно е да се започне с инжекционна форма 10 – 14 дни и да се продължи на таблетирана за остатъка от срока.

Мнения за Кавинтон Форте от БГ Мама и др.

peyton от БГ-мама лекува с Кавинтон Ф. световъртеж. Споделя, че за 1.5 месеца има перфектен резултат, след което оплакването се възобновява. Mimimibg провежда 1.5-годишно лечение, стигайки до прекратяване на терапията, но след тежка инфекция отново настъпва криза.

За шум в ушите ситуацията е подобна – отбелязват подобрение, но не до желаното ниво. Най-добри отзиви четем за Кавинтон за подсилване на ученици и студенти преди изпити.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Кавинтон Форте, оставете и своя отзив за лекарството или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Видове Кавинтон и кога се вземат?

Кавинтон се произвежда на таблетки и инфузионен разтвор. Всички те са идентични по същност, различават се само по количеството активен агент.

Кавинтон е от 5 мг, а Кавинтон Форте е от 10 мг. Инфузионният разтвор е течен аналог на Кавинтон с концентрация от 5 мг на единица.

 • Кавинтон 10 мг се избира при необходимост от прием на 30 мг дневно. В такъв случай дозирането става 3 Х 1 табл.
 • Кавинтон 5 мг се ползва за ниската дозировка от 15 мг дневно. Схемата се запазва на 3 Х 1 табл.

Странични ефекти от Кавинтон

При възникване на нов симптом разгледайте листовката. В нея са описани подробно и най-редките наблюдавани прояви.

Незабавна реакция е нужна единствено при възникване на левостранна болка или такава централна с отдаване наляво към врата или ръката.

Кавинтон Форте Демир бозан 01

Да се внимава за поява на белези на инсулт

 

Сериозни изменения, които се нуждаят от консултиране са лесно кървене и поява на кръвонасядания, изобилна менструация, чести инфекции, изтощение, задух при физическо усилие, жажда, силно уриниране, значителни изменения на показателите на кръвното и при зрителни нарушения.

Отделно могат да възникнат бързопреходни прояви като главоболие, спад на кръвното, суха уста, стомашен дискомфорт, безсъние и др.

Противопоказания

Кавинтон не се дава на уязвимите групи – деца, бременни и кърмещи, заради липса на изследвания върху влиянието и съмнения за повишен риск. Препаратът увеличава способността за зачеване, затова се комбинира с надеждна контрацепция.

Внимателно с проследяване се дава при някои сърдечни отклонения.

Заместители, аналози и съчетания

Аналози са другите лекарства с винпоцетин – едноименните лекарства са Ковекс и Софарма, Винпо – 10 и Винпекс на Стада. Те са медикаменти.

Отделно съществуват нелекарствени капсули с винпоцетин на компании като Биовеа и Витакост. Те са адресирани към мозъчния метаболизъм – за подобряване на циркулацията на кръв, паметта, зрението и слуха. Добавките са в големи флакони и на значително по-висока цена.

Бетасерк и Кавинтон

Бетасерк активизира кръвното захранване на вътрешното ухо. Същото прави и Кавинтон, но на целия мозък.

По отношение на проблеми със слуха и слуховия апарат Бетасерк и Кавинтон са с аналогично действие. Те спомагат за лечението на вестибуларна симптоматика, гадене и залитане. Извън сферата на слуховия апарат работи само Кавинтон.

Още нещо интересно ТУК: Бетасерк или Арлеверт? Мнения за Вертигохил, Дименхидринат. Колко време се пият?

Разлика между Кавинтон и Кавинтон Форте

Кавинтон е таблетка с 5 мг винпоцетин. Форте е таблетка с 10 мг винпоцетин.

Чай Демир бозан за траен ефект

Съчетаването на билки с лекарствени препарати като Кавинтон и Форте ускорява овладяването на симптоматиката и води до установяване на трайно стабилно добро състояние на пациента.

Билките Демир бозан и самостоятелно лекуват световъртеж и други вестибуларни нарушения.

По отношение на кръвта Демир бозан е супер полезен. Билките в него я пречистват, намаляват ставките на холестерол и други мазнини, както и на глюкоза.

Нормализират физическите качества на кръвта, като улесняват протичането й по съдовете. Профилактират слепване на тромбоцити и формиране на сгъстени образувания – съсиреци.

Други ползи от съчетано лечение с Демир бозан: регулиране на кр. налягане, противовъзпалително въздействие, подобряване на неврологичния статус и др.

Непременно погледнете и ТУК: Как излекувах световъртежа. Нови лекарства и билкови хапчета при виене на свят.

Кавинтон и Вестибо
Кавинтон Форте Демир бозан 04

Кръвоснабдяването на мозъка се осъществява от две вътрешни сънни артерии и от две гръбначни артерии. Оттока на кръвта се случва през две яремни вени

Вестибо е аналог на Бетасерк – същото лекарство от друг производител. Както отбелязахме по-горе, Вестибо и Кавинтон са аналози по отношение на слуховия апарат. При вестибуларни и слухови проблеми може да се избира между тях.

Кавинтон или Агапурин

Агапурин и други имена с пентоксифилин активизират кръвта през мозъка и периферните съдове. В тази си част те са аналози на Кавинтон.

Винпоцетин има допълнителен ефект върху мозъка. Стимулира серотониновият и норадреналиновият обмен, оказва антиоксидантно влияние, намалява гъстотата на кръвта, намалява вероятността за увреждане на червени кр. телца. Тези екстра ефекти са плюс на Кавинтон.

Плюс на пентоксифилин е, че може да се произведе в пролонгирована форма, тоест концентрацията достига пик след продължително време. Благодарение на това медикаментът се приема веднъж дневно.

Агапурин не е такъв, но има друго име с удължено освобождаване – Пентоксифилин на Чайка Фарма.

Кавинтон и Флунаризин

Флунаризин е подобен на Кавинтон, но има и своя специфика. Неговата сила е в предотвратяването на съдови спазми в мозъка. Също увеличава кръвния приток, без да разстройва общото налягане и работата на сърцето. Качествата на флунаризин го правят адекватен за лечение на мигрена и вестибуларен световъртеж.

Специалистите правят избор между Кавинтон и Флунаризин според показанията на пациента. Съвместяването на медикаментите не е препоръчително.

Цинаризин или Кавинтон?

Цинаризин е като Бетасерк и Вестибо – той действа само върху слуховия и вестибуларния апарат (Кавинтон – върху целия мозък). Затова се пие при морска и други болести на пътуването.

За контрол над други вестибуларни прояви често се предпочита бетахистин. Цинаризин има недостатъка да отпуска и успива, което пречи на дневната дейност. Друг минус е свалянето на кр. налягане.

Вижте и ТОВА: Излекувах се от шум в ушите. Бабини рецепти, ефикасни лекарства и Демир бозан.

Видео: Упражнения за подобряване на кръвния оборот:

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Кавинтон Форте. За какво се използва?

 1. И аз пия оригиналния Демир бозан заедно с Кавинтон, дотук всичко е добре.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *