Жълт кантарион на таблетки. Мнения. При депресия

След колко време започва да действа жълтия кантарион? Ако е на таблетки? Мнения, вреди и ползи. При депресия. Противопоказания на чай от билката и как се прави?

Жълт кантарион – още античният човек се е лекувал с него. Вярвали, че е чудодеен, защото цери 99 болести. Изписван е от бащите на фармацията Авицена и Гален.

И наистина, кантарионът е ефективен в широк диапазон – от главоболие и цирей до жлъчка, дробове, мастит.

Нас ни интересуват качествата й на лекарство за депресивни разстройства. Казваме „лекарство“, защото ред медикаменти в аптеките представляват преработен жълт кантарион.

Как се прилага жълт кантарион при депресия?

Обичайният начин е да купим от аптека или билкар набрана, почистена, изсушена и готова за варене билка. Или да си наберем сами. Виждали сте туристи, които се прибират от планината с огромни дъхави букети.

Специално за кантариона се твърди, че това е по-лошият вариант. Ако билката не се приготви правилно, хиперицинът и другите специфични съставки ще се изпарят и ефективността на лекарството ще падне в пъти.

Такива твърдения насочват вниманието към готовите лекарства с кантарион и стимулират да се купува от аптека. Ние вярваме, че всички начини имат място. Че ефектът зависи и от индивидуалния случай и състояние.

Таблетки с жълт кантарион

Някои компании екстрахират жълт кантарион и с малко помощни вещества го правят на капсули. По-често върху шишенцата е изписано St. John’s wort. Стандартно в една капсула има 250-300 мг активно в-во от кантарион, а в опаковката – по 90 или 100 бройки.

Тези препарати не са така евтини като чистата билка. Извличането на активните съставки и предоставянето им в чист вид оскъпява продукта, но повишава ефективността. Цената варира според производителя, но типичната е 23 – 27 лв.

Прием и дозиране при депресия
Таблица
Вид Билка за 200 мл вода (време за киснене) Схема, курс
Чай 2 ч. л. суха (10 мин.) 2 Х 50 мл, 3 месеца
Запарка 10 г суха (2 часа) 3 Х 1 с.л. след ядене, 1 месец
Тинктура 20 г суха, 500 мл спирт (24 ч.) 1 Х 30 капки
Отварка 2 с.л. суха (30 мин. водна баня) 2 Х 50 мл, 3 месеца
Капсули 250 – 300 мг 900 мг/ 24 ч.

Препоръки за лечението

Жълтият кантарион е безопасна, но не и безобидна билка. Тя има силно действие, поради което се приема и в точни дози. Предозирането е рисково и неефективно за терапията.

Специално за депресия е утвърдена

еднократна доза от 300 мг

през 8 ч. или 3 Х 1 капсулка, ако сте закупили стандартизиран екстракт. В повечето аптечни продукти еднократната доза съдържа 0.3% хиперицин.

Освен като хапче, можем да се лекуваме с билката и по „стария начин“ – с отварка, чай или тинктура. Растението е достъпно и евтино.

Още в текста: Откъде да го купим? Цена. Капсули с жълт кантарион. Прием и дозиране при депресия. Препоръки за лечението. Народни рецепти с жълт кантарион при депресия. Чай. Запарка против депресия тревожност и безпокойство. Отвара. Тинктура против депресия. Прахче против безсъние. Антидепресанти с кантарион. Противопоказания. Взаимодействие с лекарства. Странични ефекти. Действие на Демир бозан при депресия. Истории на хора, справили се с депресията

Защо кантарион?

Жълт кантарион при депресия. Ползи и опасности. Рецепти

Жълтите цветчета се разпознават без затруднение

Има нещо чудодейно в кантариона, както е смятал и античният човек. Това са веществата хиперицин и хиперфорин, заради което фармацевтичните гиганти преработват билката и я капсулират в аптечни препарати.

Обективно е установено, че жълтият кантарион не отстъпва по качества на стандартните антидепресанти. Той е разумен избор при меки и умерени форми на депресия. В клиничните случаи се дава като полезен помощник към медикаментозното лечение.

Откъде да го наберем пресен?

Името му е Hypericum perforatum. Израства до 70 см. височина. Цветовете са ярко жълти, понякога – кафеникаво-жълти. Дребнички, те увенчават тънките стъбла с нарядко разположени листенца. Използваните в медицината видове са тези, които срещаме по планинските ливади, покрай нивите, край горите.

Жълтият кантарион е достъпен, разпространен и лесно се намира. Той цъфти през цялото лято – от юни до август, и по това време се събира. Берем само цветовете от върховете, заедно с 25-30 см от стъблото им.

Цена и откъде се купува хубавият?

Билкарите винаги го предлагат. Понякога – и бабичките на пазара. Да кажем, че такъв кантарион не е хубав, ще е пресилено. Но „хубавата“ билка по-сигурно се намира от сертифициран производител – тя е контролирано събрана, правилно изсушена и правилно съхранявана, за да запази качествата си. При кантариона това е водещ момент.

Кутия от сушена билка от Билек струва 1.80 лв (60 г). Насипно в Зоя. БГ – био, излиза 1.40 лв. Има го на пакетчета, за чай – примерно Биопрограма 1.20 лв.

Народни рецепти с жълт кантарион при депресия

Народните целители дават жълт кантарион в състояния на стрес, напрежение и заради страхове. Билката има силни седативни свойства, затова е много ефикасна при депресивни настроения. Дори най-лекото – чаят, възвръща вкуса към живота и усмивката. Магически изчезват безпокойството, шумът в ушите, безсънието и нервозността.

При задълбочени състояния се налага по-дълго лечение, но като цяло рецептите са идентични. Базовите са чай, отварка и тинктура.

Чай от жълт кантарион при депресия

Чаят е прекрасен за успокояване на момента и за отпускане на нервното напрежение. Подходящ е след ден с проблеми или преди събитие, което ни напряга.

 • Рецепта: 2 ч.л. суха билка се запарва за 10 мин. в 200 мл. За предпочитане – стъклен или керамичен съд. Да пазим успокояващите в-ва в кантариона. Желателно е всеки пък да се вари нова доза, а не да се задържа няколко часа, преди да се изпие.

При депресивност чаят се пие продължително – поне 2-3 месеца. Първите положителни резултати ще забележите след 20-ина дни.

Запарка против депресия

Това е по-концентриран вариант на чая. Предпочитан е при възпалителни болести, за ревматизъм и камъни в бъбреците. Супер действена за настроението и главно повишава общия тонус.

 • Рецепта: 1 с.л. + 200 мл, под капак за 120 мин. Схемата е 3 Х 65 мл.
Отвара против тревожност и безпокойство
 • Рецепта: 2 с.л. сухо в-во + 200 мл вода, на водна баня за 25 мин. Накрая се долива завряла вода до първоначалния обем. Полученото к-во се дели на три части и се изпива за деня. Курсовото лечение е 3 месеца.
Тинктура против депресия
 • Рецепта: 15 г суха билка + 500 мл вода, за 15 дни на затворено за светлина, ако може и студено място. Периодично се разбълниква. Когато е готово, премахваме билката и прибираме бистрата течност. Пие се Х 30 капки, разредени с нещо приятно, може и само вода.

Мнозина предпочитат да приемат кантариона именно в тази форма, когато се касае за депресия. Отзиви на потребители свидетелстват за бърза положителна промяна на психо-емоционалната сфера. В допълнение се получа общ тонизиращ ефект, а устата се дезинфекцира и се премахват неприятни миризми.

Прахче против безсъние

Депресивните състояния се съпровождат с нарушения на съня. Стритата на прах билка се разрежда с течност или се приема директно и се преглъща с вода.

Дневната доза е 2 до 4 г, които се делят на 3 приема. Ефектът се стабилизира след едномесечно ежедневно използване.

Антидепресанти

на основата на жълт кантарион (ЖК)

Жълт кантарион при депресия. Ползи и опасности. Рецепти

Някои препарати с кантарион

Психотропните свойства на кантариона отдавна са забелязани от фармацевтите. Редица компании произвеждат растителни антидепресанти на негова основа.

 • Remotiv® – 250 мг сух екстракт от ЖК. Препоръчва се за краткосрочно лечение на до умерени депресии, при депресивни или просто лабилни настроения. Дозата е достатъчна за сваляне на напрегнатост и установяване на редовен, здрав сън. В лекарството има 0.5 мг хиперицин. 17.76 лв;
 • Рестарта – сухи екстракти от ЖК 120 мг и валериана 56 мг. Еквивалентът на хиперицин е 0.36 мг. Препоръчван за тревожност, излагане на стрес, безпокойство. 11.80 лв;
 • Физалис – течен екстракт, прием на капки. Предназначен за помощ при временен стрес и психически срив, при проблемни ситуации, за справяне с нетежки депресивни състояния. 16.80 лв;
 • Невролаксин – сбор от множество билки, сред които и ЖК, на Тошков. За нервната с-ма, депресивност, вегетативна дистония и пр. 14.50 лв;
 • Гинко Хиперикум – комбинация с гинко билоба за мозък, памет и добър сън. 19.10 лв;
 • Хеморакс – тинктура за тонизиране и кръвоток, комбинация с див кестен, невен и др. 8.60 лв;
 • Магналабс Depressless – кантарион, L – Theanin и глог. Показанията са леки форми на депресия, страхове, фобии, стрес, лоша концентрация, за подобрен сън и др. 27.20 лв;
 • Стрестон – 100% кантарион за справяне с депресивност, потиснатост, апатия и др. За регулиране на серотонина. 12.00 лв;
 • Добро настроение – Nature’s Way комбинира кантариона с 5-хидрокситриптофан, женшен, няколко В-витамина и маточина. Получава се продукт за паническо разстройство и тревожност, депресия, проблемен сън. Отделно нормализира сърцето и кръвообращението;
 • Транквил – антидепресант на растителна основа с няколко съставки, сред които глог, калина, валериана, пасифлора, магнолия и ЖК. Показанията са възрастова депресивност, стрес и ежедневно напрежение, ПМС и др. Помага на тялото да се самосправи с проблемите. 19.90 лв.

Тук трябва да добавим и всички капсули с надпис: Жълт кантарион, в който има различни дози екстракт от растението. Те работят като останалите антидепресанти.

Възприема се, че антидепресантите с жълт кантарион са по-безопасни и нямат толкова странични негативи, както синтетичните лекарства. Те са по-добрият вариант за бременни, много възрастни пациенти и хора с отслабен имунитет. Подходящи са и за хора, които работят с опасни машини или шофират продължително.

Все пак кантарионът не е на 100% безопасен.

Вреди от жълт кантарион?

Ето накратко за какво трябва да внимаваме. За подробности вижте листовката на жълтия кантарион на таблетки.

Противопоказания

Чай, отварка и запарка от кантарион не се дават на деца под 3 г. Спиртните форми – тинктури, не се дават до 18 г. , но това е само заради съдържанието на спирт.

На бременните с депресия е разрешено да пият чай и отварки, но само след стиковане с лекар. Тинктури – не.

При капсулите мненията са различни. Според някои специалисти, те са твърде концентрирани за бременни и биха повлияли на плода. Четете указанията на съответните опаковки.

Кантарионовите антидепресанти не са за лица с нарушен имунитет.

Взаимодействие с лекарства

Жълтият кантарион е доста безопасен, но не и в комбинацията с лекарства. Ако пиете нещо друго, проверете. Кантарионът не се комбинира с варфарин, с други антидепресанти, с препарати, давани при ХИВ. Не го пийте, ако вземате препарати срещу отхвърляне на транплантанти.

Внимание! Билката често намалява ефективността на противозачатъчните и на лекарствата за сърце. Противопоказана е да се употребява и заедно с някои средства против псориазис.

Странични ефекти

При превишаване на дозата и при индивидуална непоносимост се наблюдават следните симптоми: сухота в устата, обриви, повишена умора, диария, световъртеж, чувствителност към слънце, гадене.

Внимание!

Жълт кантарион не се използва за тежки форми на депресивно разстройство. Той е неефикасен и може да задълбочи състоянието.

Въпреки че е безобиден, кантарионът не е подходящ за самолечение на депресивни разстройство. Дозата също задължително се консултира.

Подчертано по-безопасен и мек вариант при депресия е билковият букет Демир бозан.

Действие на Демир бозан при депресия

Кантарионът работи отлично при депресия, но той трябва стриктно да се разчита по отношение на дозата и също така внимателно да се приготвя, да не престоява, да не бъде бран от замърсени места.Жълт кантарион при депресия. Ползи и опасности. Рецепти

Не така затормозяващо е лечението с букета Демир бозан, който съчетава неагресивни и некапризни към приготвянето билки като великденче, глог, блатен тъжник и др. Това позволява продуктът да дава стабилен резултат при всякакви обстоятелства. Пациентът няма какво да сгреши. Демир бозан е на пакетчета и просто се запарва и това е.

Но как работи?

Билките в него имат антидепресантен профил. Регулирането и стабилизирането на нервната с-ма и психическата сфера е тяхна специализация. Изключение прави само царевичната коса, която е включена в сбора по друга причина – тя чисти тялото и подготвя почвата за лечението. На база пречистена кръв и тъкани, организмът се поддава по-бързо на терапията.

Демир бозан за билки за нервна с-ма. Те успокояват, стабилизират настроението и постепенно повишават тонуса. Пациентите започват да гледат по-розово на живота, да се усмихват по-често. Това се случва постепенно, но сигурно. Билковият букет работи сравнително бавно – за около 2-3 месеца се получава стабилен резултат, който е гарантиран – от природата!

Истории на хора, справили се с депресията

Тези мнения получихме след допитване в нашата група „Билки и лечение“ във Фейсбук. Помолихме някои от участниците да ни предоставят свои снимки и по-подробни разкази. Не пропускайте и вие да споделите своята история ТУК!

Възстанових се от хормонална депресия
Людмила Иванова - 01 - Демир бозан за депресия, жълт кантарион

Людмила Иванова

Хората смятат, че депресия се получава от смърт на близък или любовна мъка. При мен не – беше хормонален срив. Трудно го открихме. Хормонално разстройство и ниска самооценка…

Първият ми нервен срив беше към седмица. Ходех покрай стените и мълчах. Или отговарях с да/не. Плачех. Премина и се върна за 40-ата ми годишнина.

Нямах ресурс да се спасявам. Направи го човекът до мен. Негов избор беше Демир бозан. По-нататък разказа, че се страхувал от антидепресантите. Да не полудея съвсем.

Той си взе отпуска. Сутрин запарваше чая и ми го поднасяше в чашка на сърчица. По обед го правеше като ритуал – седни тук, до прозореца, брой сега колко хора ще минат, докато изпиеш чайчето! Вечер номерът беше друг – настаняваше ме пред камината и мълчаливо пиехме чай. Аз – Демир бозан, той – друго.

След десетина дни вече нямаше нужда номера и прилъгване. Започнах да се взимам в ръце. Той се върна на работа, аз продължих с Демир бозан и отидох на психолог. Записах се в групова терапия.

Причините за депресия не винаги са очевидни, но депресията – да. В труден момент ви пожелавам билките за страхова невроза, нервни разстройства и депресия Демир бозан. И да имате любящ човек, който да ви подкрепи.

Людмила Иванова, Ловеч

Пишете ни и вие! Как ви действа жълтият кантарион? Понася ли ви? Как го ползвате? Опитвали ли сте Демир бозан като заместител при депресия? Доволни ли сте от него? Споделете своето мнение в нашия форум по темата ТУК! За най-интересните отзиви сме предвидили подаръци!

Билки и танци е моята рецепта срещу депресия
Ели Иванова - 02 - Демир бозан за депресия, жълт кантарион

Ели Иванова

Да изпадаме в депресия е наша родова карма. Не го знаех, не се е коментирало вкъщи. Един ден признах на мама. Казах й, болна съм, пия лекарства и що-годе кретам.

Отговорът й ме зашемети. Вика, не помниш ли как пиех лекарства, когато беше 11-12-годишна? Когато само лежах и спрях да работя?

Блуждаещият й поглед изникна пред очите ми. Явно съм потиснала спомените. Както и да е!

Мама ми каза за Демир бозан – билки за нервни разстройства. Вика, по мое време ги нямаше или не съм знаела. Но ти вземи това.

Добри билки се оказаха. Свършиха си работата. Те и танците. Започнах да танцувам в една зала. Запознах се с хора. Щастлива съм.

Ели Иванова, Плевен

Източници и допълнителна информация на английски: Жълт кантарион при депресивни разстройства. * Ползи и начини за ползване; * Как точно работи кантарионът?

Намерих надеждата в Демир бозан
Янко Илиев - 03 - Демир бозан за депресия, жълт кантарион

Янко Илиев

Работа пряко сили, живот за децата, неприятни задължения, кредит и безпаричие! Как да не се разболееш! Пак добре, че депресия, а не лудост за лудница.

Няколко месеца бях по форумите. Там всеки казва за седативи, препоръчва дози, как да се намери без рецепта… И такива съвети: живей за другите, намери си работа, занимание…

Викам си, то аз от това се разболях, вие какво ми говорите! Махнах се, не ставаха. Само едно хубаво нещо си откраднах оттам – научих за Демир бозан. Билки, за тревожни разстройства и други неща.

Поръчах със свито сърце. Напразно. Всичко тръгна добре, разбрах го откъм третата седмица. Нервите ми се отпуснаха, просветна ми. Направо поръчах втора кутия, преди да съм се разколебала.

Сега съм супер. Пак работа, пак децата, кредитът и т.н. Само че по друг начин ги виждам. Не ми е така тежко. Имам надежда, има смисъл. Благодарение на Демир бозан.

Янко Илиев, Поморие

Явор Атанасов, фотограф, разказва своята история във видеото:

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Жълт кантарион на таблетки. Мнения. При депресия

 1. Не съм експерт, нито лекар, нито даже биолог, но си мисля, че точно за климакс най-пасва билково лечение. И доколкото знам, и лекарствата са билкови…

 2. Аз имам възрастова депресия, хормони и менопауза. Ще помогнат ли билки, какво да пия – жълт кантарион или? Какво ще ме посъветвате? Предварително благодаря!

 3. Не сте знаели за Демир бозан. Зълва ми ги пи и много доволна. Някъде 3 месеца се пият, нямаше отрицателни оплаквания. Точно за нерви ги пи, по препоръка.

 4. Пила съм кантарион след раждането. Родилна депресия. Почнах го, после казаха – абсурд, не става заради бебето. Търсих по-безвредни билки и взимах мента, но тя е слаба работа.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *