Сваляне на триглицериди. 15+ начина

Народна медицина за сваляне на триглицериди. Лекарства за намаляване на триглицеридите, хранене и диета. Пектин и лимон.

Триглицериди са мазнини, основен източник на енергия за организма. Голяма част от тях се държат в мастните тъкани, една част са в кръвта, откъдето осигуряват мускулите с енергия.

След нахранване количеството триглицериди се повишава, защото организмът превръща ненужната в момента енергия в мазнини. Триглицеридите се всмукват в червата, транспортират се през кръвта и се отлагат в мастните тъкани като запас.

Високите триглицериди могат да се появят като самостоятелно заболяване или да се провокират от друго заболяване.

Вторично повишение на триглицериди
Причина Обяснение
Орална контрацепция, лечение с естрогени оралните контрацептиви вдигат нивото до 15%
Захарен диабет при лош контрол, неправилно дозиране на инсулин и затлъстяване
Остър панкреатит пряко причинява хипертриглицеридемия
Уремия краен стадий на хронична бъбр. недостатъчност
Други алкохолизъм, затлъстяване, омазнен ч. дроб, хипотиреоза

Народна медицина за сваляне на триглицериди

Триглицеридите в повишена концентрация предразполагат към атеросклероза, сърдечни и съдови изменения, към здравословни проблеми. Понижението им под лимита от 1.7 ммол/л е важна цел за всеки, открил в себе си склонност към патологични нива.

В началото може да се започне с народни методи, които имат лечебна и профилактична стойност.

Лимон и триглицериди

Смес за снижаване на триглицериди, изчистване на съдовете и укрепване на имунна с-ма.

 1. Смиламе 1 глава чесън, 25 г корен хрян и 2 лимона с кората.
 2. Сместа престоява 1 нощ на тъмно и на прохладно.
 3. Готовата смес държим на хладно в буркан и приемаме в доза 1 ч. л. по време на хранене.

Смес за прочистване на вътрешността на съдовете

 1. Измиваме 1/2 кг лимони, накисваме ги във вода и изсипваме 1 пакет сода. Това се прави, за да омекнат лимоните и да се смелят лесно. След 2 – 3 часа изхвърляме водата със содата, а лимоните изплакваме.
 2. Нарязваме лимоните на парчета и заедно с 2 връзки магданоз ги смиламе в блендер.
 3. Сместа се залива с 1.3 л вода да ври 3 часа на слаб котлон.

Течността придобива вид на сироп. Налива се в стъкло и се запушва. Стои в хладилник, докато се приема в доза 25 мл на гладно при ставане. Курс 14 дни.

Пектин при високи триглицериди

Триглицериди Демир бозан 06

Пектинът от ябълка е природен цяр за високи липиди. При болестно състояние консумацията на ябълки не е достатъчна, за да се набави нужния пектин.

Пектинът се извлича и се продава в прахообразен вид и на капсули. Купуваме го от диетичните щандове и био магазини. Добавянето му води до редукция на триглицеридите с 5 – 15% за срок от 1 – 1.5 месеца.

Дозата е посочена на етикета на конкретния продукт. Обикновено се предвижда прием на 1 капсула дневно или на 25 – 30 г пектин от прахообразния вид.

Други рецепти от народната медицина
 • Корен джинджифил с мед. Понижава вредоносния холестерол и триглицеридите, подобрява метаболизма, нормализира кр. налягане. Приготвяне: коренът се настъргва на най-ситно, омесва се с 4 с. л. мед и се поема в доза от 1 с. л. преди всяко базово хранене (3 Х 1 с. л.);
 • Канела. Благотворно повлиява съдържанието на липиди в кръвта, подобрява обмена на веществата. Добавяме я към различни блюда според вкуса или приемаме отделно с мед. Приготвяне: 2 с. л. мед + 3 ч. л. прах канела + 3 ч. ч. вода хладна. Дозата е за деня и се изпива на три пъти (3 Х 1 чаша);
 • Сладък корен. Заливаме 2 с. л. от корена с 500 мл вода. Кипваме, варим на слаба степен 15 мин. и охлаждаме. Процедената отвара се приема 15 дни поред в доза 4 Х ? чаша;
 • Фасул. Бобовите нормализират показателите на липидния обмен. Накисваме за през нощта 200 г фасул и го сваряваме сутринта с мъничко сол. Разделяме на 2 – 3 порции и изяждаме за деня. Курсът е 1 месец;
 • Авокадо. 7 с. л. авокадо на ден в течение на 21 дни намалява триглицеридите и общия холестерол с 8% и повишава благотворния холестерол с 15%.
Триглицериди Демир бозан 03

В началото липидите се повишават безсимптомно, но вършат своето пъклено дело в съдовия отвор

Чай Демир бозан (оригиналният)

Ключово качество на билковия микс Демир бозан е пречистване на кръвта. Билките буквално филтрират кръвния поток и отделят всякакви излишъци от него – не само холестерол и триглицериди, но още глюкоза, пикочна к-на и т.н. Приемането на чая в редовен порядък води до отрегулиране на кръвната картина до възможното, за повечето пациенти това значи въвеждане в норма.

Второ ключово въздействие на билките е пречистване на съдовете от мастни отлагания. С това те противодействат на атеросклеротичните изменения и забавят опасните процеси.

Демир бозан действа благотворно и върху някои от провокаторите за повишен холестерол и триглицериди. Оздравява или подпомага лечението на диабет, хипертония, подагра и др.

Описаните ефекти обаче принадлежат единствено на оригиналния състав Демир бозан, който се опакова от Фарма Витал. Името „демир бозан“ се ползва и за други продукти, които обаче имат различен състав и собствен спектър на действие.

Вижте и ТОВА: Народна медицина за сваляне на триглицериди. Метлено семе, домати, лекарства. За колко време се свалят триглицериди с ябълков оцет?

Лекарства за намаляване на триглицеридите

Пациентите, които не успяват да нормализират триглицеридите с природни средства, диета и спортно натоварване, стигат до хиполипидемични лекарства. В тежки случаи те могат да се назначат веднага.

Съществуват 4 групи лекарства, които се изписват отделно или в комплекс:

 1. фибрати (фено-, беза-, ципро-) – най-ефикасни за борба с високи триглицериди; способни да намалят нивото с 20 до 55%. Те разграждат липопротеините с ниска плътност;
 2. статини (аторва-, симва-, розува-) – блокират синтеза на холестерола, снижават концентрациите на триглицеридите, но са на 10 – 20% по-слаби от фибратите;
 3. никотинова киселина (над 1 г / денон.) – рядко се назначава заради много странични ефекти;
 4. ненаситени мастни киселини – безвредни препарати със слабо действие, назначават се при леки форми на повишаване.

Болните, приемащи един или няколко от горните лекарства, трябва редовно да дават проба кръв за анализ. Това позволява да се оцени ефективността на лечението и да се коригират дозите.

Статини

Група лекарства с комплексен ефект. В допълнение повишават благотворния холестерол, оздравяват увредения от атеросклероза вътрешен слой на съдовете (в ранни етапи), разреждат кръвта, препятстват образуването на тромби. Намаляват с 40% смъртността от сърдечни патологии и с 30% риска от съдови инциденти.

Статините намаляват триглицеридите на 10 – 15% и повишават благотворните липиди с 8–10%.

Розувистат, Крестор

Розувастатин намалява холестерола с 55%, което прави това лечебно вещество най-ефикасно сред всички статини. Продава се под търговските имена Розувистат, Розувастатин Майлан, Крестор, Росуванор и др.

Аторвастатин

Аторвастатин намалява холестерола на 47%, с което заема втора позиция след розувистатин. Продава се под търговските имена Тюлип, Atorvastatin AL, Аторвастатин Генерикон, Аторвастатин Ауробиндо и др.

Симвастатин

Симвастатин намалява холестерола на 38%, с което заема трета позиция. Продава се под търговските имена Неосимва, Симвастатин, Симвакор и др.

Езетимиб

Езетимиб е представител на нов клас хиполипидемични средства, които селективно инхибират абсорбирането на холестерола и някои растителни стероли в червата. Приема се заедно със статини за едновременно намаляване на общия холестерол, този с ниска плътност и някои други неблагоприятни фракции.

Омега 3

Омега – 3 се произвежда на капсули и в течна форма. Продуктите не са лекарствени средства, попадат в сектора на добавките и се получават безрецептурно. Необходимо е да се съобрази концентрацията, доколкото добавките имат различна тежест. Най-високите концентрации са 1000 мг – 1500 мг.

Триглицериди Демир бозан 02

Капсули с омега-3 на нашия пазар – малка извадка от многото

Фенофибрат и фибрати

Производните на фиброевата киселина се наричат фибрати. Първо поколение е клофибрат; II поколение – хемфиброзил и безафибрат; III поколение – ципрофибрат и фенофибрат.

Фибратите са антагонисти на някои хормонални рецептори, активатори на гени, отговарящи за метаболизма на триглицеридите, синтеза на апопротеини и окислението на мастните киселини.

Секвестранти на жлъчните киселини

Те работят срещу усвояването на жлъчните киселини, която индиректно намалява нивото на холестерола. Едно от назначението им е конкретно повишен холестерол. Активните агенти са колестирамин, колестипол, колекстран, колесевелам, но не всички имат представители на бг пазар.

Прием на Ниацин (Витамин В3)

Една от функциите му е регулация на липидния обмен. Намалява риска от сърдечни и съдови изменения.

Недостиг на В3 се среща рядко, обикновено си го набавяме от храни като говежди дроб, фъстъци и т.н. Дневната норма е 20 мг.

Трикове, хранене и диета при високи триглицериди

Триглицеридите не се качват от едно нарушение и се свалят с комплекс от мерки и противодействия.

 • Повече зелена храна и семена, те съдържат фибри и омега-3, подобряват моториката и намаляват всмукването на триглицеридите, задържат ситост за по-дълго;
 • По-малко кафе – през 2022 г. излезе изследване, че 3 чашки експресо дневно увеличава значително нивото на триглицериди в кръвта.
 • Минимизиране на стреса – доказано стресът е предразполагащ фактор на риска за напълняване и нарушения на липидния обмен. Стресът нарушава секрецията на инсулин и някои хормони, които имат отношение към въглехидратния и липидния обмен.

Особено опасни са дългите стресови ситуации, по-добре посетете психотерапевт. Въобще повишението на триглицеридите е маркер за сериозно заболяване. Съобщете на личния лекар, за да ви изпрати за обстойни изследвания.

А ето какво още може да направите сами.

Елиминирайте алкохола и цигарите

Алкохолът и никотинът повреждат ч. дроб, който отговаря за преработката на холестерола. Когато функционирането му се разстройва, количеството на лошите мазнини в тялото расте.

Намалете въглехидратите до минимум

Направо се откажете от простите въглехидрати. Такава е захарта, която веднага постъпва в кръвта и не се разгражда. Необходимо е да се спрат и захаросъдържащите изделия. Най-опасни са сладките газирани напитки, бонбоните, тестените изделия и млеката с добавки.

Видео: Домашен комплекс упражнения против холестерол – лесни, в 5 минути, с демонстрация.

Избягвайте храни със захар

Научете се да откривате скритата захар. На етикета може да не е указано направо, че в продукта има захар. Но голяма част от добавките и консервантите са сладки и вредни. Например царевичният сироп, тръстиковата захар, фабричен мед – те имат добавена захар.

Захароза, декстроза, фруктоза са разновидности на захарта в природата. Прекалената им употреба води до качване на тегло.

Отслабване

Прекомерното натрупване на мазнини има пряка връзка с количеството триглицериди. Отслабването – обратното, води до нормални показатели на липидния обмен и до спад на концентрациите на триглицериди и холестерол.

За оценка на масата си се ориентирайте чрез ИТМ. Здравият човек има ИТМ до 25.

Без трансмазнини, само хубави!

Съкращаването на количеството наситени мазнини и трансмазнини помага да се съкрати нивото на триглицеридите.

Наситените мазнини се намират в полуфабрикатите и фаст фууд като пържени картофки, пица, хамбургери, чипс и т.н. От базовите продукти с тях са наситени червеното месо, млечните, палмовото и кокосовото масла.

Редовни упражнения за триглицериди

Ефективното отслабване е възможно чрез изменение на храненето и достатъчна физическа активност. Но не просто някакво движение, а конкретно аеробни – кардио тренировки. Това са ходене, бягане, плуване, велосипед или велотренажор, ски и др. от този клас.

При патологични триглицериди се изисква качествен скок в обменните процеси. Такъв се постига с ежедневно движение, в идеалния случай – 1.5 часа ходене със скорост на прага преди задъхването. Това е ключово условие.

Яжте повече фибри

Целулозата помага да се регулира усвояването на храната. В червата тя се смесва с вода и образува гелообразна матрица, към която се прикрепят мазнините. Това намалява количеството мазнини, които постъпват в тялото.

Храни, богати на фибри, са триците, семената чия и лен, сушените гъби, моркови, фасул, стафиди, смокини, овесени ядки, елда, грис, ябълка, бадем, авокадо, леща, малина, грах.

Повече рибено масло

По-добре риба, отколкото месо. Рибните продукти съдържат омега-3. Тази ненаситена мастна киселина участва в клетъчната мембрана и в клетките на кръвоносните съдове. Омега-3 не се синтезира от тялото и постъпва само с храната. Най-голямо количество се съдържа в рибеното масло – 99.9 г на 100 г. За сравнение в яйцата омега-3 възлиза на 1 г от 100 г продукт.

Омега-3 има и в ядките. Създайте си навика да ги ползвате за похапвания и закуски между основните три нахранвания. Отличен избор са орехите, които подават 6.8 г на 100 г. Дневната норма е 12 бройки.

Още по темата ТУК: Примерно меню при високи триглицериди. Диета за сваляне. Опасни стойности и ценни храни.

И накрая: редовният скрининг позволява да се оцени обменът на вещества в тялото и навреме да се открият рисковете, произтичащи от неправилно хранене.

Видео: домашна тренировка за сваляне на триглицериди, за която трябват само 2 гири.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Сваляне на триглицериди. 15+ начина

 1. получих поръчания чай срещу холестерол , но нямаше указания за употребата му, ако трябва да има такива

  • Здравейте, Мария! Ако сте поръчали оригинални чай „Демир бозан“ на „Фарма витал“, който струва 43 лева, указанията са отдолу на кутията. Ако е било някое от ментетата и няма такива указания, обърнете се към хората, от които сте го купили. Ние нямаме нищо общо с тях.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *