Билки за страхова невроза и тест. Домашно лечение, премахване, излекувани

Кои билки са хубави при страхова невроза? Отзиви „Излекувах се от страхова невроза“. Тест и резултати. Как да се отървем чрез домашно лечение. Премахване с мед при паник атаки. Демир бозан. Страшниче

Тревожните разстройства са отделна група психически изменения.

Общото между тях е силното чувство на тревога и страх. Тревогата е безпокойство по повод бъдещи събития, а страхът – реакция в настоящия момент.

demir-bozan-01

Негативните емоции рушат здравето реално, физически

Подобни негативни чувства нерядко пораждат физически симптоми като сърцебиене и залитане.

Чувство на страх и тревога
Вид разстройство Характеристика
Генерализирано Постоянно чувство на тревога, непредизвикано от каквито и да било обстоятелства
Паническо Периодични пристъпи на ярко изразена паника, появяваща се спонтанно и без определени обстоятелства
Тревожно-депресивно Фонова тревожност, съчетана с общ депресивен фон п обща степен на изразеност на симптомите
Социални фобии Страх пред внимание от страна на околните, публични изяви, посещения на масови мероприятия, социални взаимодействия (напр. запознанство)
Агорафобия Натрапчив страх от излизане от дома, посещение на публични места, качване в транспортни средства. Често се съчетава с пристъпи на паника от плашещи обстоятелства
Изолирани фобии Пристъпи на тревожност и страх при специфични ситуации – напр. близост до животни или насекоми, страх от височини, от затворени пространства
Посттравматично Възниква на базата на преживят опит (травма), който поражда страха за повторение

Обща особеност на патологичната тревога е липсата на причина. Според психолозите, от такива изменения страдат до 40% от населението на Европа. Ще разгледаме способите за домашна терапия и професионалните методи на лечение.

Домашно лечение или специалист?

Тревогата е вграден в нас защитен механизъм. До някакво ниво тя е полезна – предпазва ни от грешки и повреди на тялото.

Повишената тревожност е патологично състояние – не болест, но отклонение от нормата. Често е реакция на претърпян емоционален или физически стрес.

Норма и патология: Умерената тревожност се смята за нормална. Тя може да е над средното ниво, заради черти на характера. Тревогата и нервното напрежение мъчи човека. Той може да предприеме домашно лечение, за да отслаби пресата и да свали нивото на тревожност.

Домашното лечение е безопасно и доста ефикасно по отношение на вегетативните симптоми, породени от нервното напрежение – това е играене на кръвното, потене, сърцебиене по нервни причини, без физическа обосновка.

Високите и устойчиви нива на тревожност са вече опасни. Първо трябва да се установи има ли патология и да се предприеме адекватно лечение. На това ниво категорично е нужен специалист. Без лечение, тревожните разстройства се съхраняват и стават по-устойчиви.

Медицинската терапия при тревожни разстройства включва изменение на стила на живот, психологическа терапия и използване на лекарства като антидепресанти, бензодиазепини и бета-блокери.

Подходи за домашно премахване

Психотерапевтите не отричат домашното лечение при повишена тревожност. Модерната дума е „самопомощ“. За такова отношение от страна на болния специалистите настояват, дори и да провеждат психологическо и медикаментозно лечение. Активността на пациента е залог за успешен изход от усилията.

demir-bozan-02

С психотерапевта може да се сподели всичко, то остава в кабинета

Препоръчителни активности:

 • Самоанализ: опит самостоятелно да „разнищи“ вътрешния конфликт, от какво се поражда травожността. Психолозите препоръчват да се съставят два списъка – на нещата, които искаме, и на тези, които правим по принуда. Например: искам да отида на почивка, но трябва да работя и да плащам кредита. От такива списъци изникват конфликтите, а целта е да се търсят компромиси между искам и трябва;
 • Автотренинг за повишаване на самооценката: съчетава самоубеждението и мускулното разпускане. Често в основата на тревожността стои противоречие между желанията и вярата, че имаме способности за постигането им. Примерно: искам да се харесам на мъжете, но не съм достатъчно хубава. Автотренингът е повтаряне на формули за самоубеждаване в отпуснато състояние. В нашия пример: Аз съм уверена в себе си. Аз съм обаятелна и т.н.;
 • Медитация: дихателни упражнения, мускулна релаксания и концентриране върху определен предмет, звук или собственото дишане. В този план се игнорират мислите, което води до тяхното подреждане. Помага за намаляване на страха пред смътното бъдеще;
 • Смяна на жизнената ситуация: работа, семейно положение, кръг на общуване. Често тревожността се поражда от разреза между целите, морала и възможностите. При премахване на вътрешния конфликт, страхът изчезва;
 • Социални контакти: колкото по-широк кръг е общуването, толкова по-ниско е нивото на тревожност;
 • Спорт: 3-5 тренировки в седмица, всяка по 30 – 60 мин., намаляват нивото на адреналин, повишават изработката на серотонин. Нервната с-ма се балансира и се повишава настроението.

На всичко това помагат билки и билкови продукти, които фактически отпускат мускулатурата, релаксират нервната с-ма и се борят със соматичните прояви. Ще ги разгледаме по-долу.

Добър специалист

Мнозина отлагат посещението при специалист или въобще не стигат до такъв, защото се… страхуват. Нормално за този тип болести! Самата патология е пречка за излекуването. Дори не можем да предположим пълната палитра от страхове на тревожния човек – от това, че ще го сметнат за луд, до това, че приятелите му ще научат.

Всъщност психотерапевтите заслужават доверие, защото те градят работата си върху принципа на конфиденциалност. Личната информация е свещена – тя не се разкрива дори пред роднините на клиента.

Други се боят, че не може да им се помогне. Да, ако не са останали достатъчно дълго при специалиста, може да се случи – поради прекратена терапия или неподбиране на подходящия метод.

Добрите психотерапевти комбинират техники, за да стигнат до ключовия проблем на клиента – психо-, семейна, игрова, арт, асоциативна, хипно-, пясъчна, приказна и др. видове терапии. По този начин се „напипва“ точният метод, според особеностите на всеки човек, без да му се предоставят некомфортни моменти.

Добър специалист по страхови неврози е Велизар Вангелов, тел.: 0888 373 195, адрес: София, ул. “Ралевица” 73 или му пишете ТУК: Психиатър София!)

Мнение №1: Комбинирах психотерапия с билки и напълно се оправих
neri-valcheva-plovdiv

Нери Вълчева от Пловдив

Млад човек съм и не исках да се влача по доктори. Опитвах се да потискам страховете чрез самовнушение, чрез дихателни техники. Отлагах, доколкото беше възможно. Надявах се, че всичко ще мине само. Но страховете ми растяха и сама осъзнавах, че са болестни. Сама виждах, че се тревожа без грам причина, но вътре в мен нещо ме стягаше и не можех да му влияя.

Все пак стигнах до психотерапевт. Боях се, че ще ме натъпче с лекарства и ще лежа отпусната като лудите по филмите. За щастие, не! Терапевтът каза, че само ще си говорим, а помощно ще пия билкови хапчета. След време сменихме с чай за нерви Демир бозан. Целта на билките беше да ме отпускат мускулно и нервно и да подпомагат работата, която вършехме в разговорите.

Забравих да кажа, че имах тревожно разстройство, но вече говоря за него в минало време. Напълно се оправих.

Нери Вълчева от Пловдив

Билки за страхова невроза

При тревожните разстройства билките не стоят в ъгъла на терапевтичните подходи. Напротив, на тях се разчита много и спрямо психологическите, и спрямо соматичните прояви. Например с билки идеално се успокоява сърцебиене и се сваля кръвно, при положение, че тези прояви нямат органична причина – пациентът е физически здрав.

demir-bozan-03

Не е нужно сами да се борим със страховете си

Демир бозан

Стресът, както и физическите симптоми на страховата невроза се повлияват изключително добре при приемането на билковия чай Демир Бозан. Лечението на страховата невроза е продължително, но този микс се справя с проблема стандартно за 3 месеца.

Ако имате някои от следните симптоми: повишено безпокойство и невъзможност за съсредоточаване, постоянно желание да привличате внимание към себе си, раздразнение, склонност към изблици на ярост и гняв – потърсете Демир Бозан.

Демир бозан съчетава 6 билки, които премахват физическата симптоматика – успокояват сърцето и нервите, намаляват потенето и треперенето, шум в ушите и световъртеж. В същото време помагат за успокояване – пряко (върху нервна с-ма) и непряко (чрез отпускане на мускулите).

Демир бозан отлично се съчетава с психическите методи за терапия, защото е неагресивно средство, не упойва и не причинява привикване.

Страшниче

Прочутият с есенциите си Бах използва Mimulus guttatus за преодоляване на страх и срамежливост. У нас това цвете е познато като страшниче, но с него се лекува абсолютно същото. Според Петър Дънов тази билка е най-подходяща при:

 1. Страх от живота, от бедност и несгоди, от болка и неприятни изживявания;
 2. Страх от травми, тъмнина, самота, от нещастия и трагедии;
 3. Несигурност и липса на самодоверие, неспособност за решения.

Лечебна схема: 3 Х 75 мл сварено и прецедено страшниче, след 10 минути може да се яде.

Приготвяне: сух цвят и лист на страшниче в количество от 1 с.л. за всяка чаша вода. Сварява се на слаб котлон 5 мин. и се чаша само да изстине. Може да се добави мед, лимон или спиртен извлек на валериана (10 капки).

Мед

Пчелните продукти повишават работоспособността и издръжливостта. Незаменими са в екстремални условия, укрепват имунната с-ма. Най-голям ефект дава композицията на мед с други биологични продукти.

Например в пчелната отрова се съдържа феромон на тревогата. А както отдавна е открила хомеопатията, подобното лекува подобно.

Как се приема мед: 1.5 – 2 часа преди или 3 часа след храна. Най-полезно е да се разреди в равни дози мед и топла преварена вода (май, мляко).

 • Рецепта №1 при повишена нервна възбудимост: тинктура валериана 10 мл, тинктура глог 10 мл, 1 ч.л. мед. Приема се при нервно състояние, болки в зоната на сърцето, учестено сърцебиене. Тази рецепта дава добър лечебен ефект при неврастении и истерии;
 • Рецепта №2 при нарушен сън: 100-120 г натурален мед на ден: по 30 г сутрин и вечер и 40-60 г след обеда. Вечерната доза се разрежда в 1 чаша вода на стайна Т°С. След 1-2 седмици от терапията се появява здрав сън и бодро чувство при събуждане.
Мнение №2: Мед и билки ми дадоха спокойствие и добро настроение
rumen-stanimirov-haskovo

Румен Станимиров от Хасково

Започнах да пия билков микс за нерви, подправен с мед. По онова време бях постоянно изнервен, крещях за най-малкото, изпокарах се с колеги и с началството. Рецептата ми я препоръча един билкар от село. Вика, момче, няма да ти давам билки, купи си от аптеката Демир бозан и му слагай мед, ще се оправиш.

Много ме изненада, че не се възползва да изкара някой лев, а ме прати в аптеката. Но човекът бил съвестен, знаел е какво точно ще ми помогне. Вика, твоето е страхова невроза, но се лекува лесно, само ти трябва да си постоянен. Ще пиеш билките 3 месеца, нито ден по-малко.

Така и стана. Медът също много помогна. Него го взех направо от пчелина, истински, натурален. Хубаво е, когато попаднеш на точното лекарство – веднага се получава ефекта.

Румен Станимиров от Хасково

Хранителни добавки

В продажба са стотици препарати с успокояващо въздействие за нерви, срещу стрес и по-добър сън. Ще разгледаме само някои наименования, без да претендираме за изчерпателност.

 • Релаксофитол за нервната система. Комплекс от аминокиселини, серотонин и растителни извлеци. Съставките са така подбрани, че да действат при депресивни и тревожни състояния. Отпуска ЦНС, намалявайки невроналната възбудимост;
 • GABA. Добавки за ЦНС, срещу хиперактивност и разстройване на поведението;
 • Маточина. Екстрактът е богат на розмаринова к-на, която намалява нервната възбудимост. Ефикасно премахва чувството на страх, дава психически комфорт и усещане за сигурност;
 • 5-HTP. Аминокиселината се изолира от грифония. Главният му плюс е, че повишава нивата на ендорфини и мелатонин. С това дава спокойствие, отпуска;
 • В-витамини и магнезий. Ред добавки ги комбинират за подкрепа на психичната функция. Магнезият пряко повлиява нивата на стрес;
 • Himalaya Geriforte премахва стреса и намалява процеса на стареене. Комбинира минерали и витамини за отрегулиране на хормоните и сърдечната дейност. Отразява се на мускулите и на сексуалното желание;
 • Церебростим е за предпочитане при соматични прояви като шум в ушите и завиване на свят. Помага при проблеми с вниманието и паметта. Разчита на няколко билки с комбинация с инулин (пребиотик от цикория);
 • Acetyl L-Carnitine въздейства по-целенасочено на мозъка, кръвообращението и нервните клетки. Повишава издръжливостта на натоварвания;
 • Abo Ruhe комбинира L-теанин с извлеци от валериана и хмел. Понижава възбуждането на ЦНС и улеснява адаптацията при промени в живота и пътувания.
Билкови хапчета
 • СедоРелакс разчита на извлеците от валериана и маточина с цел преборване на стреса, напрегнатото вътрешно състояние и тревожните изблици. Дава вътрешно спокойствие. Подходящ и за малки пациенти над 12 г., които са изнервени от училище или изпити, както и за практикуващите изнервящи и изхабяващи психиката професии;
 • Невростаб комбинира извлеци от глог, валериана и пасифлора. Целенасочено намалява вътрешната напрегнатост и раздразнителност. Предпочита се при гневливи характери, постоянно ниво на тревожност и невъзможност за дълъг сън. Дават го за стрес, нервно главоболие, умерени нива на депресивност и умерена възбудимост. Помага при продължително изпитване на отрицателни емоции;
 • Седанакс са други билкови таблетки за сърцето и нервите. Предпочита се при нервно изтощение – продължително излагане на негативни фактори, както и при страхови ситуации и прекаран шок. Добър е за пациенти, при които нервите „удрят“ в сърцето – кардионеврози, както и през периода на менопаузата. Разчита на ред билки, сред които жълт кантарион;
 • Фемин има ред гинекологични показания, но наред с тях въздейства и на нервите. Подходящ е при комбинация от тревожност и маточни кръвоизливи, ендометриоза, проблеми с щитовидна жлеза;
 • Алора разчита на пасифлора за туширане на тревожност, съчетана с храносмилателни и сърдечни прояви. Помага при лабилно кръвно и тежка менопауза.
Мнение №3: Менопаузата ме разтресе из основи
valeria-todorova-ruse

Валерия Тодорова от Русе

Изкарах тежки 2 години, докато напълно и устойчиво влязох в менопауза. В първите месеци се тресях от нерви, а не знаех защо. Беше една неясна тревожност, без да мога да намеря причината.  Било от хормоните, но кой да предположи. Дойде ми до главата прекалено рано – още нямах 40 г.

Започнах хапчета, защото сама себе си не търпях. Пих билкови – Релаксан, капсули жълт кантарион, Депревитал. Последното беше най-добре, но всичките даваха само моментно облекчение.

Тогава ми казаха за Демир бозан и аз се хванах като удавник… знаете. Поръчах и направих първите дози със свито сърце. Викам: и това ако не подейства, вече не знам! Подейства, и то почти веднага. В началото ефектът беше слаб, но го усетих. С времето се увеличи. Вътрешната неуютност изчезна. Не съм изненадана, че билките ми помогнаха най-добре.

Валерия Тодорова от Русе

Страховата невроза засяга все повече хора, а рядко може да се намери адекватно лечение. Съществуват  хиляди терапии и медикаменти, но често те нямат дълготраен ефект върху страдащите от страхова невроза, а много от тях дори влошават нещата. Много хора търсят алтернативни методи на лечение, защото не виждат помощ в добре познаните медикаменти.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Билки за страхова невроза и тест. Домашно лечение, премахване, излекувани

 1. Недейте хапчета, опитайте домашно лечение за премахване на страхова невроза. Опитайте мед, страшниче, демир бозан, но не и хапчета. Колежката как се абонира за аптеката, ужас!

 2. Билкови хапчета, хранителни добавки или билки за лечението на страх и панически кризи? Чудя се какво да си купя, на моменти ми е много напрегнато, чак ми се плаче от нерви.

 3. И аз пих едни билки за страхова невроза, поръчах ги от интернет. Бяха в кафява кутия, търся ги пак. Не съм запомнила името. Мисля, че може да са Демир бозан, нали лекува страхова невроза?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *