Страхова невроза: Симптоми при децата и възрастните

Как да познаем заболяването страхова невроза при децата и възрастните, кои са неговите симптоми.

Без да могат да дадат конкретно обяснение, лекарите заключават, че симптоми на страхова невроза се срещат и при децата.

Най-често става дума за вътрешно усещане за това, че нещо може да окаже негативно въздействие върху живота и здравето им. Страхът в много случаи не е предизвикан от конкретно събитие, а се корени в самата детска психика. В други може да се зароди като последваща реакция към травматизираща ситуация – автомобилна катастрофа, ухапване от куче, сериозно падане.

Независимо от това, как се появила обаче, страховата невроза трудно се преодолява от децата, ако за това не се положат специални грижи.

Едно от най-честите проявления при децата е страхът да останат сами, без значение дали става въпрос сами в стаята, сами (без родители) в детската градина или при игра на двора. Основното е, че тези деца непрестанно търсят контакт с родителите си, най-често с майка си.

В такива случаи трябва да се подходи много внимателно и да се търси мек и възможно най-малко стресиращ метод за преодоляване на болезнената привързаност у децата.

Когато става дума вече не за малко дете, а за тийнейджър в пубертета, честа форма на проява на страхова невроза е уплах от промяната в телосложението. Малко деца очакват, че толкова бързо ще пораснат и ще съзреят физически, затова особено важно е те да бъдат предварително подготвени от родители си за очакващите ги промени.

Независимо от това, на каква възраст е детето обаче, трябва да се търси най-правилният подход към изграждането на спокойна домашна атмосфера от една страна, и самоувереност и сигурност у подрастващите, от друга.

Страховата невроза според Фройд, що се отнася до симптомите на възрастните.

За първи път терминът „страхова невроза” се въвежда в психиатрията от Зигмунд Фройд. С него той наименова особена форма на поведение, при която човек изпада в състояние на паника, съпътствана от силен уплах, в някои случаи тахикардия или друг род вегетативна проява като треперене на крайниците, изпотяване, световъртеж.

Според съвременниците на Фройд, а и според самия него, това състояние се появява като резултат от наличието на сексуална възбуда, която не е намерила адекватното задоволяване.

При силно полово влечение, което остава нереализирано за дълъг период от време, в организма се наблюдава натрупването на напрежение, необяснима и неконтролируема възбуда и панически страх.

Именно с този първоизточник и последващи признаци Фройд първоначално обвързва понятието „страхова невроза”.

С течение на времето това разбиране губи своята актуалност и в науката остава да фигурира само използваният от австрийския учен термин. Под страхова невроза обаче вече се възприема появата на форми на страх и паника, които не са предизвикани от конкретни събития.

Според медицински лица, случаите на проява на паническо разстройство, както още в наши дни се нарича страховата невроза, значително зачестяват в последно време.

страхова невроза симптоми

Кои са симптомите на страховата невроза (кликни върху изображението за по-четлив текст)

Те обаче все още отстъпват по честота на проява от натрапливостите и фобиите.
Успокояващото в случая е, че заболяването лесно се диагностицира, защото самият пациент е в състояние да изрече диагнозата си.

При по-леките форми пристъпите на страх изчезват без необходимостта от чужда намеса в рамките на няколко дни. Когато обаче става дума за тежка форма на заболяването, необходимо е да се потърси компетентно мнение и да се пристъпи към подходящо лечение. Най-добре е за такова лечение да се използват билките (например Демир бозан), но има и други начини: терапевтичен (чрез убеждение), медикаментозен (чрез силни лекарства) и др.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *