Компреси при подагра

Какъв компрес се слага при подагра? За оток. С мед, с риванол, с ябълков оцет. Студен компрес при подагра. Използване на компресивни чорапи.

Подуване и болка – най-разпространените прояви на подагра, се овладяват вътрешно с противовъзпалителни лекарства и външно – с облекчаващи компреси.

Противовъзпалителни при подагра
Вид Конкретни наименования
С колхицин (пристъп) Колхикум-Дисперт, Колхицин
Нестероидни мелоксикам (Мовикс, Мелбек), целекоксиб (Селебрекс), диклофенак (Диклак), нимезулид (Аулин)
Глюкокортикостероидни преднизолон, метилпреднизолон, триамцинолон
Противоуратни алопуринол (Алодагра), фебуксостат (Адара)

Какъв компрес се слага при подагра и как?

Компресите купират болката и позволяват в началните стадии да се избегне пиенето на обезболяващи и нестероиди. Те профилактират развитието на остър пристъп. Налагат се ежедневно, доколкото лечението на подагра е продължителен процес.

Ефективните компреси са голям брой, с разнообразни съставки – всички евтини и достъпни у дома.

Компрес с риванол при подагра

Риванол е антисептик, редуктор на оток, зачервяване и болки. За компрес се слага самостоятелно или в комбинация със спирт (чист, камфоров, лавандулов), водка или ракия (само за подагра!). Смесването е 1:1  – половината да е Риванол.

 • Какво представлява компресът: откъсва се дебел слой памук и обилно се напоява в разтвора. Налага се само върху ставата, отгоре се увива фолио и се слага чорап. Държи се 30 – 40 минути. Разрешени са 7 поредни дни за тези компреси.
Компреси с ябълков оцет при подагра

Ябълковият оцет е приложим при криза и в ремисионните периоди. В първия случай сваля възпалението и охлажда, във втория – предпазва от обостряне.

Подагра компрес Демир бозан 03

Тези разновидности оцет подхождат за компрес

За лечение се предпочита натурален оцет с концентрираност от 6 %. Такива са например произведените от Veda, Винпром В. Търново и „АПИ Органик“, без синтетична оцетна к-на. Хубавият оцет извлича токсините и част от натрупаната пикочна к-на от мястото. Охлажда и облекчава.

 • Какво представлява компресът: оцетът се налага неразреден за през нощта. Изолира се по обичайния начин. Безопасно е да се слага до 3 поредни нощи.
Засилване на ефекта с чай Демир бозан

Локалната работа на компресите се подкрепя вътрешно с натурални средства. Сред най-добрите опции при подагра е билковата смес Демир бозан, която има целенасочено въздействие при болните от подагра. Билките в този чай облекчават възпалителните прояви, въздействат на болестния процес (лекуват подаграта) и подобряват самовъзстановителните сили на тялото. Приемани самостоятелно, без компреси, също дават осезаемо облекчение.

Какво правят шестте компонента на Демир бозан: свалят възпаляването, охлаждат по вътрешен механизъм (а не повърхностно кожата), разнасят зачервяването и натрупаните течности, в резултат от което отокът спада. Паралелно конкретните билки чистят кръвта от високо концентрирани вредности, особено пикочна к-на. Отрегулират метаболитните процеси, при които се образува прекалено много вредяща киселина.

Установено е емпирично, че прием на Демир бозан за около 2 – 3 месеца предпазва на 65 – 70% от тежки кризи и редуцира на 50% проявите на обостряния. Конкретният профилактичен ефект на билките зависи и от това доколко пациентът спазва диетата.

Погледнете и ТУК: Изчистване при подагра. Видове чайове за подагра. Използване на котешка стъпка и мастика.

Студен компрес при подагра с лед

Принципно ледът е бърз метод за облекчаване на възпаления, често се слага при спортни и битови травми. Ограничава по естествен път симптоматиката, особено ярко способства за спадане на отока.

Всичко това е облекчаващо при подагра, обаче има една тънкост, която трябва да се отчита.

Ледът облекчава симптомите, но влошава протичането на самото заболяване. Под влияние на студа пикочната к-на по-активно кристализира, което не трябва да се допуска.

Следователно: при подагра НЕ слагаме лед!

Компрес с мед при подагра

Медените компреси са хубави за начало на процедурите, извеждат от мястото токсини и други вредни натрупвания. Повишават локалния имунитет и облекчават протичащите патогенни процеси. Държат се от 40 минути до 8/10 часа (нощем).

 • Какво представлява: върху марля се намазва дебел пласт мед и се залепва върху ставата. Изолира се с найлон/ фолио и се слага чорап.

Кракът се измива с топла вода, подсушава се и се обува с топъл чорап. 2 – 3 часа след това не се излиза навън, зимата – 3 – 4 часа.

Подагра компрес Демир бозан 01

Мехлемите с черен оман са силно облекчаващи при подагра

Сода при подагра

Ваничка със сода и сол ускорява извеждането на пикочна к-на, изчиства локално кръвоносната с-ма и подобрява общото състояние на пациента. Прави се на сеанси по 10 мин, които постепенно се увеличават.

За предпочитане е да се изпълнява вана за цяло тяло, но при липсата на такава, може и да се топи единствено стъпалото. За цяла вана се слагат 500 г сода и 200 г морска сол. Количеството за ваничка е 50 г сода и 20 – 30 г сол.

Компрес за оток при подагра, бързо сваляне

Компресите срещу отичане се правят ежедневно за 10 дни. При тежки случаи може до 3 месеца.

Спиртен за 6 часа: използват се според наличното вкъщи спирт, водка или ракия (в този ред на предпочитание). Спиртът е силен, една част от него се разрежда с 3 части вода, например 40 мл спирт + 120 мл вода. Водката се разрежда 1:1, например 60 мл водка + 60 мл вода. Напоява се парче марля или памучна кърпа и се налага на подутото. Увива се с фолио или найлон, а отгоре – затоплен предварително шал или вълнен чорап. След 6 часа компресът се премахва, кожата се измива, подсушава и отново се слага топъл чорап. Не се излиза навън с компреса.

С Димексид за 40 минути: диметилсулфоксид е готов препарат от аптеката. Компресът е за предпочитане при силна болка. Разводнява се 1:1, например 50 мл Димексид + 50 мл вода. Самият компрес се изработва, както описахме за спирта по-горе.

С морска сол за 2 часа: за предпочитане е при локално зачервяване и усещане на мястото като сгорещено. Разтваря се сол – 3 с.л. на 500 мл вода. Тук трябва дебела марля – 8-10 слоя. Компресът се закрепва с лейкопласт. Подменя се 2 пъти през 1 час. Ефектът се забелязва на 4-я ден.

Зелев през нощния сън: този компрес няма изразено действие, но дава локално облекчение. Препоръчва се между другите, силни в ефекта си компреси. Голям лист зеле се начуква да пусне сок и се увива около ставата. Укрепва се с найлон и лейкопласт.

Компресивни чорапи при подагра

Медицинските еластични чорапи стимулират и активизират венозния отток от крайниците в посока сърцето. Те премахват отичането на тъкани. Компресията не е строго показана при подагра, но емпирично е установено, че тези чорапи силно облекчават усещането за разпъване и редуцират болката.

Kompresi Pri Podagra 02

Активен въглен и ленено семе

Тези две средства се използват вътрешно, тоест се пият с цел системно повлияване на заболяването. И въгленът, и ленът извличат токсините, чистят кръвта, облекчава възпалителните прояви. Имат някакъв ефект и спрямо болката.

 • Дозиране на въглена: 1 – 2 г на кг тегло, например 70 – 140 г въглен за пациент с тегло 70 кг. Тази доза е дневна, дели се на 2 – 3 приема. Не се съчетава с храна.
 • Дозиране на лена: 2 – 5 с.л. счукано семе + ? ч. извара. Слага се малко вода, за да се омекоти сместа. Незадължителни добавки са 2 -3  с.л. ленено масло и щипка лют пипер.

Мазила за подагра за облекчаване на болки

 • Противовъзпалителни мехлеми – Волтарен, Диклофенак, Диклак, Дийп Релийф и др. Въздействат локално на възпалителния процес, като го редуцират и успокояват;
 • Индометацин – противовъзпалително и автиревматично с-во. В състава на някои кремове са вложени диметилсулфат, восък и лавандулово масло, които допълнително съдействат;
 • Ихтиол и маз Вишневски – специално показани при подагричен артрит. Намаляват възпалението и обезболяват, спират инфекциозни процеси. Вишнески е добър при тофуси. И двете ускоряват възстановяването;
 • С натурални съставки – Тендивал с озонираща смес, Перскиндол с етерични масла, Krauterhof  със зарасличе, Алга сан с комплекс от билки и др.
 • Хепаринови – с умерено противъзпалително въздействие, подобрява кръвния оборот, намалява оток, някои са комбинирани с локален анестетик като бензокаин за повърхностно обезболяване.
 • Други – Репарил (диетиламин).

Още информация и източници на английски: Домашни лекове за подагра; * 7 народни рецепти за подагра и болка в палеца.

Топло или студено при подагра?

И топлото, и студеното носят облекчение при подагра. Имат и допълнителни ефекти, които са от полза за заболелите. Но се прилагат само топли.

Студените компреси се отхвърлят, защото „стягат“ уратните кристали и противодействат на тяхното разтваряне – нещо, което се цели с цялата терапия при подагра. Топлината  – обратно, съдейства за разнасяне на вредната киселина и е в унисон с целите на лечението.

Понякога в изключителни случаи върху загрятата става се слага за кратко (до 10 мин.) студен компрес, за да се получи бързо облекчение.

Вижте и ТОВА: Кое е вашето най-ефикасно лекарство за подагра? Нови лекарства и мнения. Български хапчета и болкоуспокояващи.

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 4.6]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Компреси при подагра

  • приятел аз съм направо поразен от тая тъпа подагра и пия алопоринол и вземам и хапчета билкови за бъбреците там най-много удря но когато дойде сезона на черешите ми олеква и се чувствам нов …..та черешите и вишните лекуват тая гад най-добре …..леки храни и много череши и пиене на вода това му е майката а ако можеш да изкараш на череши и вода няколко дена няма да повярваш колко добре ще си….не ми се свиди да споделя тази моя рецепта е безотказна

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *