Дименхидринат при световъртеж и др. Мнения, предназначение, цена. Актавис и Цинаризин

Как се ползва Дименхидринат при световъртеж? Мнения за Дименхидринат Актавис 50 мг. Предназначение и цена. Колко време може да се пие? Заместители: Цинаризин, Бетасерк, Вомакур, Деган, Арлеверт. Странични ефекти

Световъртеж (dizziness) е загубване на равновесие поради неувереност за собственото разположение в пространството. Чувството, че околните предмети се въртят, замества усещането за твърда опора под краката.

Описаните усещания се дължат на „авария“ във вестибуларния апарат или извън него. Затова се различават вестибуларен (истински) и невестибуларен (неистински) световъртеж.

Как се лекува световъртеж
Вид лечение Цел за прилагането му
Симптоматично за купиране на остър пристъп. Ползват се вестибуларни супресори и средства против повръщане
Същинско насочено към причината. Ползват се терапии за възстановяване на вестибуларната функция и за установената патология

Как се ползва Дименхидринат при световъртеж?

Дименхидринат е от лекарствата за симптоматично лечение, с които се купира остър пристъп. Той е първи избор на медикамент при истински световъртеж. В доза 50 – 100 мг той потиска активността на централните вестибуларни структури.

Дименхидринат често се комбинира с бензодиазепини (Диазепам), които намаляват свързаните със световъртежа гадене и повръщане.

Всички тези препарати се ползват до три дни, защото забавят възстановяването на вестибуларната функция.

Мнения за Дименхидринат от БГ Мама и др.

Първият извод от специализираните теми във форумите е, че дименхидринат се изписва винаги при вестибуларни кризи. Много пациенти имат опит с него. Този опит е нееднозначен – едни са доволни и го препоръчват, други въобще нямат ефект от лекарствата.

Второто впечатляващо нещо е, че нерядко дименхидринат се изписва за дълъг период, а не до 3 дни, както са лечебните изисквания. Някои пациенти го пият в течение на месец и повече.

dimenhidrinat-01

Регистрираните в България препарати с дименхидринат

Еднозначно доволни са пациентите от дименхидринат като с-во против повръщане. Хората с подобен проблем се снабдяват с него в постоянен порядък и винаги го ползват при пътувания.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Дименхидринат и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Предназначение, за какво се използва?

Лекарството помага при болести на придвижването – морска и въздушна, болест на Мениер, вестибуларни и лабиринтни нарушения – гадене, виене на свят и повръщане.

Действие

Действието му се проявява 20 – 30 мин. след изпиване на таблетката и се съхранява в течение на 4 – 6 ч. До 24 часа препаратът се изхвърля от тялото и напълно се прекратява с неговото въздействие.

 • При алергия, като антихистамин. Блокира хистаминовите Н1 и М-холинорецептори на централната нервна с-ма, затова се нарича антихистамин. Оказва умерено въздействие спрямо проявите на алергия;
 • При световъртеж. Потиска хиперстимулирането на лабиринта и лекува вестибуларен световъртеж;
 • При шум в ушите. Дименхидринат купира пристъпи на болест на Мениер, при която световъртежът се комбинира с шум в ушите;
 • При морска болест и във въздуха. Ефективно помага при кинетози – болести на придвижването;
 • Против повръщане. Потиска позивите и предотвратява изхвърляне на храна, когато причината не е химиотерапия.
Мнение №1: Моят опит с Дименхидринат при световъртеж
nedim-asenov-dimenhydrinat

Недим Асенов от Разград

При мен световъртежът започна без предупреждение. Легнах си здрав, събудих се с главоболие и ми се виеше свят. Гардеробът пред мен се тресе като при земетресение. Най-лошо ставаше при въртене на главата.

Пих Дименхидринат и след няколко дни мина. След време – същото, пак ми стана зле, пак пих хапчетата и се оправих. След няколко кризи се притесних, че така ще продължава безкрай.

Разпитах тук там по бабите и по билкарите и ми споменаха за Демир бозан. Първоначално се дръпнах заради цената, но после пресметнах, че това са парите за 3 месеца пиене. Не беше много, дано имаше и резултат.

Пих по схемата 3 чая дневно, като си включвах на моменти Дименхидрината. Ефектът започна да се показва чак след един месец. За малко да се отчаям и да се откажа. Добре, че не. Следващата криза беше много лекичка. По-следващата – почти незабележима. После всичко спря. Но не съм забравил, защото ме е страх от нови подобни изживявания. Държа си Демир бозана под ръка и внимавам с вредностите в живота.

Недим Асенов от Разград

Прием

Дименхидринат се приема в две форми – орално и ректално.

За профилактика на кинетози хапчето се изпива 30 минути преди началото на пътуването. Приемът се повтаря само при необходимост.

 • Пациенти над 14 г. –  50 – 100 мг;
 • Деца 2 – 6 г. – 25 – 50 мг;
 • Деца 7 – 14 г. – 50 мг.

При вестибуларни нарушения хапчето се изпива преди хранене.

 • Пациенти над над 14 г. –  50 – 100 мг, при необходимост – през 4 часа, но не повече от 400 мг на денон.;
 • Деца 2 – 6 г. – 12,5 – 25 мг, при необходимост на 6 – 8 часа, не повече от 75 мг на денон.;
 • Деца 7 – 14 г. – 25 – 50 мг, до 4 пъти дневно, максимална дн. доза 150 мг.

Ректално се приема по 150 мг, при необходимост през 6 или 8 часа.

Цена на Dimenhydrinat. Откъде?

Лекарствата с дименхидринат се продават в аптечните обекти срещу рецепта.

dimenhidrinat-02

Три препарата комбинират фабрично дименхидринат с цинаризин

Дименхидринат Актавис 50 мг, таблетки

Таблетките се произвеждат от Балканфарма, като наименованието е Дименхидринат Актавис. Те са само в една дозировка – по 50 мг в единица, и само в една кутия – по 30 т.

Вомакур супозитории (свещички) с дименхидринат

Свещичките се произвеждат от Hexal AG Германия, като наименованието им е Вомакур. Те са в две дозировки по 40 мг и 70 мг в единица и в две опаковки по 5 и по 10 свещички. Към момента в аптечната мрежа са налични предимно супозитории 40 мг/10 броя.

 • Във Фрамар Вомакур 40/10 струва 15 лв, таблетките на Актавис струват 5.72 лв;
 • В Ремедиум Вомакур 40/10 струва 13.45 лв, таблетките на Актавис струват 5.38 лв;
 • В Софармаси Вомакур 40/10 струва 14.17 лв, 40/5 струва 5.40 лв, таблетките на Актавис струват 5.39 лв;
 • На Тева. Това е друг начин да се нарекат таблетките Дименхидринат Актавис. Актавис е закупена от фарма компанията Тева Фармасютикълс и продуктите излизат под марката „Тева“.
Колко време може да се пие Дименхидринат?

За повечето от показанията дименхидринат се приема еднократно. Втора таблетка се поглъща само при подчертана необходимост.

За купиране на вестибуларни кризи препаратът се изписва на кратък курс – 3 дни. За профилактиране на други подобни прояви се назначава в минимална дозировка за преценен от лекар период.

Странични ефекти, противопоказания

Основните противопоказания за ползването на Дименхидрат са чувствителност, детска възраст  и кърмене.

С особено внимание се прилага при конвулсии (епилепсия), глаукома, хиперплазия на простата, бронхиална астма, тежки сърдечно-съд. патологии, хипертиреоза, пептична язва, дуодентална обструкция и такава на пик. мехур, нарушения на уринирането,  Лекарството се метаболизира в ч. дроб, затова се пие внимателно при чернодр. недостатъчност.

При лечение с дименхидринат са възможни лъжливо отрицателни резултати от алергични проби. Тези проби дават достоверен резултат не по-рано от 3 дни след края на приема на препарата.

Дименхидринат може да породи лъжливо повишаване на теофилина в кръвта, може да маскира симптоми на ототоксичност и да способства необратимо нарушение на слуха.

Дименхидринат влияе на способността за управление на транспортни средства и механизми. Създава риск за пациенти, които се занимават с потенциално опасни дейности, които изискват бързи психомоторни реакции.

Странични ефекти

 • Нервна с-ма: много често световъртеж, сънливост, разконцентриране; често слабост, умора, нервозност; рядко главоболие, безсъние;
 • Зрение: често отслабване на нощното и цветното „виждане“, замъглено зрение, нарушена акомодация;
 • Храносмилане: често суха уста, гадене; много рядко спад в апетита;
 • Дишане: нечесто сухи лигавици в уста, нос и гърло, сгъстен бронхиален секрет;
 • Сърце и съдове: рядко спадане на кр. налягане, тахикардия;
 • Алергичен отпор: рядко обриви; много рядко оток и бронхоспазъм;
 • Пикочна с-ма: рядко затруднено уриниране;
 • Кръвообращение: рядко хемолитична анемия.
Мнение №2: Как пих Дименхидринат и билки за шум в ушите
iliana-hristova-dimenhydrinat

Илияна Христова от София

От една година пия Дименхидринат Актавис заради световъртеж и шум в ушите. Диагноза нямам, поради което съм страшно изплашена. Казват ми с половин уста, че сигурно е от стреса. Ама как да го приема сериозно, то всичко го отдават на стреса!

Както и да е, поне хапчетата са евтини. Само че аз на тях твърде не разчитам и не искам да пия химии. Почнах да си търся хубави билки. За година изпробвах доста неща – Церебростим на Тошков, на Барбел Дрексел (мноого скъпо!), Гинко Актив, Порексан, какво ли не. Исках обаче чиста билка, да е на чай, а не на хапче.

Намерих търсеното в Демир бозан. Билките са на пакетчета и се правят на чай. Това ме устройва и ме успокоява. А и Демир бозан работи. Шумът в ушите значително намаля, а виенето на свят напълно спря. Надявам се на скорошна блажена тишина, дай Боже!

Илияна Христова от София

 • Дименхидринат и алкохол. За периода на лечение се препоръчва прекратяване на употребата на алкохол;
 • Дава ли се на деца? Детска възраст до 2 г. със сигурност е противопоказание за употреба на лекарството. Според някои източници забраната се простира до 6-год. възраст, но други дават дозировка за диапазона от 2 до 6 г.
 • При бременност? За бременни е показан само при ясно изразена полза. За предпочитане е да не  се ползва. За кърмачки е изцяло забранен, а в старческа възраст се дава в минимална дозировка;
 • Опасност от безсъние. Развалянето на съня е една от страничните реакции, които се наблюдават при лечение с дименхидринат. От всички нежелателни ефекти върху нервната с-ма, този се среща най-рядко.
Листовка на Дименхидринат

Прочетете подробно листовката на лекарството, ако имате съпътстващи заболявания или безпокояща симптоматика. Производителят дава подробен списък на обстоятелствата, при които не е подходящо лечението с Дименхидринат.

Заместители, аналози, съчетания

Единствените препарати с дименхидринат на българския пазар са Дименхидринат Актавис на таблетки и Вомакур на супозитории. Те нямат точни аналози.

Групови аналози са някои Н1-блокери. Дименхидринат е представител на първото поколение. Той потиска ЦНС и има подчертан седативен ефект. При продължителен прием се наблюдава отслабване на ефекта, затова препаратите периодично се сменят.

Но не всички Н1-блокери са приложими при световъртеж. За вестибуларната разновидност са ефективни само тези Н1-блокери, които проникват през хематоенцефаличната бариера. Освен дименхидринат, такъв е дифенхидрамин (Калмабен, 3 – 4 Х 25 – 50 мг вътрешно).

Заместители от други групи

dimenhidrinat-03

Бетахистиновите препарати са най-изписваните при световъртеж

 • Бетахистин (ТеваБехист, Бетастад, Вертизан, Бетасерк) са таблетки с бетахистин, отпускани с рецепта. Влияят на рецепторите във вътрешното ухо и на възприемащите центрове в мозъка, които получават информация от вестибуларния апарат. Помагат да се подобри кръвообращението във вътрешното ухо и мозъка, насищат кръвта с кислород. Показания за тях са различни патологии на вестибуларния апарат. Намаляват пристъпите на световъртеж, намаляват тяхната тежест, отстраняват шум в ушите и гадене. Приемат се по схема. Не се приемат при язва, астма, начална бременно и детска възраст;
 • Винпоцетин (Витакост, Вицетин, Винпо, Винпекс, Кавинтон) са таблетки и разтвори с винпоцетин, отпускани с рецепта. Помагат да се подобри мозъчното кръвообращение, особено в старческа възраст и след инсулт. Повишават доставката на кислород до нервните клетки в мозъка, помагат за насищане на тъканите с кислород, премахват световъртеж със съдов генезис. Намаляват спазмите на малките капиляри и гъстотата на кръвта. Нормализират микроциркулацията, премахват нарушения от страна на вегетативната НС, намаляват кр. налягане. Забранени за деца и след зачеване;
 • Гинко билоба (Танакан, Мемоплант). Това са безрецептурни таблетки на основата на патентован като EGb761 екстракт от листа. Нормализират тонуса на съдовете, стимулират микроциркулацията и кръвотока през артериите, повишават метаболитната активност на мозъчните клетки, борят се със световъртеж от съдов произход. Забранени са при ерозивен гастрит,язва, остър инсулт и ИБС, при бременност и деца.
Дименхидринат и Цинаризин

Комбинираните препарати с дименхидринат и цинаризин в едно хапче са с по-висока ефективност от чистия дименхидринат и се предпочитат. Комбинирането на двете съставки отдавна е отчетено като положително, затова днес те се произвеждат заедно в лекарствата Арлеверт, Вертигикс и Азалонум. При всички дозировката е еднаква – 20 мг цинаризин и 40 мг дименхидринат.

Цинаризин е калциев антагонист. Той намалява симптомите на световъртеж по свой начин. Това прави Арлеверт, Азалонум и Вертигикс добър избор при вертиго от който и да е тип.

Хвърлете един поглед и на ТОВА: Какво лекува Цинарицин? Колко време се пие? Мнения. При шум в ушите и за памет.

Бетасерк или Дименхидринат?

Двата препарата имат различна скорост на действие и оттам – различен период за използване. Дименхидринат е приоритетно средство за спешна помощ при кризи и препоръчително се прилага за кратък период, примерно до 3 дни.

Бетахистиновите лекарства като Бетасерк нямат бързо начало на действието. Те показват резултати след 14 – 21 дни от началото на лечението, а стабилен ефект се развива след 1 – 2 месеца постоянно приемане.

Бетасерк и Дименхидринат

С Бетасерк се провежда постоянно лечение, Дименхидринат се приема при кризи.

Бетахистиновите препарати и конкретно Бетасерк винаги се предпочитат от специалистите. Те са добре изучени, с предвидимо действие и рядко имат негативни прояви. Лечението с бетахистин се понася добре от пациентите. То продължава според необходимостта, като няма сериозни ограничения.

Друг плюс на бетахистиновите е, че не причиняват сънливост за разлика от дименхидринат. С Бетасерк може да се шофира и да се управлява тежка или опасна техника, а с дименхидринат тези дейности са рискови.

Дименхидринат или Арлеверт?

Арлеверт е дименхидринат + цитиразин, следователно дава по-силен и многостранен ефект. Комбинираният препарат е за предпочитане пред монолекарството. Дименхидринат въздейства приоритетно върху централната, а цитиразин – върху периферната нервна с-ма.

Погледнете и ТОВА: Мнения за Арлеверт. Цинаризин или Бетасерк? Кое е най-доброто лекарство за вестибуларния апарат? Спиране на Бетасерк.

Дименхидринат или Деган?

Деган е лекарство против повръщане с активна съставка метоклопамид.

Дименхидринат и метоклопрамид са лекарства от една група – нескъпи препарати против повръщане. Имат почти еднакви показания, ако се съди по симптоматиката. Но метоклопарид (респ. Деган) не действа при вестибуларен световъртеж. Той не дава резултат и при морска болест. Негова специалност са единствено гаденето и връщането на храна, като спрямо тези прояви започва да действа слез 30 – 60 минути

Мнение №3: Дилемата ми „Дименхидринат или Бетасерк?“
dimo-angelov-dimenhydrinat

Димо Ангелов от Смолян

Случвало ли ви се е да ходите при различни доктори и те да ви казват различни неща? Мен това страшно ме напряга. Кара ме да съм несигурен в лечението и диагнозите. Може би ако бях ходил само при един специалист, нямаше да се объркам, но така стана, че отидох на втори. Един ми изписа дименхидринат, друг ми изписа Бетасерк. В момента не беше удобно да питам и да разпитвам. Излязох от кабинета и пред мен се изправи въпроса –кой съвет да последвам, кое лекарство да пия?!

Намерих отговора благодарение на вашия материал, заради което ви пиша и ви благодаря. Бях се зачел подробно в качествата на Демир бозан, защото планирам в крайна сметка да мина на билки. Така попаднах на въпроса: Дименхидринат или Бетасерк, и накрая разбрах защо са ми ги изписали и двете. Успокоих се, пак казвам. Но въпреки всичко мисля да пия билки и постепенно да спра всякакви хапчета. Иска ми се да играя на сигурно и на чисто, а за мен това са природните цярове.

Димо Ангелов от Смолян

Вижте и ТОВА:

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Дименхидринат при световъртеж и др. Мнения, предназначение, цена. Актавис и Цинаризин

 1. С демир бозан ми мина шум в ушите, беше нещо като звън от който полудявах. Не знам как изтърпях, но ми мина и от 4-5 месеца не съм имала шум в ушите. Нещо беше свързано с кръвното и кръвта, затова демир бозан ми подейства, това са билки за пречистване на кръвта!!

 2. Аз от години пия Кавинтон и Вестибо, вече не се и замисля как си гълтам хаповете. Накарахте ме да се замисля! Благодаря!

 3. Г-н Недим Асенов, напълно Ви подкрепям в мисленето Ви. Смятам, че билките са най-безопасни за нас, хората, и ако много разчитаме на лекарствата, може накрая да си изпатим. Човек трябва винаги да търси природното. Аз пия Бетасерк и ми помага, но ме напряга, че е лекарство и сигурно много вреди.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *