Хомеопатия при шум в ушите. Списък с добри лекари за тинитус

Каква хомеопатия при шум в ушите изписват лекарите, последователи на Ханеман?

Хомеопатичните лекарства за лечение на шум в ушите зависят от естеството на симптома. Затова е добре именно хомеопат, при това по възможност класически хомеопат, да ви ги изпише. Тях или други. Тъй като изборът на лекарство, комбинацията и дозата са много специфични при всеки отделен случай, добрият лекар, последовател на Ханеман, разговаря надълго и нашироко с пациента и така успява да си състави картината на неговия проблем.

Хомеопатията не е пазаруване в супермаркет и действа само когато е прецизно таргетирана.

Хомеопатични лекарства против тинитус

Има множество причини за появата на шум. Хомеопатията винаги изхожда от причината и от проявените симптоми. Ето някои от най-добрите лекарства хомеопатия за шум в ушите, които обикновено се изписват.

Универсалното лекарство за шум в ушите е Thiosinaminum – масло от синапено семе. То е подходящо при всякакви случаи, особено при спонтанна поява на звън, шум, свистене, жужене и др. Thiosinaminum се използва при всякакви странични звуци.

В качеството на допълнителни средства се добавят Беладона, Хина Рбура, Дигиталис.

Допълнителните препарати са налични в България, но Thiosinaminum – не. Вариант е да се приготви по методите на вербалната хомеопатия. Или да се избере друго лекарство, което да бъде с по-точна насоченост.

Анакардиум ориентале (Anacardium orientale).

Лекарството е „специалист“ по проблеми с глава, лице, очи, уши. Подходящо е при световъртеж, който се усилва при ходене. Избира се при лека загуба на слуха и шумове в главата, по-често прилични на шепот.

Използва се не само при шум в ушите, но и при болки в областта на ухото, а също и при неприятни отделяния на секрети от ушния канал.

Мнение №1: Моят опит с хомеопатия за шум в ушите
хомеопатия при шум в ушите neli-vlaseva-pazardjik-homeopatia-shum-v-ushite

Нели Власева от Пазарджик

С хомеопатията съм запозната отдавна. За първи път се обърнах към хомеопат преди 5 години при чревни проблеми. Те бързо бяха отстранени и честно казано – излезе ми евтино. След известно време получих шум в ушите. Веднага потърсих моя хомеопат, но бил се преместил в чужбина. Отидох при друг, започнах лечение, този път без желания резултат.

Лечението с хомеопатия върши работа, само ако уцелиш лекарството. Малка неточност  – и нищо не става. Може би шум в ушите беше по-трудна диагноза от чревната дисбактериоза. Може би хомеопатът не вникна в случая ми.

Опитах да се оправя сама. Ползвам руски, а руснаците имат много материали за хомеопатията. Четох, рових, изпробвах Графит сам и с Беладона, лекувах се с Фосфор 15 CH. Пробвах и с готови смесени лекарства, и с шуслерови соли. От всички получих частични ползи, но не пълно облекчение. Знам, че хомеопатите не одобряват смесването на фитотерапия с хомеопатична терапия, но в отчаянието си го направих. Издирих билки за шум в ушите и ги съчетах с приеманите в момента препарати.

В началото помислих, че е от съчетанието, но скоро разбрах, че заслугата е изцяло на билките. Мина ми от смеската Демир бозан за нерви, световъртеж и шум в ушите. Дадено е в описанието, но аз вярвах повече на хомеопатията, отколкото на билките. Истината е, че след 2 месеца терапия с Демир бозан шумът в ушите ми просто изчезна. Не изчезна изведнъж. Беше постепенно, но се загуби. Вече съм напълно излекувана.

Нели Власева от Пазарджик

Плумбум металикум (Plumbum metallicum)

Този хомеопатичен препарат е отлично решение при разкъсваща и прострелваща болка в ушите, както и при болка като от дълбаене със свредло. Чувствителност към шум. Внезапно оглушаване. Жужене в ушите. Временно, но повтарящо се снижение на слуха.

Помага при атеросклероза на кръвоносните съдове, неврит на слуховия нерв.

Ако страдате от световъртеж, прочетете и ТОВА:

Как излекувах световъртежа. Нови лекарства за световъртеж и билки

Каустикум Ханеман (Causticum Hahnemanni)

Основен препарат за терапия на шум в ушите. Използва се за премахване на болезнен шум, съсредоточен в областта на слепоочието, темето, горната част на главата, врата. Когато звуците с неприятно ехо се отдават към ушите. Обичайните гласове се възприемат като гърмящи. При шум и ехо в ушите. При оток на ухото и пробождания отдясно. При гнойна секреция от ухото с неприятно зловоние.

Каустикум е добър избор при звън в ушите и други звуци, които се чуват силно. При отслабен слух. При грохот и жужене. Усещане за запушване на ухото. Болест на Мениер. Глухота.

Графит (Graphites)

Предпочита се при сухота на вътрешното ухо. При мокреща секреция. При снижение на слуха. При чуването на свистене и шиптене в ушите. При внезапен силен шум, подобен на взрив. Графит се изписва, когато шумът се появява след шофиране, силна музика или чужди звуци.

Още хомеопатични препарати:

 • Амониум Карбоникум (Ammonium carboncium) – помага при всякакъв шум от ушите, но дозировката е различна според случая и човека;
 • Хеноподиум антихелминтикум (Chenopodium anthelminticum) – използва се при шум в ушите, породен кръвното налягане при работа с източници на силен шум;
 • Карбонеум сулфуратум (Carboneum sulfuratum) – когато шумът е останал след отит или травма;
 • Mercurius – звън в двете уши, вибрации в лявото ухо, силно подуване на лява буза. Ревящ шум в ухото. Секрет, гной от двете уши;
 • Syphilinum – прогресираща глухота, гнил привкус в устата, гноен отит, затруднена реч;
 • Rhus tox – свистене или звън в ушите при ходене. Кървава и гнойна секреция от ухото;
 • Stannum – звън в лявото ухо. Парене в лявото око, пъпки отляво на лицето. Кисел и горчив вкус в устата;
 • Spongia – звън в дясното ухо, парене в гърлото, сладък вкус в устата;
 • Secale cornutum – шум в ушите с изразено заглъхване;
 • Veratrum album и Sulphur – ревящ шум като от вятър;
 • Sarsaparilla – звън в лятото ухо, натиск в дясното ухо.

Има още множество препарати, които помагат при определени обстоятелства. Сред тях са Arnica montana, Ledum, Spigelia, Manganum, Magnetis poli ambo, Carbo veg, Dulcamara, Cocculus, Chelidonium, Carbo animalis, Cannabis indica и др.

Арлеверт, Цинаризин или Бетасерк? Мнения, спиране, заместители

Предотвратяване на шум в ушите

За да избегнете развитието на шум в ушите, трябва постоянно да се придържате към определени правила:

 • Провеждайте профилактика срещу отит на средното ухо. Не излизайте през студения сезон без шапка, с мокра коса или уши, не сядайте в течение, лекувайте своевременно ринита или фарингита.

Още информация и източници на английски: Кои са най-добрите хомеопатични средства против тинитус? * Може ли хомеопатията да помогне при шум в ушите? * Кое е най-ефективното лечение на пищене в ухото?

 • Избягвайте да слушате силна музика. Използвайте лични предпазни средства (тапи за уши, слушалки), ако работата ви включва източник на силен шум. Шумът не трябва да надвишава 80 dB (обемът на мощна прахосмукачка при максимални обороти);
 • Не позволявайте на чужди предмети да навлизат във външния ушен канал, не се опитвайте да го изчистите сами. Не забравяйте, че можете да миете ухото си толкова дълбоко, колкото достига върхът на малкия ви пръст. Клечките за уши са опасни, ако не се използват от специалист!

Кои лекари хомеопати са наистина добри?

В търсене на добър лекар в областта на хомеопатията и лечението на тинитус успяхме да направим следния списък с координати, който се надяваме да ви бъде полезен:

 • д-р Атанас Гълъбов, холистичен терапевт и хомеопат, София, 0898544676
 • Д-р Оля Митовска, ОПЛ и хомеопат, София, Младост 3, бл.384, 0884931848
 • Кабинет по хомеопатия в Денонощен център „Медива“, София, Люлин 6;
 • Д-р Еми Менчева, ОПЛ и хомеопат, Пловдив, бул. В. Априлов 15а, 0888504710
 • Д-р Лучия Стайкова, педиатър и хомеопат, Пловдив, ДКЦ Пълмед;
 • Д-р Сийка Хаджиева, педиатър и хомеопат, Варна, ДКЦ Чайка;
 • Д-р Георги Геронтиев, УНГ и хомеопат, Варна, 0892202080;
 • Д-р Кети Керанкова, хомеопат и шуслеров терапевт, Бургас, ул.“Оборище“48;
 • Д-р Анета Пиналева, педиатър и хомеопат, Русе, ДКЦ 1, 082814235;
 • Д-р Емилия Димитрова, педиатър и хомеопат, Добрич, 0898885581.
Мнение №2: Как се справих с тинитуса с хомеопатия и билки
хомеопатия при шум в ушите mihail-krastev-varna-homeopatia-shum-v-ushite

Михаил Кръстев от Варна

Имам дисфункция на евстахиевата тръба и постоянно бръмчене ляво ухо. Според аудиограма честотата на шума е 250 Хц. Диагнозата ми е тинитус. Бръмченето не зависи от положението на тялото, но стихва при притискане на ухото с ръка. Лекувал съм се с Туя, Пулсатила и Апис с частичен успех. Звукът се промени – стана като стържене с пръст по чаша вода.

Отбелязах прогрес, когато сменихме с Арника 6С при 2 Х 5 гранули. В допълнение към него ми дадоха Графит 12С (Graphites), по 3 гранули само вечер. Извън хомеопатията започнах и билково лечение – 3 чаши дневно смес от билки за пречистване на кръвта и съдовете, за шум в ушите и световъртеж Демир бозан. Стърженето се промени в шепот, а после още намаля. Започна да се появява само при специфични пози на тялото.

Лечението с хомеопатия беше назначено за 5 седмици и завърши. Останах на Демир бозан. Постепенно напълно се изличиха остатъчните шумове. Сега само гледам да не накланям главата надолу и да не се навеждам рязко, защото пак ми се появява световъртеж. Но всичко вече е поносимо и имам надежда за пълно оправяне.

Михаил Кръстев от Варна

Препоръчайте и вие добър лекар хомеопат в областта, в която живеете, като дадете и негови координати ТУК!

Вижте и ТОВА:

Излекувах се от шум в ушите с бабини рецепти, капки и билки

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4.3]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Хомеопатия при шум в ушите. Списък с добри лекари за тинитус

 1. За шум със световъртеж съм пила Вертигохил, Кониум, Арника и Игнация амара, всичко по различно време и заради сърцето, че не ми беше добре.

 2. Хомеопатия при шум в ушите няма как да действа, въобще това е плацебо. Милион пъти по-добре чиста билка, мое мнение!

 3. Аз съм се лекувала с Шуслерови соли, комплекс и имах подобрение. Сега мисля да добавя и билково лечение. Благодаря за инфото!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *