Мнения за Клопидогрел Актавис 75 мг. Странични ефекти

Какви мнения има за Клопидогрел 75 мг на Актавис, Акорд и Зентива (Тромбекс) и др. Странични ефекти, цена, заместители: Ксарелто, Аспирин, Плавикс

Съсиреците в кръвта застрашават живота, защото имат капацитета да преустановят протичането й към сърцето или мозъка. Особено опасно е в съчетание със съдово или сърдечно заболяване. За предпазване на такива пациенти са създадени цял клас лекарства, представител на които е клопидогрел.

У нас се продава клопидогрел на десетина различни фарма компании. Някои ползват точното име.

Лекарства с клопидогрел
Наименование Производител
Клопидогрел Актавис Тева Фарма
Клопидогрел Акорд Акорд
Клопидогрел Екофарм
Клопидогрел GSK (спряно) Тева Фарма
Клопидогрел Генерикон Генерикон Фарма
Плател Медохеми
Плавикс Санофи
Тромбекс Зентива
Зилт KRKA
Егитромб Егис

Лекарствата в таблицата са само на таблетки, винаги по 75 мг в единица. За аналозите и заместителите ще прочетете накрая.

Мнения за Клопидогрел от БГ Мама и др.

Фармацевтичната индустрия е създала огромно количество препарати против тромби. За пациентите е невъзможно да си изградят мнение кои препарати са ефикасни и кои отстъпват в действието си. Към клопидогрел или друг антиагрегант ги насочват лекуващите специалисти. За болния лекарството действа, щом не се е случил инцидент.

Клопидогрел се коментира по-активно във форумите във връзка с ковид пандемията. Тогава в лечебните схеми се включваше разредител на кръвта, стандартно Аспирин Протект или Кардио. Някои лекари обаче са предпочитали Клопидогрел или Антистенокардин. Отново пациентите се питат кой от медикаментите е по-добър, но не се стига до твърдо становище.

Клопидогрел 02

Някои препарати с клопидогрел на нашия пазар

Без отговор остават зададени в темите въпроси за съчетаване на клопидогрел с лекарства и не е ли опасен при високо кръвно. Тук ще се опитаме да дадем някои от търсените отговори.

ВАЖНО: Още мнения ще намерите по-долу и ТУК, в нашия форум с коментари. Пишете ни и вие! За какво пихте Клопидогрел? За какво ви помогна? Имахте ли странични ефекти? Какво бихте препоръчали като заместител? Пишете! Нека заедно да сме полезни на всички!

Какво лекува Клопидогрел? За какво се използва?

Клопидогрел е антиагрегант, противотромботичен агент. Ето как по-точно действа и при какви болестни състояния.

 • Против тромби, тромбоза. Лекарството пречи на тромбоцитите (телца в кръвта) да се залепват един за друг, образувайки съсиреци;
 • При атеросклероза. Формирането на тромби е с повишена опасност при удебеляване на съдовите стени поради отлагане на плаки. При атеросклероза принципно се профилактира възникването на тромбоцитни слепвания;
 • След сърдечен пристъп (удар), при миокарден инфаркт. Клопидогрел намалява риска от първичен и повторен съдов инцидент в сърцето и мозъка. Рискът при такива заболявания е повишен, леталният изход не е изключен;
 • При предсърдно мъждене и нестабилна стенокардия. Неравномерната работа на сърцето и т. нар. предсърдно мъждене са показания за добавяне на антикоагуланти;
 • При лек исхемичен мозъчен инсулт. Дори оценен като лек, мозъчният инцидент е показание за включване на клопидогрел с цел профилактика на рецидиви и задълбочаване на състоянието;
 • При високо кръвно. Самостоятелно, високият показател не е причина за изписване на клопидогрел. Но е причина, когато завишените стойности са белег на атеросклероза – стесняване на съдовото сечение;
 • Антикоагулант и антиагрегант ли е? И двете са антитромботични лекарства – блокират образуването на тромби. Но го правят по различен начин. Антиагрегантите като Клопидогрел блокират слепването на тромбоцитите, а другият вид препарати блокират изработката на тромбин, който участва в слепването.

По-долу публикуваме мнения на хората за Клопидогрел, които получихме в коментарите. Авторите на по-интересните от тях помолихме да ни изпратят и своя снимка. Пишете ни и вие ТУК!

Мнение №1: Как се лекувах с Клопидогрел и билки
jenya-angelova-clopidogrel

Женя Ангелова от Варна

На 53 г. сърцето ми напомни, че го има. Появи ми се прескачане, което е доста плашещо. Лекарите го нарекоха екстрасистоли. Отдадоха го на стресиращ живот и напрежение. Изписаха ми медикаменти за ритъма и клопидогрел като защита от лоши работи. Впрочем наскоро бивша колежка си отиде съвсем млада точно от инцидентно минаване на тромб през сърцето, така че бях достатъчно наплашена.

Не съм търсила алтернативи като билки и чай, но си лекувам стомаха с Есмерол и се оказа, че не е ОК. Препоръчаха ми антикоагулант на минимума и добавяне на чай Демир бозан. Опитах и сработи. Когато свърших с Есмерола, предпочетох да остана на схемата – да пия по-малко химия и да компенсирам с билки, защото на мен ми се отрази добре.

Женя Ангелова от Варна

Прием на Клопидогрел

Клопидогрел се назначава от специалист и е недопустимо да се взема на собствен риск.

Дозировка. Как се пие?
 • Стандартната доза клопидогрел е 75 мг, взети наведнъж за деня. Затова и всички компании правят таблетките по 75 мг и няма други концентрации.

Описани са две схеми за лечение с клопидогрел.

 • Старт с натоварваща доза 300 мг клопидогрел еднократно и преминаване към 1 Х 75 мг за необходимия срок. За пациенти над 75 г. този подход е противопоказан;
 • Прием на 1 Х 75 мг и последващо увеличаване според показанията до максималната доза от 300 мг (4 табл.).

Непременно клопидогрел се съчетава с храна – с нея или веднага след нахранване.

Колко дълго време се взема?

Оптимална продължителност на лечението формално не е установена. Резултатите от клинични проследявания свидетелстват за полза от 12-месечно лечение с препарата, а максимален ефект се отчита 3 месеца след старта.

Комбинираната терапия се стартира при възникване на симптомите и тече поне 4 седмици. Лечение след инфаркт на миокарда е от 1-я ден до 35-и ден. След исхемичен инсулт лечението от 7-я ден до 6 месеца след инцидента.

Спиране на Клопидогрел

Клопидогрел не изисква постепенно спиране. Има случаи, налагащи незабавно прекратяване, например при риск и негативни ефекти. Преди операция Клопидогрел се спира 7 дни по-рано. При повечето ситуации с риск от кръвоизлив препаратът се прекратява в срок от 3 – 7 дни по-рано, но винаги незабавно, а не чрез снижаване на дозата.

Видове Клопидогрел, цена и откъде?

Десетина фарма компании са регистрирали лекарства с клопидогрел през ИАЛ в България. Не всички наименования са на пазара по всяко време. Точното наименование е регистрирано от Актавис, Акорд и Екофарм.

Клопидогрел Актавис, 75 мг

Таблетките от 75 мг се произвеждат от компанията Тева. Продават се в кутии по 30 бройки и струват 7.49 лв – 7.86 лв според ценовата политика на аптеките.

Клопидогрел Акорд

Таблетките от 75 мг се произвеждат от компанията Accord Healthcare. Продават се в кутии по 30 бройки и струват 6.25 лв – 6.41 лв според ценовата политика на аптеките.

Клопидогрел Зентива (Тромбекс)

Компанията Зентива предлага клопидогрел под името Тромбекс. Кутиите съдържат по 30 табл. в стандартната доза 75 мг. Струват до 7.48 лв.

 • Клопидогрел Екофарм се опакова по 28 табл. в кутия и цената е до 8.70 лв. Дозата е 75 мг;
 • Клопидогрел КРКА (Clopidogrel Krka) се продава под името Зилт – Zyllt. Дозировката е 75 мг, опаковката – по 28 бр, цената – до 5.64 лв.
Мнение №2: Как се възстанових от сърдечен удар
rumen-hristozov-clopidogrel

Румен Христозов от София

Случи се и на мен. Ето какво било да ти почука смъртта. Сърцето ми било износено, претоварено, болно.

След удара тръгнах към възстановяване. Ежедневието ми се завъртя около това как да предотвратя втори инфаркт и как трайно да се подобря.

Започнах лекарствено намаляване на холестерола и антитромботична терапия против повторно слепване на тромб. След острия период въведох билки за кръвта Демир бозан.

Билките постоянно чистят кръвта от триглицериди и мазнини, не позволяват да се отлагат плаки. Следвам точно указанията на лекарите и знам, че от моята ангажираност зависи колко ще живея.

Румен Христозов от София

Странични ефекти от Клопидогрел

Общите негативи от терапията с клопидогрел са главоболие, гадене, леки синини, сърбеж и киселини. По-сериозните ефекти включват кръвоизлив и тромботична пурпура.

Противопоказания

Няма доказателства за вреда от лекарството след зачеване, но не е достатъчно изучено. Не е известно и дали прониква в кърмата.

Не се прилага в детска възраст.

Конкретни пречки за ползване на клопидогрел са повишена чувствителност, чернодр. недостатъчност и остър кръвоизлив.

При вадене на зъб

Препоръчва се изваждането на зъби и друга малка хирургия да се изпълнява:

 • в сутрешните часове, за да остане време за контрол върху възникнал в момента кръвоизлив;
 • в началото на седмицата, за да се приемат мерки при отсрочен кръвоизлив – 1-2 дни след операцията.

При малки хирургични операции в устата няма необходимост от спиране или промяна на схемата на лечение с противотромботични препарати. Конкретно решение се взема според тежестта на състоянието и съпътстващите заболявания.

 • При други операции клопидогрел се преустановява 3 – 7 дни преди намесата, според нейния вид и риск от кръвоизливи. Особено се внимава при предразположеност към кръвоизливи в храносмилателния тракт и очите.
 • При нараняване – да се има предвид, че клопидогрел удължава времето на кръвоизлива.
Клопидогрел и алкохол

Няма конкретни ограничения, посочени от производителя.

Заместители и аналози. Съчетания

Аналози са всички препарати от таблицата горе. Те съдържат еднакъв агент – клопидогрел, в еднаква форма – таблетка, в еднаква доза – 75 мг.

Заместители са всички антитромботични препарати. По-близки заместители са антиагрегантите – препарати против слепване на тромбоцити. По друг механизъм, но със същия краен ефект, са антикоагулантите, които спират производството на протеини, използвани в слепването.

Антитромботичните препарати са 6 групи с разен хим. състав.

 1. Блокира СОХ – Аспирин;
 2. Блокира рецепторите ADP – Клопидогрел, тиклопидин (Тиклопид);
 3. Подобрява микроциркулацията – алпростадил (Проставазин);
 4. Потиска стесняване на съдовете – илопрост (Иломедин);
 5. Променя качеството на тромбоцитите – дипиридамол (Антистенокардин);
 6. Блокира рецептори на фибриногена – абциксимаб (РеоПро), ептифибатид (Интегрилин), тирофибан (Аграстат).Клопидогрел 01
Клопидогрел или Ксарелто?

Xarelto е противотромботичното лекарство ривароксабан с употреба при специални случаи – ставно протезиране, дълбоки тромбози и белодробен емболизъм. Блокира фактора на съсирването, с което кръвта губи способността да се съсирва.

Клопидогрел или Аспирин?

Нови изследвания потвърждават, че Аспирин не е препарат за масово даване, както се е считал много десетилетия. Той е за конкретни случаи, при които се съчетават определени фактори.

При продължително приложение клопидогрел не отстъпва на аспирина по безопасност и ефективност и дори го превъзхожда. В клиничната практика клопидогрел е алтернатива за болни с непоносимост към аспирин.

Клопидогрел или Плавикс?

Аналогични лекарства. Плавикс е клопидогрел, произведен от Санофи. В момента не е наличен.

Еликвис и Клопидогрел

Епиксабан (апиксабан) се казва лечебният компонент в Еликвис. Това е антикоагулант, блокиращ фактора на съсирването. Назначава се при две конкретни ситуации:

 1. При аномалии на сърдечния ритъм за предпазване от емболия и инсулт;
 2. При дълбока тромбоза и белодробен емболизъм против рецидиви.

Епиксабан и ривароксабан (Ксарелто) са преки ихибитори на фактор Х, те са от една група с еднакъв механизъм. Максимална концентрация достигат след 3 часа. Възможно е да се ползват при намалена скорост на бъбречна филтрация.

Общоприета стратегия за назначаването на антикоагуланти след стентиране на сърцето предвижда двойна терапия с клопидогрел и аспирин. Ако пациентът има и камерни фибрилации, трябва да приема от новите орални антикоагуланти – минава на тройна терапия, например с Еликвис.

 • При нисък риск от кръвоизлив тройната терапия тече 6 месеца, после се минава към двойна – Еликвис с клопидогрел или Еликвис с аспирин.
 • При висок риск от кръвоизлив тройната терапия тече 1 месец и после се минава на двойна с коагулант + клопидогрел или аспирин до първата година. Нататък минава на орални коагуланти пожизнено.

Подобен е подходът при аортокоронарно шунтиране и остър коронарен синдром, но сроковете са различни.

Взаимодействия с други лекарства

Има голям брой медикаменти от разни групи, които взаимодействат с клопидогрел и съчетаването им е нужно да се осмисли и прецени.

 • Лекарства, свързани с риск от кръвоизлив – потенциално те увеличават ефекта от клопидогрел. Такива за тромболитиците, блокерите на гликопротеина IIb/IIIa, инжекционните антикоагуланти като хепарин, пероралните като варфарин, аспиринът;
 • Нестероидни противовъзпалителни – съвместната им употреба увеличава скритата загуба на кръв през храносмилателната с-ма. Съчетават се с внимание;
 • Селективни инхибитори на обратното всмукване на серотонина, назначавани при психически и емоционални проблеми. Те нарушават активацията на тромбоцитите и увеличават риска от кръвоизлив.
Клопидогрел и Омепразол (не е ок)

Избягва се едновременното използване на клопидогрел с инхибитори на протонната помпа като омепразол и езомепразол. Ако се налага едновременно лечение, най-малко опасни са инхибиторите пантопразол и лансопразол.

Други взаимодействия

Изолирани са и някои неутрални съчетания на клопидогрел – например с нифедипин, фенобарбитал, дигоксин, теофилин, антиацидни средства, фенитоин и толбутамид, диуретици, бета- блокери, инсулин и други хипогликемични средства.

Още информация и източници на английски: Странични ефекти от Клопидогрел; * Употреба и какво лекува Клопидрогел? * Дозировка и противопоказания на (Плавикс) Клопидогрел.

Мнение №3: Справих се с предсърдно мъждене и високо кръвно
lina-chomakova-clopidogrel

Ина Чомакова от Пловдив

Не е типично за младата ми възраст, но развих предсърдно мъждене. Не успяха да ми обяснят защо, съответно и как съм се разболяла. Казаха занапред да се пазя от тромби, което става с лекарства против съсирване и за поддържане на по-течна кръв. Не изписаха Аспирин, който е известен разредител, а Зилт. Той бил от по-високо качество и по-безопасен, така обясниха.

Поради нуждата от дълго лечение, кардиологът спомена да допълвам с билки за пречистване на кръвта, за разреждане и за активен кръвен поток. Каза, да не се застоява във вените. Не каза нещо конкретно, а ме отпрати при фитотерапевт.

Накрая след няколко консултации стигнахме до избора на Демир бозан. Билките в него имат специално въздействие върху кръвта и същевременно – върху работата на сърцето. Кардиологът одобри. На контролните прегледи сърцето ми показа много по-добра работа, определено се справих с проблема, но продължавам да се пазя и да се поддържам.

Ина Чомакова от Пловдив

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Мнения за Клопидогрел Актавис 75 мг. Странични ефекти

 1. Мама пие клопидогрел, доктора й смени аспирина с него, бил по-добре.

 2. Сега пия Демир бозан за пречистване на кръвта заради атеросклероза, ама се чувствам съвсем различно отпреди. Не е за подробности, но урината, всичко ми се измени.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *